Вучевић: Ово што раде је политички фашизам

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС, гостујући у емисији Фокус на ТВ Б92, оценио је да током суботњих протеста није било сукоба међу грађанима, већ вербалних чарки од стране оних најрадикалнијих који су протест организовали и припадника полиције, али да је све завршено без инцидената.
vucevic, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

Био је отежан живот грађана, град није нормално функционисао, и то је за мене несхватљиво. Могу да разумем да имамо различите политичке погледе и ставове, то је легитимно и представља колорит демократије, али да изражавајући свој став ви спречавате друге да функционишу, то није нормално, ни прихватљиво. Можете да се окупите, одржите скуп, демонстрирате, али не можете да зауставите живот, да ме спречите да дете водим на тренинг, видим се са мајком, или да спречите кола хитне помоћи или ватрогасна кола да пролазе. У Новом Саду је био блокиран један од централних мостова. За мене је то политички фашизам, иако су ме јуче због тога нападали, али немам проблем да то изјавим, јер је једна екстремна политичка мањина терорисала огромну већину. Ти људи протестују не зна се колико пута у последње две године. Имали су на стотине, на хиљаде скупова. Откако СНС води државу, против нас су организоване хиљаде протеста и никада нико није био спречен да их одржи. Сада ми као СНС први пут имамо неки скуп, леп јубилеј у Арени 13 година странке, и неко каже ми вам нећемо дати да се окупите и обележите тај догађај. Зашто? Зато што то можемо – истиче Вучевић.

Он истиче да протести нису повезани са еколошким темама, као што се наводи.

Нема никаквих еколошких тема са багерима и песницама. То су екстремно левичарске групе. Они су за то је да РС геноцидна творевина, да је Сребреница геноцид, да КиМ мора бити независне државе, да је 1999. било легитимно бомбардовање, сметају им српске заставе, они су први били носиоци ових активности. Кључно је питање како је могуће да неко стално позив а на насиље, а ако му неко узврати онда се приказује као жртва. Они све време призивају насиље. Где има то да 80 људи блокира ауто-пут? Ако се не слажу, нека иду на друго место где се одржавају скупови. Пишите петиције, спремајте се за изборе, имате друштвене мреже, али немате право да зауставите живот – каже он.

Одговарајући на питање да и ће следећег викенда бити блокирана цела Србија, ако до петка не десе промене везане за два закона о референдуму и експропријацији, Вучевић каже да познајући Вучића верује да ултиматуми код њега изазивају само контра реакцију.

Показао се да Србима када ставите ултиматум на сто, тад се спрски став учврсти. А опет, ко су они да постављају ултиматум? Председник је дужан да ради по Уставу и закону, и интересима грађана, а не по ултиматуму.

Коментаришући насиље у Шапцу током кога је Душко Прокић тешко повређен од стране Драгана Миловановића Црног, он наводи да је „забрињавајуће што је њега песничио Миловановић, а онда га други младић давио“.

Мене то подсећа као када су припаднике ЈНА у Сплиту давили. За мене су ово чисти фашисти. А кукавица Зеленовић се сакрио, задужио град док је био на власти, а сада нама прича шта да радимо. Да пребијате неког и спречавате га да иде на друго место, то је фашизам и политички терор. Кад је Зеленовић био спречаван да се креће или Марина Тешић? Код нас у Новом Саду, на пример, демонстрације предводи Брајан Брковић, унук Јеврема Брковића који је директно растурао српску државу. Невероватно је како се неки опскурни ликови представљају као заштитници демократије, а у ствари су чисти хулигани и политички фашисти организовани у радикалне левичарске групе. Пребијање људи, спречавање људи да се крећу, спречавање људи да другачије политички мисле и изражавају јесте фашизам. Ови није спонтано окупљање, они су слали упутства за то, ово је добро организована групација са фашистичким методама. За то што Мариника Тепић позива на заштиту Миловановића и његове породице, могу само да кажем - чега се паметан стиди, будала се поноси. Паметна упосленица Драгана Ђиласа, отишла у Шабац у кафану да загрли ову битангу. Не знам зашто је херој, ваљда би волела да је Србин убио Србина. Она тражи да се Црни заштити, замислите ту замену теза – истиче Вучевић и додаје да ни у Зрењанину око 80 припадника Странке Слободе и правде који су покушали да спрече око 800 присталица СНС да крену за Београд немају то право.

- Откуд им право да блокирају саобраћајнице и да спречавају друге људе да се слободно крећу? Не разумем шта је циљ, осим да дође до крвопролића, нереда, инцидената и насиља јер он у таквом амбијенту једино функционишу и надају се да ће бити у ситуацији да се домогну народних пара и пуне своје џепове – наводи он.

Ако мислиш другачије, одмах си седнвичар и бот. Вучић и породица мете

За Јеремићево позивање на грађанску непослушност, упозорава да је реч о политичком реваншизму:

Они исказују жељу да, када би дошли на власт, прогласили би да је легитимно да се спроведе политички реваншизам према члановима СНС, да су они легитимне мете за њих. Интересантно је да то најављује политичка мањина у односу на већински део народа у Србији, а да је не дај боже контра, они би се прогласили да су најугроженији људи на планети и позвали све да их узму у заштиту. А они су фактор који позива на насиље, они су директно заговорници укидања демократије јер не дају да имате другачије мишљење или ставове, јер ако имаш, кажу ти да си сендвичар и бот. Прави се дехуманизација председника Србије који је легитимна мета са својом породицом, прво вербалним, али видели смо да они брзо иду из вербалног и у физичко насиље – констатује Вучевић.

Патријарх Порфирије који је уради оно што је очекује од поглавара српске цркве да позове на мир толеранцију, и нега су страшно увредили. За њих мена светиље, није питање да ли воле или не воле Вучића. Нјих не интересују ни српска застава, ни грб, они ће срушити споменик Стефану Немањи.

То што хрватски медији преносе да је Вучић на народ послао багере, за њега је очекивано.

Наравно да се увек јави прво Загреб, онда иде Подгорица, па Приштина, и на крају Сарајево. Одатле стално иду отровне стрелице ка нама. При том, немамо ништа против никога од њих, а они стално имају потребу да унизе наше грађане и српски народ.

Изборна седница СНС, изабрано ново руководство

Политичка начела и стратегија до 2030. су конципиране у 10 тачака. Обухватили смо све области, и акценат ће бити на демографији, али и на економији, инфраструктури, безбедности, науци, образовању, здравству, култури и спорту. Све радимо због људи - и нове мостове, аутопутеве, нове школе и болнице, универзитете, научно-технолошке паркове. Желимо да оснажимо нашу државу, да људи остају овде и да нам се рађа више деце Ми нестајемо, нас је све мање. Желимо да стимулишемо људе да имају више деце да правимо амбијент за то.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести