Вучевић: Нема бољег кандидата за председника од Вучића

БЕОГРАД: Потпредседник СНС Милош Вучевић изјавио је данас да за њега нема бољег кандидата за председника Србије од актуелног председника Републике Александра Вучића, додајући да очекује да он прихвати кандидатуру, јер како каже, има моралну обавезу да настави даље да ради на развоју Србије и да не дозволи да се све до сада учињено доведе у питање.
vucevic, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

Вучевић је и изјави за Танјуг подсетио да се између 21. и 24. октобра очекује конгрес СНС, уколико то епидемиолошка ситуација дозволи, да ће свакако бити промена у странци, али да за њега нема дилеме ко би требало да буде кандидат на председничким изборима.

"Не чекајући конгрес странке могу да казем да за мене нема бољег кландаитат за председника од садашњег, Александра Вучића. Да не звучи претенциозно, али он има и моралну обавезу да поново буде кандидат, да се настави даље развој Србије и да не дозволи да се доведе у питање све што је Србија под његовим лидерством урадила", рекао је Вучевић.

Он је истакао да су ти резултати и те како - економски просперитет, јачање безбедносних структура, изградња аутопутева, пруга, клиничких центара, стаблан курс динара, повратак угледа наше државе, заступање и представљање Србије на прави начин како треба да раде лидери, јачање Србије у сваком сегнмнету.

"Вучић не сме да дозволи да се то доведе у питање и очекујем од њега да се прихвати кандиадуте. Не видим другог кандидата испред наше странке и не само испред СНС. Вучић треба да буде кандидат за нови мандат испред већинске пристојне Србије. То је његова морална обавеза", рекао је Вучевић.

Говорећи о састанцима које је председник одржао са чланством прошле недеље, Вучевић је рекао да је добро што је Вучић, поред свих обавеза нашао време и простор да се сусретне са људима који су свакодневно на терену.

"Председник је могао да пренесе одређен поруке чланству, али и да чује расположење и стање у странци", рекао је Вучевић.

Додао је да ће се на конгресу странке свакако видети нова лица, у врху, као и у страначким органима, јер је то политика СНС, што су и до сада показали, освежавајући кадрове и на последњиим изборима, са новим кандидатима за посланике, за председнике општине, новим министрима.

Свакодневни покушаји споља и унутра да се дестабилизује Србија

Политичка ситуација у Србији је стабилна, али није спорно да смо суочени са готово свакодневним покушајима да се она дестабилизује, споља и изнутра, сматра потпредседник СНС Милош Вучевић и додаје да постоји снажно "везивно ткиво" између свих тих покушаја дестабилизације.

У изјави за Танјуг, Вучевић додаје да би ситуација могла додатно да се компликује како се приближавају избори, јер ће расти унутрашње тензије, али и у односу на даље разговоре Београда и Приштине, питање КиМ, па очекује да ће бити разних притисака на председника и државу Србију.

"Колико год се Србија труди да прича о будућности увек имате мање економски успешне, оне мање успешне на унутрашњем плану или оне који споља теледиргиују, па стално враћају тему сукоба, враћају свађе, расправе, како неко треба да одговара и да се стално извињава...", приметио је Вучевић.

Према његовим речима, пред Србијом су изазови око питања КиМ, али и када је реч о целом региону, јер се компликује ситуација око Босне и Херцеговине, односно Дејтонског спразума, уз констатно отварање питања судбине РС.

Подсећа да смо имали снажан ударац из Подгорице, са, како каже, срамном резолуцијом о Сребреници, ничим изазваном, која је уперена против Србије и српског народа.

"Онда то креће по инерцији, на Приштину, па имамо Куртија који наступа у најмању руку као ирационалан човек, са причом о три геноцида... Па, онда из Сарајева, из њиховог политичког естаблишмента, чујемо да смо починии чак пет геноцида и ствара се један зачарани круг око Србије, да не можемо да причамо о будућности, путевима, пругама", констатује Вучевић.

Ствара се, каже, ситуација у којој не сме да се говори о бољм везама у региону, него стално морамо да се враћамо у 1995,1991, 1945. годину, па све до 1878.... , а, са друге стране, треба да задржимо децу, да остају овде, да им обезбедимо сигурну будућност.

Када је реч о притисцима на унутрашњом плану, а по питању објављених навода из исказа Вељка Беливука у тужилаштву, Вучевић је рекао да то нешто "скандалозно", и да је реч о "спрези најгорих убица и мафијаша са делом тајкунско-политичког естаблишмента бившег режима".

"Ако је то исказ осумњиченог Беливука, не видим ниједну везу са оним што му се ставља на терет. Уместо да одговара на питања да ли је починио та дела или да пружи сувислу одбрану, он прича ко је наводно са ким комуницирао и како је он сад, исапа, био главни оперативац у држави...", рекао је Вучевић.

Примећује и да у том исказу Беливук спомиње низ људи, али неке са којима је сигурно био у комуникацији, прескаче.

"То је интересантно. Они који су ''де факто'', а верујем да ће бити доказа за то, били његови патрони и заштитници из дела државног апарата, они су му наводно били највећа препрека, а док су они били део система безбедности - он није био ухапшен... Колико је то глупо да прича да је он био сарадник оних који су га ухапсили... Па какви сте ви то били сарадници? Ова власт, ова држава вас је ухапсила", констатовао је Вучевић.

А, онда, додаје, наступа моменат када "тајкунски медији" то одмах преузимају, као да су, како каже, били директно присутни и као да су они правили стенограме са саслушања,

Сада то није проблематично, али је промблематично да јавност види какве су злочине починили чланови групе око Беливука на челу са њим, каже Вучевић.

"Ту се виде двоструки аршини. Али, да не буде да сам адвокат председника, очекујем да ће он за дан-два изаћи са одговором. Али, неспорно је да је ово спрега најгорих убица и мафијаша са делом тајкунско-политичког естаблишмента бившег режима", рекао је Вучевић.

Чанак на предизборној мини турнеји по региону

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић рекао је данас да га не чуди мини турнеја шефа ЛСВ Ненада Чанка по региону и поруке које шаље током сусрета са званичницима тих земаља, јер како каже, он очигледно, пред изборе жели да се позиционира као полититичае који мисли да Србија треба да се одрекне КИМ.

Вучевић је за Танјуг казао да се ради о политици Чанка коју доследно води од 1990-тих година.

„Ако треба нешто признати онда је то његова доследност његове политичке агенде која га прати 30 година на политичкој сцени Србије“, рекао је он.

Вучевић је истакао да у Новом Саду СНС са ЛСВ има пристојну сарадњу, и то већ други мандат.

„Али не дижемо сарадњу на ниво осетљивих тема, где се свакако нећемо сагласити, као што су положај Војводине, где не можемо да се сагласимо или око симбола Војводине где тешко да можемо да се сагласимо, али зато можемо да заједно желимо бољу воду у Новом Саду, чистији Нови Сад, бољи превоз“, додао је он.

Коментаришући тако Чанкове посете Приштини, Црној Гори и Северној Македонији, додаје да је неспорно да Србија жели боље односе са суседима, и указао да са Северном Македонијом имамо најбоље могуће односе.

Што се председника Црне Горе Мила Ђукановића тиче, са којим је Чанак разговарао, Вучевић каже да је лидер ЛСВ деценијама подржавао његову политику.

„Ми не подржавамо његов однос према српском народу. Ту не можемо да направимо никакав договор. Можемо да расправљамо о свим темама које су од интереса за Србе“, додао је он.

Вучевић је истакао да је увек боље разговарати са политичким неистомишљеницима него да се буде у неким рововима.

Хоћу да кажем и позитивну ствар о Чанку. Чанак је постигао један позитиван ефекат на политичкој сцени Србије што је за разговор, што није за неке насилне ставри. Он сматра да и оно што треба исправити међу разаличитим политичким актерима треба да се дефинише кроз дијалог и институције. То му треба признати“, објаснио је он.

Каже да се Чанак за своје идеје бори кроз институције, није да се спали скупштина, Градска кућа, да се линчују противници, да се хапсе, пребијају, вешају, вређају породице, узнемиравају и напађу деца политичких противника, него је за један политички дијалог, сукоб мишљења и идеја кроз институције.

„Када га можда негативно оценимо за оно што је рекао у Приштини или Подгорици морамо водити рачуна о чињеници да је он човек који доприноси у свом политичком капацитету, који је мали, стабилности Србије“, закључио је Вучевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести