ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ПОБЕДУ НОВОЈ ПРЕДСЕДНИЦИ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ Уверен сам да ћемо заједно радити на јачању веза ОНА МУ СЕ ЗАХВАЛИЛА

Председник Србије Александар Вучић вечерас је честитао Гордани Сиљановској Давковој на победи у другом кругу председничких избора у Северној Македонији
1
Фото: AP Photo/Boris Grdanoski

"Честитам Гордани Шиљановској Давковој на избору за председницу Северне Македоније са жељом да успешно обавља одговорну дужност коју преузима. Уверен сам да ћемо заједнички наставити да радимо на јачању веза између Србије и Македоније у циљу напретка и добробити наших народа, као и просперитета целог региона", навео је Вучић на платформи Икс.

Новоизабрана председница јавно се захвалила на честиткама: "Много ми значе Ваше искрене честитке! Очекујем да ћемо продужити рад на напретку изванредних македонско-српских односа", написала је Гордана Сиљановска Давкова на свом профилу Икс.

Противкандидат из редова СДСМ Стево Пендаровски признао је пораз у другом кругу избора, а Давкова је на основу 50 одсто пребројаних гласова имала 130.000 гласова више.

Према подацима Државне изборне комисије Северне Македоније на основу 80 одсто обрађених гласачких листа за парламентарне изборе највише посланичких мандата освојила је ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског - 59, а владајућа СДСМ донедавног премијера Димитра Ковачевског - 18.

Најутицајнија странка етничких Албанаца ДУИ Али Ахметија освојила је 19, странка Вредност 13, Знам 5, Лево 6 мандата.

Македонски парламент броји 120 посланика, а ВМРО-ДПМНЕ је на овим изборима освојила више мандата него заједно СДСМ, највећа странка етничких Албанаца ДУИ Али Ахметија и Знам.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести