Вучић: Чуваћемо везе са пријатељским земљама попут Таџикистана

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић примио је данас министра спољних послова Републике Таџикистан Сироџидина Мухридина, првог шефа дипломатије те земље који посећује Београд и то у години када две земље обележавају двадесетпетогодишњицу успостављања дипломатских односа.
Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova Republike Tadžikistan Sirodžidina Muhridina Foto: Tanjug/video
Фото: Александар Вучић примио је министра спољних послова Републике Таџикистан Сироџидина Мухридина Фото: Танјуг/видео

Председник Вучић је рекао да је Србија захвална Таџикистану на томе што не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова, поштујући територијални интегритет и суверенитет наше земље, наводи се у саопштењу.

"Србија ће чувати везе са пријатељским земљама попут Таџикистана, уз међусобну подршку у различитим међународним форумима. Развијаћемо сарадњу у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес, и та сарадња ће постајати све важнија за нас", рекао је председник Вучић.

Он је изразио наду да ће интензивирање политичког дијалога убрзати и развој економске сарадње, те је упутио позив председнику Емамолију Рахмону и другим таџикистанским званичницима да посете Србију.Министар Мухридин је пренео поздраве председника Рахмона, његове најбоље жеље за напредак Србије и позив председнику Вучићу да посети Таџикистан.

Двојица саговорника су се сагласили да могућности за сарадњу постоје у многим областима, као што су пољопривреда, водопривреда, текстилна индустрија, фармација, рударство и енергетика, уз претходно стварање уговорно-правне основе као једног од предуслова за унапређење економске сарадње.

Предложено је да та сарадња буде подстакнута и формирањем Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу.Министар Мухридин је предложио и јачање веза у области туризма, културе и образовања, ради бољег упознавања двају народа.

Имајући то у виду, председник Вучић предложио је да таџикистански студенти користе стипендије из програма "Србија и свет".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести