Вучић: БИА у функцији заштите државе, а не било које партије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да припадници БИА нису у функцији заштите било које партије већ искључиво заштите државних и националних интереса.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Вучић је, такође, поручио да се, са друге стране, они полицајци и припадници БИА који учествују у извршењу кривичних дела процесуирају и кажњавају.

"Сваког дана или недеље по један је ухапшен, процесуран или осуђен. Тако се то ради у свим нормалним земљама света, као и код нас. Суд одлучује да ли су криви или нису и све је чисто као суза", рекао је Вучић.

На питање новинара зашто данас на представљању активности БИА није било ни речи о Јовањици, с обзиром да су поједини припадници ове агенције на оптужници Јовањици 2 ,односно да су директно сарађивали са подземљем, Вучић је рекао да је тај проблем решен и да су ти људи процесуирани.

"Ако неко учини кривично дело, процесуирате га. Ти људи су ухапшени и процесуирани и какав проблем сад постоји, да их стрељамо или је суд довољан", запитао је Вучић.

Истакао је да је суд довољан, тужилац подиже оптужницу, затим иде процес и судија у складу са законом доноси пресуду.

"Људи из БИА су се похвалили својом највећом акцијом у којој су учестовали, хапшењем најмонструознијих убица, која не би била могућа без учешћа храбрих полицајаца из МУП-а", навео је председник.

Такође, по питању случаја Јовањица је рекао:

"Имао бих ја разна питања да поставим - зашто неко није сачекао да се види коме иде марихуана и ко је главни у том ланцу и да видимо ко су ти највећи нарко дилери, има ту много питања".

Нагласио је да нико не може да каже ништа о учешћу врха државе у случају Јовањица на било који начин и да се ту само ради о нападу на њега као председника државе, али и на све наше безбедносне службе.

"Што се тиче оптужби за уплитање врха државе, апсолутно га није било и све је засновано на неистинама, ничега није било од почетка", навео је Вучић.

Казао је да је поносан на припаднике БИА који нису учинили ниједно кривично дело, а да ће они који јесу да одговарају.

"Србија је суверена, самостална и независна држава и у складу са тим је снага БИА веома значајна за нас. БИА доприноси да Србија буде много успешнија. БИА је веома поштована у целом свету због професионализма, храбрости и посвећености. Ови људи се боре на дневном ниову и увек су у функцији не заштите неке политичке партије већ заштите државних и националних интереса", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести