Вучић: Чувајте ћирилицу, пишите и латиницом (фото)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас деци српске националности из Хрватске да је српска култура, наше писмо и језик симбол српског индентитета који треба очувати.
Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са српском децом из Хрватске
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са српском децом из Хрватске

Посаветовао их је да треба да добро уче, да слушају своје родитеље, да се радују животу и да увек и у сваком тренутку гледају како могу да помогну својим комшијама и пријатељима без обзира на веру нацију и религијску припадност.

"Наше ћирилично писмо је део нашег идентитета и треба да је чувате и користите подједнако као и латиницу", рекао је председник.

Председник је посебно захвалио васпитачима деце, која су у Београд допутовала из Хрватске, Радмили, Данијели и Сањи.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са српском децом из Хрватске

"Хвала вам што учите нашу децу нашем језику, љубави, поштовању и према Хрватима и према свима другима и што их овако на диван начин васпитавате", рекао је председник.

Председника је у разговору са децом српске националности из готово свих крајева Хрватске, где живе Срби, пре свега Далмације и Славоније, занимало како проводе Бадњи дан и Божић, да ли посте и шта тих дана воле да једу.

У разговору су се дотакли и спорт, а деца председнику рекла да воле Новака Ђоковића са чим се председник сложио истакавши да је он прославио Србију у целом свету, као што су то учинили Тесла, Миланковић, Матавуљ и многи други Срби из Хрватске и Србије.

Децу је интересовало како председник обележавања божићње празнике, а он је рекао да се тих дана окупљају сви код његових родитеља, али је додао да његов отац не воли јелку, већ да се у кући увек налази само Бадњак, испод којег су увек, како је рекао, поклони за целу фамилију.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са српском децом из Хрватске

"Васкрс је највећи православни празник, а Божић најрадоснији", поручио је Вучић.


Вучић честитао Божић патријарху, епископима и верницима

Председник Србије, Александар Вучић, након пријема деце српске националности из Хрватске, честитао је Божићне празнике патријарху српском Иринеју, свим верницима Српске цркве, посебно народу и епископима у Црној Гори, као и епископима у земљи и широм света.

"Желим свима да најрадоснији хришћански празник проведу у здрављу и весељу са својим породицама и желим вам добру и успешну нову годину у којој очекујем још већи економски раст", рекао је Вучић.


Говорио је и о својој деци Данилу, Милици и Вукану, које, како је рекао, воли највише на свету, као што и њихови родитељи воле њих.

Деца су председнику рекла да нису први пут у Београду, а председник је истакао да не жели да претерује, али да је Београд лепши и већи од многих градова на простору бивше Југославије.

На питање једног дечака да ли верује у Божић Бату, председник је рекао да би волео да верује, а да не жели да се чини претераним када каже да највише воли рад.

Једна од тема разговора председника Вучића са српском децом из Хрватске је био спорт. Рекли су му да навијају за Црвену звезду, као и да су обишли стадион тог тима у Београду.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Председник Вучић са српском децом из Хрватске

На крају председник Вучић је деци даровао божићне пакетиће, а они њему слику на којој пше "Христос се роди" и фудбалски дрес, за који је приметио да ће му бити мали, али да може да сачека да његов најмлађи син Вукан порасте.

Председник је деци сугерисао шта треба да посете у Београду и притом поменуо Храм Светог Саве и, наравно, Народни музеј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести