Вучић: Ђукановић види будућност Црне Горе у нестанку Срба

ИСТАНБУЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да одлично разуме поруке које су упућене из Загреба и да оне само потврђују да Србија нешто одлично ради, када у региону морају толико пажње да јој посвете.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

“Да сам неписмен и да не разумем језик, разумео бих те поруке, свако би разумео. Али, садржајем нисам фасциниран. То говори - ми немамо паметнија посла, очигледно да Србија нешто много добро ради, када морамо толико пажње да јој посвећујемо”, рекао је Вучић за ТВ Пинк, коментаришући поруке са заједничке прес конференције председника Хрватске и Црне Горе јуче у Загребу.

Вучић је рекао да он и Мило Ђукановић будућност региона виде другачије.

“Он убудућност своје земље види у асимилацији и нестанку српског становништва, ја у поштовању права свих да буду своји на своме. Они би желео своју земљу да гради, тако да не буде Срба, или да бар у почетку немају политичка права. Онда да им узму цркву, па затим право да се називају Срби”, рекао је Вучић.

Како каже, у Црној Гори су смислили трик за попис, тако што би направили посебан одељак - националност, да би, каже, сви рекли да су Црногорци, док би посебан део била - етничка група.

“Не знам како су правили дистинкцију, зна се ко су припадници националних мањина, а ко етничка група. У Црној Гори би да сведу Србе на етничку групу”, указао је Вучић.
 

Вучић је поручио да нема ништа лично ни против кога у региону, али да има против политике чији је основ нестанак Срба, уз тобоже причу да се суочавају са проблемима са Србијом, као хегемоном.

“Могу поново да поручим - ништа нас туђе не интересује, осим елементарних права на опстанак, живот Срба, што ми обезбеђујемо другима”, рекао је Вучић.

 

Пружамо вам руку, али нећемо мењати победнички пут

Вучић је поручио председнцима Црне Горе и Хрватске, Милу Ђукановићу и Зорану Милановићу поводом увреда на рачун Србије и њега лично.

"Немам ниједну увредљиву поруку ни за једног од њих (Ђукановића и Милановића). Имам само једну јасну и прецизну поруку: Србија ће наставити да се бави својом економијом и напретком и растом и биће све успешнија и неће вам Србија ни на који начин одговарати шовинистички или било којим другим порукама", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

"Ви радите свој посао, критикујте, нападајте, чините шта год можете, а ми ћемо да вам пружамо руку и да желимо најбоље односе и са Црном Гором и Хрватском, али нас нећете приморати да мењамо свој победнички пут и да мењамо све оно што смо добро урадили да би наша змеља коначно могла да сустигне и престигне друге, поручио је Вучић.

Посета Меркел важна за нас

Вучић је, упитан за бројне нападе из региона, после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел, нагласио да је задовољан том посетом.

„Посета Меркелове је важна за нас. Немачка је највећа европска сила, наш је највећи спољнотрговински партнер, највећи инвеститор, једна од најмоћнијих земаља у свету, а канцеларка најмоћнија политичарка на међународној сцени, чији се оцене и ставови читају“, казао је он.

Вучић је у разговору за Пинк изразио захавланост Меркеловој на свему што је чинила и подршци Западном Балкану и Србији.

„То је у спољнополитичком смислу нека од најважнијих ствари у каријери када имате добар однос од почетка до краја мандата са таквом лидерком. Наравно да увек има и по мало зависти, по мало потребе да се Србија оцрни“, додао је он.

Разговор са Бошњацима од историјског значаја

Председник Вучић изјавио је вечерас да је договор са Бошњацима од историјског значаја, и да је суштина у лековитом дијалогу са Сарајевом, као и да са Хрватском треба да развијамо рационалне односе засноване на заједничким интересима.

На питање на коју карту игра Бакир Изетбеговић и шта значе његове најновије изјаве да Србија и њен председник Александар Вучић не треба да шаљу вакцине или жито у Босну и Херцеговину, нити да говоре лепе речи, већ да очекује да престане са прогоном браниоца, Вучић је за тв Пинк из Истанбула рекао да би Изетбеговић да је имало фер рекао да су вакцине послате јер су потребне људима, а да за жито важи комерцијални однос, али од тога живе и деца и стари.

Вучић је оценио да Изетбеговић није у праву, и да је и о односимам поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена.

Он је апеловао на наше правосудне органе да ступе у контакт са босанскохерцеговачким и да ово не радимо једни другима, већ да видимо које случајеве можемо да преузмемо.

Вучић је оценио и да су пусти снови и да никада не реагује када се помиње специјални статус Санџака и упитао да ли су сигурни да то желе.

Сматра да су Бошњаци у Санџаку, којих је у већини у три општине, данас задовољнији односом државе према њима.

Указује и да Србија не жели да мења границе, али хоће да сарађује и са Сарајевом и са Републиком Српском као делом БиХ.

"Желимо добре и пријатељске односе са Бошњацима али не замерајте што волимо Републику Српску, као и што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар... Ја хоћу аутопут до Сарајева да би Бошњаци стигли и до Београда и до Сарајева, да буду једнако близу.

То је политика будућности", поручио је Вучић.

Они који живе у Србији поштоваће Србију, а нека воле Сарајево као и у Бањалуци Београд.

Напомиње и да имамо тешко наслеђе у историји са Сарајевом, али је суштина у дијалогу.

"Морамо разумети бол бошњака, али они Срба, и претходних и последњих ратова, да се боље разумемо", истакао је.

Такође, са Хрватском морамо имати боље одоносе у будућности, не засноване на љубави, већ рационалне и засноване на заједничким интересима.

Каже и да се заборавља сарадња са Северном Македонијом и другим земљама у ширем региону, наводећи колико расте трговинска размена са Мађарском, Бугарском, Турском...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести