Вучевићу уручен Кључ града са Повељом „Почасни грађанин града Бањалуке"

БАЊАЛУКА: Министар одбране Милош Вучевић присуствовао је вечерас свечаној академији поводом обележавања Дана града Бањалуке у дворани „Борик“, на којој му је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић уручио Кључ града са Повељом „Почасни грађанин града Бањалука“.
d
Фото: Министарство одбране

Вучевић је истакао је да осећа велику срећу, понос и одговорност што је на свечаност добио кључеве града Бањалуке, јер су препознати његова душа и  стремљења, његов рад и пре свега љубав према Бањалучанима.

"Одговорност, зато што је велика ствар бити Бањалучанин. А ја сам то данас и формално постао и ваш заувек", поручио је он, саопштило је Министарство одбране.

Подсетио је да се данас обележава 79 година од када је слобода дошла у Бањалуку "да ту заувек остане".

"И то је, нека се зна, и нека то сви знају, управо највећа тековина борбе против фашизма и нацизма. Тада изборена слобода, коју чувамо до данашњег дана, та вредност коју Срби највише љубе, тај дан када су честити Крајишници истерали највеће људско зло одавде из Бањалуке, из срца Крајине. Тада је дошла слобода свим народима са ових простора", рекао је Вучевић.

Он је подсетио да су постојали разни непријатељски планови намењени  за Бањалуку.

"У концепцијама идеолога тзв. НДХ, овај град је требало да постане престоница те творевине фашизма и нацизма. У том граду требало је свега да буде у изобиљу осим Срба, Јевреја и Рома. Они су били нежељени елеменат. Требало их је ставити ван закона и онда по принципу злочинца, Милета Будака, елеминисати и протерати. Ту се радило о елиминисању комплетних етничких група. Доказа о овоме има небројено. И то овде, недалеко од места где се налазимо. Један од њих је и судбина деце из основне школе у Шарговцима, погрому у селу Мотике и Дракулићу", навео је Вучевић.

Додао је да је и сам Јасеновац требало да послужи као "паклени регулатор", пре свега српског етничког питања у Крајини.

"На начин како ће то много година касније, а не тако давно, један председник рећи да Срби практично нестану", истакао је Вучевић и додао да је “све то Крајишко срце издржало и на крају се изборило за слободу”.

Нагласио је да се вера и љубав управо огледају у борби за слободу и за своје корене.

"Данас ми морамо и даље да бдимо над том слободом, јер овај град и ови људи никада нису ништа друго ни хтели осим слободе и равноправности. Она је највећа вредност. И ја сам дошао овде да вам кажем да ћемо ту слободу заједнички сачувати. Ту вашу енергију драги пријатељи, браћо и сестре, осетим сваки пут и на сваком кораку у Бањалуци. Хвала вам на њој. И осете је сви којима је Србија на срцу. Када мени лично треба и окрепљења и снаге да наставимо даље, када радимо за нашу отаџбину коју волим свим својим срцем, ви сте нам инспирација. И не брините, није нас ништа сломило и никада неће. То сам дошао да вам кажем, нема предаје, јер предаја није опција - истакао је министар одбране додавши да треба радити на развоју привреде, расту плата и пензија и развоју инфраструктуре", поручио је Вучевић.

Он је пожелео свима мир, мудрост и храброст, као и да се Бањалука гради по мери свих становника.

"Да покажемо да је Бањалука престоница слободе, да чувамо слободу и дух као сећање на све оне који су нам у аманет оставили овај никада покорени град, наш завет, понос и нашу узданицу. Ја ћу се трудити и надам се бити достојан да чувам ове кључеве наше Бањалуке, да врата која се откључавају овим кључем увек буду отворена за све људе добре воље и непробојна за све непријатеље наше државе и нашег народа", рекао је  Вучевић.

Градоначелник Бањалуке Станивуковић рекао је да вредност није само у ономе што имамо, него у ономе што дајемо и што стичемо радом и несебично делимо те поручио да је братска Србија – све што је стекла, стекла радом, али је несебично делила са Бањалуком и Републиком Српском.

"Захвалио бих нашој матици. Желим да захвалим нашем народу у Србији, руководству у Србији, председнику Александру Вучићу, али и министру одбране и будућем председнику Владе Србије Милошу Вучевићу, који је заједно са руководством Србије много урадио за нашу Бањалуку. Велика је част што сте данас нови почасни грађанин Бањалуке и што добијате Кључ града. Знајте, Кључ града се даје само онима којима се највише верује. Ми јесмо једна породица, један народ. Зато вам честитам на овој великој награди и поручујем да рачунате на нашу љубав и на наше пријатељство", рекао је Станивуковић.

Одборници Скупштине града Бањалука изгласали су 11. априла да Кључ града са Повељом „Почасни грађанин града Бањалука“, припадне Вучевићу.

На свечаној академији, поводом Дана града, додељена су и признања „Златни грб града Бањалуке“ и Плакета „Сестре Гајић“ заслужним појединцима и институцијама.

Дан града Бањалуке обележава се у знак сећања на 22. април 1945. године када је град ослобођен од окупатора у Другом светском рату.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести