Вучић: Ауто-пут кроз Грделицу половином маја

ОБРЕНОВАЦ: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће део ауто-пута кроз Грделичку клисуру на Коридору 10 бити отворен 15, 16. или 17. маја.
1
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Такође, најавио је да ће источни крак Коридора 10 према Бугарској бити отворен за три месеца.

"То све мења слику Србије. Да се људи поносе, да виде колико је Србија напредовала, колико може да иде брже, другачије и успешније него што је то било раније", рекао је Вучић, после обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре на деоници ауто-пута Е-763 од Сурчина до Обреновца. 

Обиласку радова присуствовао је и амбасадорка Кине Чен Бо, као и заменик градоначелника Горан Весић и директор ЕПС-а Милорад Грчић. 

Према проценама на мосту је до сада завршено око 94 одсто уговорених радова и преостало је још око 1,5 метара да се споји.

Динамика радова бржа је него што је очекивано, рекли су Тањугу у Путевима Србије.


“Без проблема ћемо стићи раст од 3,5 одсто”

Вучић je изразио уверење да ће Србија без проблема достићи планирани раст од 3,5 одсто.

„Имајући у виду ситуацију у региону, таксе...јесам задовољан. Очекивали смо да нам раст буде, после ужасног јануара, у првом кварталу 1,1 до 1,2 одсто, а биће преко 2,3 до 2,4 одсто, што значи да ћемо достићи без проблема раст од 3,5 одсто, јер ће нам најснажнији бити трећи и четврти квартал када крећемо у нове инвестиционе радове“, објаснио је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је због околности могуће достићи планирани привредни раст.


Вучића су представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и Путева Србије упознали са током радова.

Председник је амбасадорку Кине замолио да се убрзају радови на деоници брзе пруге Београд - Стара Пазова, а Чен је рекла да ће све бити убрзано и на време.

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Кад је реч о радовима на мосту, до сада су постављена сва 334 шипа на мосту, а сваки је пречника 1,5 и два метра.

Радови су почели 5. маја 2017. године, а уговором је предвиђено да цела деоница Сурчин - Обреновац дугачка 17,6 километара буде готова до 5. јануара 2020. 

Мост, главни бетонски на ушћу Колубаре у Саву, који гради кинеска компанија Чајна комјуникејшнс констракшн, дугачак је 1.581 метар, ширине 29 метара. 

Распон између стубова је 275 метара.

Вредност радова на деоници Сурчин - Обреновац 233,67 милиона долара.


Стиже технолошки јака немачка компанија

Вучић je најавио долазак једне од технолошки најнапреднијих немачких компанија у Србију, те додао да није реч о Фолксвагену, већ о, како је рекао, једном мањем, али свакако "чуду" за нашу земљу.

"Верујем да ћу следеће недеље успети да завршим долазак једне велике, једне од технолошки најнапреднијих немачких компанија, у Србију", пренео је Вучић новинарима после обиласка радова на изградњи моста Сурчин-Обреновац.

"Нисам успео својевремено да доведем чипове из Емирата, иако сам се томе надао. Сад ћемо довести нешто што је на том нивоу, али познатије и снажније. И, успећу у томе", рекао је председник Србије.


Инвеститор су Путеви Србије, а финансијер Влада Србије.

Тај пројекат изградње аутопута Сурчин - Обреновац подразумева изградњу четири возне и две зауставне траке, у укупној ширини од 29 метара.

Деонциа је подељена на пет сектора. Поред изградње моста, подразумева надзвожњак преко пруге Острузница - Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац.

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Петља Сурчин повезује нову трасу аутопута са обилазницом односно будућим булеваром који спаја нову трасу аутопута са Булеваром Тошин Бунар.

Предвиђена је пројектом нова петља Обреновац која ће повезати нову трасу са деоницом Сурчин - Обреновац - Уб са старим обреновачким путем.

Аутопут Сурчин - Обреновац омогућиће спајање Коридора 11 са Коридором 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Заједно са деоницама у изградњи Обреновац - Уб и Лајковац - Љиг укупне дужине 50,2 км и већ завршеним деоницама Уб - Лајковац 12,5 км и Љиг Прељина 40,3 км повезаће цео потез аутопута од Београда до Прељине у дужини од 120 км.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести