Вучић: Добили добру цену гаса, остаје пуна нафтна формула

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са шефом руске државе Владимиром Путином договорио повољан аранжман за увоз гаса из Русије, као и да ће за Србију остати цена која се заснива на стопостотној нафтној формули.
с
Фото: FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bg

„Имали смо врло добар разговор Путин и ја. Говорили смо о више различитих тема. Најважнија за нас су наши билатерални односи, а дотакли смо се више ствари. За нас је најважније питање истек гасног споразума после десетогодишњег трајања 31.маја. Оно што могу рећи да смо главне елементе договорили који су веома повољни за Србију“, објаснио је Вучић.

Он је подсетио да је Србија до сада добијала гас по цени базираној на стопостотној нафтној формули, и казао да је то била свакако најбоља цена у целој Европи.

„Договорили смо, а то је веома добра вест, да ћемо потписати уговор, први елемент на три године, а не на месец дана што су неки говорили. То изузетно одговара српској страни“, рекао је Вучић.

Он је казао да формула која ће се користити остаје иста и да ће цена бити веома повољна за нашу земљу.

Остаје да се разговора са Гаспромом, а, како је додао, већ је упутио писмо руководству те компаније, да се разговара о количинама.

Вучић је пренео да је објаснио Путину да је значајном индустријализацијом и привредним напретком Србија повећала количине гаса које троши.

„Ако све реализујемо из договора са Путином имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћићемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечна кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи“, казао је он.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

Пренео је да је изнео Путину и став Србије да бисмо желели што брже успостављање мира у Украјини, а да је руски председник изнео податке из свог угла.

„Рекао је да постоји понуђени споразум, а који је на столу како у Москви, Кијеву, и другим центрима моћи. Неке одређене елементе сам чуо, али није нешто чиме можемо да се бавимо. Надам се да ће се мир успоставити. За све друго могу да кажем веома коректан и добар разговор“, казао је он

Истакао је да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишних капацитета гаса у Србији.

Вучић: У робним резервама имамо свега више него довољно

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас, по обиласку складишта робних резерви у Београду, да је држава обезбедила довољне количине основних животних намирница, да су робне резерве пуне, као и да ће наредни месеци бити искоришћени да се додатно обезбеде и осигурају још количина енергената и хране, пред јесен и зиму, који неће бити лаки.

“Имајући виду чињеницу да нас по питању хране и енергената, чека тешка јесен и зима, важно је да покажемо истински домаћински однос и бригу за грађане, да знају да могу да се ослоне на своју државу, која гледа унапред шта може да се деси, а да будемо осугурани и безбедни, уз очување јавних финасија, не угрожавајући стопу јавног дуга”, рекао је Вучић новинарима.

Додао је да је складиште у Београду само једно од многих у земљи, да ће обићи и у оне у Врбасу, Пећинцима, Лесковцу…. додајући да је оно што је складиштено у Београду само једна петнаестина онога што имамо управо у Лесковцу.

“За нас је од пресудног значаја да обезбедимо довољне количине енергената, и кренућемо у изградњу нових складишта дизела и сирову нафту, за шта нам је потребно годну и по дана”, додао је Вучић.

Такође, следи даља изградња складишта за гас, о цему је делимично разговарао и са руским председником, подсећајући да имамо простор за закуп и у Мађарској. Навео је да је важно и да се обезбеде довољне количине угља и мазута, за топлу зиму за грађане, што, каже, све неће бити лако, ако се сукоб у Украјини не заустави.

Поново је указао да житна криза чека свет, после суше у Индији и Аргентини, које су једни од највећих извозника жита, изразивши уверење у да ће држава по том питању успети да обезбеди све неопходно.

“Киша нам је сада добродошла, много је значила за пшеницу, а значиће и да имамо једну, две, касније за кукуруз. Надам се да ће и то да дође, али дошло, не дошло, обезбедили смо довољне количине за људе”, рекао је Вучић.

Прецизирао је да је ускладиштено 25.000 тона брашна само у робним резервама, а има, каже, и других места за чување, затим више од 54.000 пшенице, 94.000 тона кукуруза, 11,5 милиона литара уља, 11,4 милиона килограма пасуља, исто толико милиона килограма соли.

“Све је то држава набавила, издвојено је 4,3 милијарди динара за робне резерве.

Наставићемо да се припремамо. Предстоје нам јун, јул и август за потпуне припреме у ове две кључне области добављања енергената и набавке хране. То је огромно финансијско оптерећење за земљу, али гледамо како то да решимо без проблема за грађане”, рекао је Вучић.

Додао је да ускоро, како је и обећано, креће исплата новца за младе, јер држава од реченог, каже, не одустаје.

Кремљ: Путин и Вучић о гасу и Косову

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин разговарао је са српским колегом Александром Вучићем о ситуацији у Украјини и дешавањима око Косова, саопштила је прес-служба Кремља.

Договорено је, посебно, да Русија настави да несметано снабдева Србију природним гасом, преноси РИА Новости.

Путин и Вучић, наводи се, потврдили су тежњу Русије и Србије за јачањем стратешког партнерства заснованог на традиционално блиским везама између народа две земље.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести