Вучић: Добили смо признање и подршку, "Хималаји" пред нама 

БЕОГРАД: Година 2025, која се помиње у Стратегији о проширењу ЕУ није гаранција, али је важан подстрек грађанима и признање да смо урадили битне ствари и да смо с људима из ЕК учинили много значајног, рекао је данас председник Србије Алексанадр Вучић. 
Han i Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Обраћајући се новинарима након разговора с европским комесаром за просирење Јоханесом Ханом, на заједничкој прес конференцији, Вучић је указао да су, међутим, у односу на четири земље и једну територију пред Србијом најтежи задаци. "Хималаји су пред нама", метафорично се изразио председник указујући на чињеницу да то није наша кривица, већ је, како је рекао, дошло време да доносимо одлуке, да платимо одређене цене из прошлости и донесемо одлуке за које није било храбрости деценијама раније. 

Планине препреке су пред нама, рекао је српски председник, односи са Приштином, те границе са БиХ и Хрватском. Како је рекао, ниједна земља није имала поглавље 35, као што има Србија, али и додао да ту нема велике филозофије, то смо прихватили, а на питање да ли постоји нешто друго за Србију резолутно каже: 

"Не постоји". 

Кад је реч о односима с Приштином, рекао је, то није питање "да ли ћете да се зовете овако или онако" већ је то питање хиљаде квадратних километара и услова у којима ће људи тамо да живе.Председник Србије је рекао и да морамо да регулишемо проблем граница са БиХ и Хравтском. 

Како је рекао, Бошњаци су имали своје захтеве, а када смо и прихватили те предлоге и када их је "дочекао са папиром" - тада им ни то што су сами тражили није било довољно.Границу са Хрватском и да не помињем, додао је. 

Како је рекао, Србија је на европском путу од 2000. године, али је од тада прошло 18 година, а да многа од важних питања нисмо ни дотакли. 

У озбиљне еконосмке реформе ушли смо 2014. године, да би данас јавни дуг био испод нивоа Мастрихта, а тек после 2014. донет је Закон о раду, који је регулисао флексибилно тржиште рада, приметио је председник Вучић. 

Додао је да смо тек после 2014. године успели драстично да смањимо незапосленост, на испод 13 одсто, и да започнемо тешке мере фискалне консолидације и да уредимо јавне финансије. 

Према његовим речима, нешто је урађено у области владавине права, али нас тек чека велика законодавна активност у годинама пред нама, па ће то морати да се опдвија по убрзаном поступку. 

"ЕУ је направила своје оквире и на јединствен начин посматра простор Западног Балкана, али најзначајније је да ће у складу са заслугама, како их Унија буде процењивала, земље приступати у пуноправно чланство у ЕУ", рекао је Вучић, на заједничкој прес конференцији за комесаром ЕУ Јоханесом Ханом.

Фото: Tanjug

Председник је рекао да аико пред Србијом нису лаке препреке, иако су оне као Хималаји, "не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест". 

"Ако успемо да решимо политичке проблеме, екомомски ћемо да растемо", рекао је Вучић и додао да од "дурења, кмечања и плакања нема ништа", те да Србија мора озбиљно, одговорно и храбро проблеме да решава. Он се захвалио представницима ЕУ за које каже да су препознали напоре и труд Србије и то шта су грађани Србије урадили на европском путу.


Грађани ће рећи да ли је будућност Србије у Европи, што има цену

Председник Србије Алерксандар Вучић изјавио је данас да је његова обавеза да изађе пред народ и изнеше своје предлоге, а да грађани Србије кажу да ли сматрају да ли је то добро или не. 

"Мислим да је то фер", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром Јоханесом Ханом. 

"Изаћи ћемо са нашим предлозима, али је одлука на грађанима. Грађани Србије ће морати да кажу свој став и свој суд о томе да ли је будућност Србије у Европи, за шта ћемо морати да платимо одређену цену, која није мала, или да останемо овако па да нам се још пола Србије исели", рекао је Вучић. 

"Ми ћемо сваку одлуку да поштујемо, али нећу да се скривам иза туђих одлука" рекао је председник Србије и поновио да ће казати шта мисли да је најбоље, а да ће грађани рећи шта о томе мисле. 

Он је рекао да је обавеза да се после деценија, у којима су политичари мислили само о следећим изборима, где нису доносили тешке одлуке, да се такве одлуке донесу, као и да је он на тешке одлуке навикао још од 2014. године и мера економске консолидације... 

Додао је и да је са таквом подршком и грађана и изборима који су редом добијени са великим бројем гласова, а тако ће буити и у скорој будућности, та обавеза тим већа. 

Он је оценио да је прича о 2025. години оквир пре свега за ЕУ и ништа обавезујуће, али такође за нас обавеза да пронађемо решење за себе и своју будућност. 

Међутим додао је, не може Србија да изгуби све, а да неки други добију све, потребан је компромис, и да свако помало изгуби. 

А тај филм, додао је, да неко мисли да Србија не добије ништа, а неки други све - нема ништа од тога. 

Вучић је рекао да је Стратегија отворен прозор за наду и шансу за успешнију и другачију будућност, а да ли ћемо је искорстити или не - на нама је. 


"Препознали су то и у Стратегији рекли: Ви Срби заједно са Црном Гором сте најближи чланству, велике ствари сте урадили и велики помак за своју државу", рекао је председник.

Посебно се захвалио Јоханесу Хану који је, како каже, много труда и енергије уложио у све на Балкану и разуме регион. "Да ли ћемо успети себе да разумемо, то остаје нама да решавамо", нагласио је он.Како каже, Србија ће покушати да искористи прилику коју је добила, да се суочи са проблемима.

"Ово је значајан подстрек и важно признање за Србију. Хвала свима који верују у овај регион и у напредак Србије", закључио је Вучић.

Вучић је захвалио и Федерики Могерини, Доналду Туску, Тајанију, Јункеру, свима који су напорно радили, како је рекао, на стратегији, а пре свгеа да би помогли нас веропски пут. 

Посебно је захвалио Јункеру који је, на насу молбу, одредио бар оквирно датум, индикативан датум, али и то је позитивно 

"На томе смо му захвални", рекао је Вучић те поручио: 

"Анализирали смо статегију и 2025. година која је поменута, а која нам не значи гарнције, али је важн као подстрек грађанима да смо радили битне ствари и да смо с људима из ЕК учинили много заначајног". 

Иначе, додао је, не бисмо били на ЕУ путу, а "ЕУ је место где нас привлаче вредсноти, пре свега бољи економски положај за насе грађане, али то је свакако најуспеснији мировни пројекат после Другог светског рата, а који је за нас на Балкану посебно знајчајан". 
 

Хан: Најбоља прилика за грађане Србије, ЕУ неће увозити спорове

Први пут је Србија добила индикативан временски оквир за приступање ЕУ и зато може и треба да искористи ову прилику, рекао је данас комесар за проширење Јоханес Хан и додао да су то добре вести за Србију и њене грађане. Хан је на прес конференцији са српским председником Александром Вучићем, са којим је разговарао више од сат и по, дан након усвајања нове стратегије проширења ЕУ, на Западни Балкан, рекао да није случајно сто је већ данас дошао у Београд.

"То показује насу посвећеност приступању ЕУ. Први пут је Србија добила индикативан датум и у том смислу има реалну перспективу у ЕУ и јединствену прилику да то искористи, наравно уз инструменте и стратеске циљеве приступању. Шанса лези у рукакама Сррбије и она то треба да искористи", поруцио је.Неопходно је, додао је, да се још много тога уради, пре свега на плану владавине права, правосуђа и осталих права, и то не треба да буде само на папиру. 


Хан о Вучићевој иницијативи ка Хрватској: Региону потребни државници

Региону нису потребни само обични политичари, већ државници, рекао је данас европски комесар за проширење Јоханес Хан, одговарајући на питање да ли подржава иницијативу председника Вучића о мораторијуму на теме из прошлости са Хрватском.

"Овде сам разговарао са државницима. Потребно је гледати у далекосежну перспективу, а не на наредне изборе. Понекад је важно прећутати неко питање, како бисте напредовали", рекао је Хан новинарима на заједничкој прес конференцији са председником Србије Александром Вучићем.

Ха је рекао да цени иницијативу председника Вучића о мораторијуму на теме из прошлости са Хрватском, и да две земље за почетак треба да имају коректне добросуседске односе. 

"Реч је о две важне земље и добро је да те две земље имају коректне односе, на које може да се даље гради будућност. Говорим о заједничким иницијативама и акцијама", закључио је он.


Сада, како је приметио, међутим, не само да може да се каже да постоји перспектива учлањења, већ да је "то најбоља прилика и најбоља перспектива за грађане Србија". 

Зато су, приметио је, оправдани сви напори који се чине, али је поновио већ познати став ЕУ да неће увозити билатералне спорове. 

"Србија мора да реши и несумњиво примени правно обавезујући споразум о стабилизацији с Косовом и све сто можемо урадићемо да помогнемо, као и у ресавању других питања, пограничних пре свега, са суседима", поручио је. 

Уз захвалност Вучићу на храбрости да покрене унутрасњи дијалог о, како је рекао, "тзв.Косову", Хан је рекао да се то не тиче само будућности Србије већ и безбедсности и мира у региону. 

"Србија има можда најзначајнију улогу и сви напори ће донети прве резултате, а то је и пуна нормализација односа с Косовом", рекао је Хан, најављујући да ће сутра о свим тим питањима разговарати с опозицијом, медијима, цивилним сектором, а за крај месеца најавио нову посету Србији заједно с Јункером, да, како је рекао, заједно изразимо посвећеност Уније прикључењу". 

Фото: Tanjug

Хан: Квалитет споразума с Приштином важнији од брзине

питању правно обавезујућег споразума Београда и Приштине важан је пре свега квалитет, рекао је данас у Београду комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан.

Хан је рекао да је уверен да не би требало да се вежемо за неке датуме, да би било добро ако квалитет прати временску динамику, али, да је важно да се постигне споразум. Он је навео да и у Приштини то треба да схвате, пошто се стално говорило да је разговор у интересу Србије.

Договор је, истакао је, такође и у интересу "грађана Косова" и њихове европске перспективе. Комесар је поновио да сматра да је мање реч о брзини, а више о квалитету, и да би било добро за све да се нађе обавезујуће решење, које је прихватљиво за све и које ће обезбедити мир у региону. 

Хан је указао да је Стратегијом јасно показана европска перспектива региона, и да то треба да буде мотив за свакога и створи позитиван притрисак на све политичаре у региону да раде зарад грађана. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести