Вучић: Добри разговори с Могерини, дијалог чим се укину таксе

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је атмосфера на радном ручку код високе представнице ЕУ Федерике Могерини била отворена и да је на састанку потврдио позицију Србије да дијалог може бити настављен чим Приштина укине таксе које је увела. 
Vucic u Briselu/Fonet/Vlada Srbije
Фото: Фонет/Влада Србије

У изјави новинарима после састанка, он је рекао да са Хашимом Тачијем није одвојено разговарао.

"Видео сам га на ручку, пришао је, али данас нисмо имали ту врсту дијалога. Били су представници Македоније, Црне Горе, БиХ, Приштине и ми. Важан трентутак за све нас и европску будућност и процену онога што ће се збивати", рекао је Вучић.

Констатовано је на састанку да земље морају више да раде на међусобним односима без обзира на то где се налазе на европском путу.

Вучић је рекао да је пренео осталима да Србија такође остаје заинтересована за стварање јединственог регионалног економског простора.

Указао је да Србија има своје националне и државне интересе, али да је највећи да очувамо мир, стабиност у региону. 

Вучић је пренео да је Тачија видео на ручку. 

„Пришао нам је када нас је било више. Нисмо имали данас ту врсту дијалога. Били су присутни и представници Македоније, Црне Горе.. Ово је био важан тренутак за све нас и европску будућност, оцену и процену онога што ће се збивати“, казао је он. 

Вучић је оценио да земље региона морају да раде много више на међусобним односима, невезано где се налазимо на европском путу. 

"Сви су научили лекцију да смо ми европском путу, али, у ствари, односи се погоршавају", констатовао је он. 

Вучић је поновио да је Србија спремна за наставак дијалога у сваком тренутку чим Приштина укине таксе. 

„Ми своју позицију нисмо мењали. МИ смо за изградњу заједничког економског тржсиста, јединственијег него до сада, јер чак и да будемо 2025. део ЕУ, што не мозезте са сигурношћу да кажете, због ситуације са Косовом, али и самог развоја у ЕУ, треба да да будемо боље повезани, да имамо бољи приступ страним инвеститорима који би лакше долазили на наше тржиште. То је оно о чему сам говорио“, казао је он. 

Указао је да је Србија у најтежој позицији, јер су Црна Гора, Македонија признале независност Косова, а БиХ не признаје, јер Срби то не дозвољавају, иначе би то урадило и Сарајево. 

„У таквој ситауцији смо по том питању прилично усамљени, али се трудимо да у свим осталим сферама развијамо што биље односе, и гледамо да када се заврши тужна сага о таксама наставимо дијалог и приближимо се компромисном решењу. Нисам неко ко је превише оптимиста, али не желим ни на који начин да кварим божићну и новогодишњу идилу мојим изјавама. Ми ћемо наставити да разговарамо и проблеме решавамо“, казао је он. 

Додао је да је имао разговоре и са Доналдом Туском, којег је обавестио о свему, те и кратку билатералу са Федериком Могерини. 

„Наше је било да разговармао. Ствари што се економије тиче иду добро, оно што квари све је око КиМ. Не ради се само о томе да наши губици нису мали. Губили бисмо, ако таксе остану, 40 и 43 милиона на месецнцо нивоу, што је врло тешко и лоше, али би то преживели. Најважније је како нашем народу омогућити нормалан живот на КИМ", истакао је.

Верује и нада се, истиче, да ће таксе врло брзо бити повучене.

"Нико не може да буде сам на свету и мислим да ће сви наставити да инсистирају на томе. Није Србија самљена. Ако то заврше пут дијалога је апсолутно отворен. То ће додатно побојшати наше еконосмке перспкетиве, повратити позицију целог региона, значити велики напредак у будућности“, рекао је Вучић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести