ВУЧЕВИЋ упутио СНАЖНУ ПОРУКУ са Сајма завичаја у Новом Саду: Не могу нам забранити да причамо истим језиком, да имамо исту културу, веру и традицију! НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ доносе НОВУ СНАГУ Србији (ФОТО, ВИДЕО)

Сајaм завичаја, који се по пети пут одржава на Новосадском сајму, коју организује Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, и данас је окупила бројне појединце, завичајна удружења и институције из области привреде, туризма и културе.
a
Фото: Дневник/ С. Ковач

На више од 160 штандова посетиоце ће током дана моћи да пробају закуску и домаће производе, купе ручно рађене предмете, док ће на бини бити уприличен културно-уметнички програм.

Манифестацију је отворио министар одбране Милош Вучевић, који је казао да идентитетска питања, култура и заједништво не могу бити спутани административним мерама и баријерама.

- Оне нам не могу забранити да причамо истим језиком, да имамо исту културу, веру и традицију - поручио је Вучевић. - Нови Сад и Војводина су права места за овакву манифестацију, јер је Војводина подручје где су увек биле присутне миграције, где су људи долазили из различитих крајева и средина и доносили са собом неке видове специфичности наше културе показујући њено богатство. Драго ми је да Град Нови Сад помаже манифестацију и што је показао да је достојан домаћин за све наше сународнике из Републике Српске, БиХ, са Косова и Метохије, Хрватске, Црне Горе, али и из Мађарске и Румуније.

Фото: Dnevnik.rs

Вучевић је рекао да је неопходно неговати традицију, чувати идентитет и никога не оспоравати, већ да поштујемо себе јер тако поштујемо и друге.

Фото: Dnevnik.rs

- Прво морате да волите своју кућу и породицу да бисте поштовали друге. Исто је и са државом - казао је Вучевић. - Чувајмо наш заједнички дух и идентитет, а културу не могу да нам забране, као ни да причамо српским језиком и пишемо ћирилицом. То је нешто што нас краси. Сигуран сам да стижу нове генерације с којима се нова зора буди, које су патриотски оријентисане и које ће донети нову снагу Србији.

Фото: Dnevnik.rs

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац истакао је да програм на Сајму завичаја на најбољи начин промовише заједништво  нашег народа и српске културе.

Фото: Dnevnik.rs

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

- Није случајно што је управо Нови Сад домаћин овог сајма, јер наша Српска Атина је постала нови дом за многе који су остали без свог огњишта. Сигуран сам да се они у Новом Саду данас осећају као своји на своме - рекао је Црнобарац. - На нама је да даље радимо на неговању традиције, изворног стваралаштва, обичаја и културе нашег народа.

Фото: Dnevnik.rs

Улаз на Сајам завичаја је бесплатан.

Текст и фото: С. Ковач

Фото: Dnevnik.rs

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести