Вучевић: Надам се да нећемо никад видети како ће Србија да реагује ако ескалирају сукоби на Косову!

Милош Вучевић, потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада, изјавио је поводом бруталне употребе силе специјалца РОСУ на северу Косова да Србија овом тренутку само вербално даје подршку нашем народу, имајући у виду све оне околности које је окружују.
Gradonačelnik Miloš Vučević Foto: Dnevnik.rs
Фото: Градоначелник Милош Вучевић Фото: Дневник.рс

Вучевић је, гостујући на телевизији Хепи, истакао да им држава Србија пружа пуну подршку, осећања и разумевања за њихов положај који је тежак, а у одређеним данима готово драматичан.

Није ово први пут али сада та ескалација добија једно убрзање. Ти инциденти се убрзавају и очигледно да та администрација у Приштини који предводи Курти је радикалнија и ексремнија од неких ранијих иако је то није захвално поредити. Стиче се утисак да господин Курти, човек који вапи за инцидентима и који је спреман да заиста угрози оно што је највредније, а то је мир и стабилност. Порука коју смо упутили је порука подршке свим нашим сународницима али и другим грађанима који доживаљавју Србију као своју отаџбину. Немојмо да заборавимо и Горанце и Бошњаке, Роме који су у добрим односима са нашој заједницом. То је подршка и порука председнику Вучићу, држави влади...

Вучевић истиче да је као битно што је председник отишао у Рашку, Краљево и што је још једном показао да не бежи и не скрива се од директног разговора са грађанима.

Верујте, тешко је то описати, колико је сложен разговор који је имао председнику Рашко са Србима са КиМ. То је бура емоција, то не може ни да се фингира ни да се контрололише. То је атмосфера која сваки тренутак може да експолодира. Али важно је јасно поручити народу да смо уз њих и да се Србија неће одрећи свог народа на Косову и Метохији да нећемо дозволити око што смо видели 95, и 99, посебно 2004. Када је био погром, али и 2008, 2011 када су стављали инфраструктуру за административне прелазе на Јарињу и Брањаку.. Они желе да демонстрирају моћ, јер Курти жели да покаже да оно што он назива територијом твз независног Косова је апсолутно под контролом власти у Приштини – нагласио је Вучевић.

Поједине земље подржавају акцију РОСУ

Он је истакао да иако многи желе да виде и неку офанзивнију реакцију Србије, заборављамо да морамо да јачамо економију. Косово је један вид међународног проатекторатом Кфор и Нато, а чини се да део тог система охрабрује Куртија да ради ове ствари са сталном релативизацијом таквих инцидентата. Морамо да будемо свесни да нико од њих није заплакао ни за рањеног Србина ни за преминулу Српкињуи то што је народ уплашен фрустриран. Видимо да једна западна острвска држава каже да је то била једна легитимна легална акција регуларних полицијских снага у борби против кријумачарења, и то су саопштили на свом званичном твит налогу. Морам да истакнем да имајућу у виду званичну политику САД чини ми се да је изјава амбасадора Готфрија била коректна у којој рекао са Америка врши снађан притисак на Приштну да се акција обустави.

О именовању новог амбарадора САД у Београду Крустофера Хила каже да је то очекивано с обзиром да је на власти демократе, није на нама ни да судимо ни да ценимо. Морамо да радимо и пробамо да имамо што боље односе са њима. То неће бити једноставно имајући у види КиМ, сложено питање у БиХ и констатних политичких напада на РС.

Притисци на Србију ће се наставити

Вучевић на питање о констатним пристицима на Србије коју су појачани у последње време истиче да очекује да ће се они наставити.

Биће покушаја да се дестабилизује регион, Србија. За мене је кључна порука је она коју је председник Вучић рекао Србима и свим грађанима Србије. Хоћемо мир и стабилнст али неће дозвилити страдање српског народа. Надам се да никада нећемо морати да видимо ни ми Срби, ни остали како ће Србија да реагује ако дође до ескалације насиља на Косову. То није пут да желимо да идемо , јер хоћемо да градимо, путеве, пруге , да јачамо економију. А шта они хоће да де факто изврше окупацију Севера Косова. С друге стране никада се међународн заједница одрећи свог чега, али мислим да у Србији неће ставити потпис на незавнисност Косова. Вучић то никада неће урадити, ми желимо договор и компромис са Албанцима и желимо решење које ће гарантовати мир и нашој и њиховој деци . Треба рећи да су Срби страдални народ и ако је неко протеран онда су то Срби. Све жртве поштујем, али шта је са српским жртвама. У Србији је готово срамота да кажете да смо и ми страдали. А када кажете да су и Срби страдали у БИХ наметнуто је мишљење да тиме врежате жртве у Сребреници. Као да не постоје жртве у Братунцу, као да не постоји страдање беба у Бања Луци , као да није протерано 100.000 Срба у Сарајеву, неколико десетима хиљада Срба из Мостара... Као да нису постојале наше заједнице у Приштини, Призрену Пећи... А све ово се дешавало у периоду када је режим био под оним који себе називају другосрбијанцима. То су поборници антинационалне полтике, биће одмах проказани да сте ретроградни, криминализују вас...да сте неписнени, крезуби сендвичари. Ни једног трентука причајући о српским жртвама не умањемо бол и страдање жртава других народа. Срби су протерани од свуга, па у Хрватској данас има мање Срба него што је био план Анте Павелића. И данас је проблем ћирилица и у Србији имате нападе бившег режима што се усваја закон о ћирилици што се обележава дан заставе. Да ли је то нормално? Што усвајамо закон о ћирилици, па зато што оћемо да је сачувамо!

Дан заставе смета онима који пљују Србе

Поносан сам на ово што Србија ради на економслом, безбедносном и међународном пољу. Цео свет хоће да сарађује са свим земљама, али немојте ви Срби да сарађаујете. Европа је наше окружење, али немојте да потцењује Азију, Јужну Америку или Африку. Смејали смо се кинеској роби, и даље се чују саркастични коментари на рачун квалитета њихове робе, а они имају 17 одсто БДП света! Могу да направе шта хоће. Ми морамо да се отрезнимо – каже Вучевић.

Он је подсетио да је појединима сметало то што славимо Дан заставе – 15. септембар.

Па, то је дан пробоја Солунског фронта. Две године смо били заглављени на Солунском фронту и имали натеже борбе, изгинула нам силна војска! Они се стиде што су Срби и мисле када пљуну нешто што је српско да ће бити полупарнији на мрежама ван Србије. Исто важи И за оне који су се супротстављали подизању споменика Стефану Немањи, као И онима који су се противили споменику краљу Петру Првом Карађорђевију, под изговором да никада није дошао у Нови Сад?! – подсетио је он.

Битанге су хтеле да изврше државни удар!

Вучевић је оценио да је из једног центра ишла, те да су повезани и афера Јовањица и афера прислушкивање председника, његове породице и сарадника, као и прављење и спонзорисање групе Беливук од стране дела људи из државног апарата.

Они су непсорно имали сарадњу са неким. Огормна већина људи у МУП је честита и није укључена у то. Ако је њих 5 или 10 раило нешто што не сме, не можете криминалзовати 30.000 или 40.000 честитиих људи. Те битанге су се толико осилиле да су се готово спремале да изврше државни удар и све су радили повезано – прислушкивали су председника не би ли дошли до неког компромитујућег материјала којим би уцењивали преддседника, да се повуче са власти, да евентуално нешто од тога се искористе за притисак на њега око КиМ, Црне Горе, Републике Српске…

Хтели су Андреја да увуку да наводно био покровитељ Колувије, да му је гарантовао заштиту за то што ради, односно и он и сам председник. Лјуди из полиције врше притисак на Колувију, човека који је оптужен, да каже да је био у контакту са породицом Вучић. Ако ме питате као адвоката, није нормално да две године буде у притвору. Али сада нам је јасно зашто је тако – да не би рекао шта се тамо дешавало. А да му дође неко из кабинета министра или неко ко је био на челу УКП, па му каже - ако саопштиш да је те је Андреј Вучић звао или ти њега, да сте били ун комуникацији, твој положај се драстично мења, омогићићемо ти да се браниш са слободе. Имате мали део полиције, кабинетски, који очигледно спонзорише ово што је радио Беливук, који је директно филијала клана из Црне Горе. Нјима је газда у Подгорици, а не у Котору. Они то без подршке у одређеним структурама полиције нису могли да раде. Па, видите њихове снимке где иду обучени као полицијске јединице. Промена настаје када председник даје премијерки предлог и долази министар Вулин на чело МУП, тада је дошло до ресетовања. Председник на састанку са МУП и БИА даје налог да се иде у бескоромисну борбу против криминалних група, и тада се све разоткрива. Онда чујете причу да има ваљда 1882 прислушкивана разговора председника, па ко је то радио и давао налоге?! Они треба да боде рачуна о безбедности свих грађана, почев од председника, а не да га прислушкују! И то што су ове опозиционе, тајкунске странке износили на конференцијама долазило је из истог центра који су паковаи Јовањицу, прислушкивање и помагали Беливука. То што је говорио Алексић на југу и Новаковић на северу, обојица послушници Јеремића и Ђиласа, све је долазило из истог центра – уверен је Вучевић.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести