Вучић: Чини се да сви на Балкану чекају друго полувреме

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је ове године, на комеморацији у Поточарима, била наглашенија снажнија и жешћа кампања, више мржње усмерене према српском народу, него прошле и претпрошле године и како је додао више мржње из оног медијског, и политичког дискурса који се тиче наше одговорности.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је казао да је датум обележавања Сребренице тежак дан, дан језивог злочина почињеног над Бошњацима, и логично је да он такве последице и после 27 година оставља.

„Имамо много тешких дана у години. Ту сада има много проблема и много другачијег виђења и много тога што би морали да променимо“, поручио је он.

Вучић је казао да, у условима готово светског рата, пошто цео западни свет преко Украјинаца ратује са Русима, долази до великих померања и да ситуација у нашем подручју није једноставна.

„Чини се да сви на Балкану чекају друго полувремене, са много страсти емоција и мржње. Ми смо ти који морамо да то избегнемо по сваку цену“, истакао је он уз опаску да то морамо да избегнемо, али не зато што смо слабији од било кога.

Подсетио је да је пре седам година ишао у Сребреницу на комеморацију и да је тада речено да је то била провокација, као и да је погнуо главу пред жртвама злочина, али не и пред онима који су покушавали да га ударају песницама, каменицама и флашама.

„Шта год да урадите и шта год да кажете никада није довољно добро, зато што Србија по неким политичарима мора да буде унижена, срушена, и никада не може бити толико мала да би били задовољни. Њихови политичари не говоре о Републици Српској, јер мисле да су велики, па непријатеља измишљају сами. Исто као и ми - праве непријатеља од пријатеља“, објаснио је он.

Вучић је казао да због тога морамо да уложимо много више напора да их боље разумемо и замолимо их да нас саслушају и боље разумеју.

„Не заборавите да имамо значајан проценат Бошњака у Србији, да морамо да живимо с њима у миру, радимо заједно и да истовремено морамо да пружамо подршку РС и њеном опстанку унутар БиХ, чиме пружамо подршку наравно и Бошњацима“, рекао је он.

Вучић је скренуо пажњу и на злочине на Србима о којима нико не говори питајући зашто се то дешава

"Зашто очи Слободана Илића нису никоме важне, очи српског судије извађене ножем, доказано сведочанствима, а за шта не постоји пресуда. Те очи Слободана Илића никога не прогоне, никога не обавезују. Српске жртве и сузе немају родитеља, а туђе имају. Морамо да се навикнемо на то. За део тога смо делимично и ми криви“, констатовао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести