Вучић данас са Мекалистером 

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са председавајућим Спољнополитичког одбора Европског парламента и известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером.
Aleksandar Vucic/Tanjug/TV
Фото: Танјуг/ТВ/Александар Вучић

Са Мекалистером ће на састанку бити и делегација Спољнополитичког одбора Европског парламента, саопштила је Прес служба председника Србије. Висока делегација ЕП боравиће у Београду, а затим и у Приштини, до 2. марта.

"Циљ посете је процена политичке ситуације на терену као и тренутних односа Србије и Косова са ЕУ, укључујући и реформску агенду, али и дијалог Београда и Приштине у коме посредује ЕУ", најављено је прошле недеље у Европском парламенту.

 Мекалистер је рекао да ће ова посета вероватно бити и последња мисија делегације Спољнополитичког одбора Европског парламента у овом мандату, с обзиром на предстојеће изборе у мају. "Западни Балкан је приоритет спољне политике ЕУ.

Ми морамо да подржимо и Србију и Косово у изградњи јаких демократских институција. Поврх свега, морамо да постигнемо и добросуседске односе међу свим земљама региона", поручио је Мекалистер пред посету. Известилац за Србију додаје да Европски парламент придаје велику важност дешавањима у Србији и на Косову, као и жељама њихових грађана.

"Зато и долазимо да се у овом кључном периоду састанемо и с политичким лидерима и са цивилним друштвом", закључује Дејвид Мекалистер. Пред ову посету у Бриселу подсећају да је Европски парламент крајем новембра 2018. године усвојио Резолуције о Србији и о Косову.

Вучић данас са представницима институција и Србима са КиМ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најзначајнијих институција Републике Србије, саопштила је Прес служба председника Републике. Састанак ће бити одржан у згради Генералног секретаријата председника Републике с почетком у 11 сати.

Након тога предвиђено је обраћање медијима. Председник Србије је у недељу најавио да ће са Владом Србије у наредним данима размотрити низ порука које је Београд добио из европских и светских земаља. "Разговараћемо о платформи Србије за будућност.

Јер, ако се догоди да Србија испуни све обавезе из Бриселског споразум, а Приштина ниједну, а онда они буду ти који уводе таксе од 100 одсто, па бирају "приватне" Србе уместо оних који су добили готово 100-одстотну подршку српског народа, онда се поставља питање да ли је одговорна политика Србије једини могући одговор", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести