Вучевић: Састављање Владе није игра бројки и слова

Потпредседник СНС-а Милош Вучевић рекао је за РТС да је Влада Србије добила ограничени мандат и ту је постојао консензус.
vucevic2, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

„После годину и по дана излазимо пред грађне да кажемо - оцените нас, да ли смо се добро носили са короним, да ли смо имали добре екононске одговоре и да ли смо заштитили националне интересе“, истакао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС-а Милош Вучевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а, да је атмосфера на седници Председништва СНС-а била радна и свечана, указујући да је данас 12 година странке.

Говорећи о томе да ли је било консензуса међу члановима Председништва, Вучевић каже да је постојао.

"На претходним седницама у вези са разговорима о потенцијалним коалиционим партнерима имали смо различита тумачња чланова Председништва, а јуче као и о одлуци о мандатару није било неких дисонантних тонова. У недељу очекујем да завршимо персоналне ствари", подвлачи Вучевић.

Коалиција је добила најаширу подршку на Поредседништву СНС-а, када саберете оне који су били за те опције, каже он.

Одговарајући на питање да ли је било гласова против, Вучевић каже да није било никог против.

"Било је шире образложење председника зашто је најбоље за Србију да буде оваква коалиција, да можда СНС губи као странка у смислу оног капацитета која би могла да има као апсолутни победник избора - али морамо да гледамо шири друштвени аспект - да будемо свесни одговорности коју су нам грађани дали за креирање и за њихову будућност. Боље да буде шири фронт у борби за шест циљева, који су захтевни и произилазе једни из других", рекао је Вучевић.

Осврћући се на испуњавање шест циљева који су пред Владом, Вучевић каже да се не умањују изазови који су пред нама - постоји велико питање када ће вакцина против короне доћи и једно од најозибљинијих питања су економске последице свега овога кроз који пролази цео свет.

 

Према његовим речима, Србија мора да буде конкурента на тржишту и да у новој расподели карата сачува свој суверенитет и настави европски пут.

"Влада је добила ограничени мандат, нешто краћи мандат и ту је постојао консензус у СНС-у, то је осетљив период али очекујемо и даљи пртисак на Србију у вези са Косовом и Метохијом, у контксту короне и Косова и зато ће Влада бити лимитирана на 18 месеци и да 2022. можемо да изађемо пред грађане и кажемо - оцените нас", истакао је потпредседник СНС-а.

Каже да је ограничње Владе доказ одговрности једног другог приступа једне политичке странке према грађанима. "Желимо да кажемо да смо свесни да се наредних 18 месеци корона и Косово неће склонити са агенде, биће већи пртисци на Србију", рекао је он.

После годину и по дана излазимо пред грађне да кажемо - оцените нас, да ли смо се добро носили са короним, да ли смо имали добре екононске одговоре и да ли смо заштитили националне интересе, поновио је Вучевић.

Једино кадровско решње је да ће Ивица Дачић бити предсеник Скупштине Србије. Вучевић каже да то није игра бројки и слова, састав владе и формирање извршне власти је озибљан посао и да би се уплашио да се све завршило за 24 часа.

Говорећи о Дачићу, каже да га то није изненадило јер је у себи знао да је то једно од решења, али неки чланови Председништва су били, али сви су били "за", и да претпоставља да је неко можда желео да буде председник Скупштине.

Вучевић је рекао да остаје у Новм Саду, да је изабран за градоначеника по трећи пут и да је фокусиран на тај посао.

(РТС)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести