Вучевић: Сарадња са Италијом у области одбране је развијена

БЕОГРАД: Стратешко партнерство Србије и Италије додатно је ојачано снажном економском сарадњом, с обзиром да је Италија један од водећих инвеститора у Србији, рекао је министар одбране Милош Вучевић након данашњег састанка са министром одбране Италије Гвидом Крозетоом.
с
Фото: FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

"Осим италијанске подршке евроинтеграцијама Србије сарадња у области одбране је развијена и садржајна, уз реализацију великог броја активности", рекао је Вучевић.

Истичући да Србија остаје чврсто посвећена миру, стабилности и очувању дијалога, министар је рекао да постоји дубока забринутост због развоја ситуације на КиМ.

Вучевић је захвалио италијанским војницима који у оквиру КФОР имају важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница у јужној српској покрајини,истичући да су својим ангажовањем, посебно у заштити манастира Високи Дечани, задобили снажно поверење српског становништва.

Он је позитивно оценио редовну комуникацију начелника Генералштаба Војске Србије са командантом КФОР, као и професионалност италијанских генерала, који су на дужности команданата ове операције од 2013. године.

Истакао је значај заједничког учешћа у мултинационалним операцијама, посебно заједничког ангажмана у УН мисији у Либану (УНИФИЛ), што је круна билатералне сарадње у области одбране и од великог је војног и политичког значаја.

"Војска Србије са својим војномедицинским капацитетима наставити са активном подршком напорима Републике Италије и Европске Уније у мисији ЕУТМ Сомалија", рекао је Вучевић.

Посебно је поменуо потребу заједничког изналажења могућности за интензивирање војноекономске и војнотехничке сарадње у обостраном интересу.

За то, како је рекао, постоје значајни индустријски и научни потенцијали и указао на то да почетком следеће године предстоји и потписивање Техничког аранжмана између два министарства одбране о сарадњи у области борбене технике, наоружања и одбрамбене индустрије.

Крозето је рекао да је поштовање међународних споразума темељни принцип који се мора поштовати и изразио намеру Италије да се снажније ангажује у политичком процесу који ће водити изналажењу заједничких решења.

Он је изразио подршку Италије процесу евроинтеграција наше земље, истичући да италијанска страна цени конструктивну улогу Србије у очувању мира и стабилности у региону Западног Балкана, и труд који званични Београд улаже у дијалогу са Приштином.

Крозето је потврдио наставак ангажовања Оружаних снага Италије у оквиру КФОР, с обзиром на то да је улога КФОР да буде непристрасни гарант мира и безбедности на КиМ.

Италијанска делегација ће, навео је Крозето, приликом посете Приштини пренети снажно противљење предузимању једностраних потеза и непоштовању међународних споразума од стране привремених институција самоуправе у Покрајини, што директно угрожава мир и стабилност у региону.

Италијански министар истакао је да, осим заједничког ангажмана у мултинационалним операцијама, од којих се посебно истичу операције у Либану и Сомалији, постоје могућности за унапређење и проширење сарадње и у другим областима, а нарочито у области војне индустрије кроз заједничке пројекте и трансфер технологији.

Крозето је у осети Србији заједно с министром спољних послова и међународне сарадње Италије Антонијом Тајанијем.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести