Вучић: Ердоган најавио и раније да ће доћи у Србију, Србија поштује изворни Дејтонски споразум

КАЋ: Председник Србије Александар Вучић рекао је да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, приликом његове посете Истанбулу, најавио да ће доћи у Србију.
vucic1
Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Вучић је поводом најаве Ердогана да има намеру да дође у посету Србији или да позове свог српског колегу да дође у Анкару како би разговарали о ситуацији у БиХ, казао да му никада није тешко да дође у Турску ако добије позив.

„Председник Ердоган ми је приликом недавне посете Истанбули рекао да ће доћи у посету Србији. Али никада ми није тешко да одем у Турску. Ни овог пута нећу да коментаришем његове последње изјаве о БиХ и региону“, додао је он.

 Србија је за поштовање Дејтонског споразума и не постоји изворни и неизворни текст, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на питање како оцењује резултате посете БиХ изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара и поруке везане за поштовање Дејтонског споразума, и да ли да ли он (Ескобар) чита споразум на исти начин као што то чини РС, подсетио да Дејтонски споразум никада није мењан, да није никада постојала сагласност за мењање.

„Друга ствар је што је кроз имплементацију долазило до промена због наметања међународних званичника другачијих норми које немају везе са Дејтоном. Србије ће увек поштовати Дејтонски споразум и то је део наше међународно правне агенде“, подвукао је он.

Вучић је указао да је са Ескобаром, који је тек скоро напустио Београд, више пута разговарао, али да је то било давно.

Оно што се догодило новинару Танјуга је ужас

Александар Вучић оценио је да је оно што се догодило новинару Танјуг телевизије Марку Ивасу у Сарајеву ужас и истакао да у Србији против новинара неће бити поднете пријаве само зато што мисле другачије.

Истакао је, одговарајући на то што је против Иваса због непристајања да се сложи са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем да је у Сребреници поднета кривична пријава због негирања геноцида и на питање да ли је реч о притиску на медије, као и да ли је обраћањем Ивасу Комшић речима " геноцид је. то ВАМ је пресудо међународни суд," Комшић Иваса, као припадника једне нације, поистоветио са починиоцима злочина, нагласио да је срећан што такве ствари у Србији нису могуће.

„ То што се догодило Марку Ивасу је ужас. Замислите да подносите кривичну пријаву против новинара само зато што је изговорио са чим се не слажете. Али то ће бити проглашнео као највише демократско право, јер је у њиховом интересу“, нагласио је он. Он је истакао да у Србији свако може да изнесе шта мисли, а да због тога не буде суочен са кривичним пријавама.

„То што се тиче пребацивања кривице целокупном српком народу, сваки пут када би се заклињали да тако не мисле, а изговорили су..., будите уверени да увек тако мисле“, казао је Вучић додајући да то није никаква посебна новост.

Што се тиче Марка Иваса и његове правне позиције поручио је да је он у Србији слободан новинар, и да ће Србија његову професију и право на став увек поштовати.

Србија није оруђе у рукума Русије и Кине, нити ЕУ и САД

Александар Вучић изјавио је да је изјава председнице привремених институција Вјосе Османи да је Србија оруђе у рукама Русије за дестабилизацију КИМ и Западног Балкана, веома глупа и истакао да Србија није оруђе у рукама ни Русије нити било кога другог - ни САД ни ЕУ.

Он је нагласио да је Србија самостална и независна земља и да је поносан на то.

"Поносан сам на политику коју водимо. Можда смо једна од ретких самосталних и независних земаља у овом делу Европе и на то сам додатно поносан. У нашој земљи не одлучује нико сем нас и о томе какве ћемо политичке и економске потезе да повлачимо. И на то сам додатно поносан и то је једна од политика за коју сам сигуран да ће грађани Србије желети да баштине и после следећих избора", рекао је Вучић.

Како је објаснио само је то политика која може да чува слободу нашег народа, да доноси инвестиције, чува мир, понос, достојанство народа Србије.

"Они који то не разумеју и ја њима да одговарам на то? То је један бедни трик којим се служе јер када не знају шта да кажу против Србије кажу да смо везани за Русију и Кину. То је матрица, а ми као треба да се извињавамо. Нећу никоме да се извињавам. Наша политика је независна, суверена, слободна Србија на европском путу, али која поштује своје руске, кинеске, америчке пријатеље", рекао је Вучић.

На питање о томе што је Османи рекла да неће бити формирана ЗСО, Вучић каже да је најбоље да ЗСО може само да производи кесице за чоколадице и евентуално да одштампа три упаљача годишње па да тако она буде задовољна.

"Нема ништа од тога, или ће ЗСО да формирају са онаквим овлашћењима о каквим је преговарано у Бриселу или хвала вам ми свој, ми наш посао па ћемо се срести једног дана", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће наредних дана имати прилику да више говори о "безобзирностима" како се води кампања против Србије.

Неко хтео да прави циркус, полиција чувала ред, не мурал

Александар Вучић изјавио је да се полиција понашала професионално, када је реч о дешвањима у вези са муралом Ратку Младићу у центру града, чувала ред и мир, и управо оне који су, каже, "кукали" да нису заштићени.

У том контексту, поручио је да неко само желео да направи циркус и нанесе штету сопственој земљи, јер је мурал, који је на крају уништен, могао да буде уништен било кад и без "прављења светковина од тога", уз примедбу да они који се боре наводно против ратних злочинаца за осам или девет година нису уклонили таблу са именом Ахифа Ефендије у Новом Пазару, којег је домаћи суд осудио за злочине.

На питање како коментарише јучерашња дешавања у вези са муралом, те какву је поруку Србија тиме послала, и хоће ли иницирати његово уклањање, Вучић је констатовао да је мурал уклоњен, као и да је полиција свакако чувала јавни ред и мир, а да би у супротном сви питали зашто тамо није било полиције, да спречи евентуални сукоб супртостављених група.

"Тај мурал је уништен, што демантује све што сте рекли, то да је полиција штитила мурал. Да јесте, нико га не уништио. Полиција је штитила грађане од међусобних сукоба", рекао је Вучић.

Додао је да је тамо било 100 према 85 припадника две групације, а да су заштићени били управо они који су кукали да нису заштићени.

"Њих је требало штитити, а не оне друге. Да није било полиције, питали бисте што полиција није штитила све њих, кад су сви знали да ће обе групе да се појаве, да ће доћи до физичког обрачуна... ", приметио је Вучић.

Председник је поручио да полиција није улазила у меритум, суштину и разлоге, већ је штитила јавни ред и мир и понашла се професионално.

"Нисмо штитили мурал или графит. За разлику од оних који говоре да се боре против злочинаца, а нису отишли већ осам година да униште плочу са натписом Аћифа Ефендије, којег није осудио Хашки суд, него органи Србије, Југославије... А, та табла осам или девет година стоји, злочина Аћифа Ефендије, а није им пало на памет да то учине", рекао је Вучић.

Он је додао да посао полиције да склања или поставља табле, мурале, већ да обезбеђује јавни ред и мир.

"Увек је лако пронаћи кривца, разумем да сам крив свима за све.. Све ми је теже да то слушам, попут кукумавчења фудбалских клубова, да им држава не даје помоћ, а држава им пружа средства. Тако ми је и са овим... Да полиција није била тамо да их заштити од Прелића, Кнежевића и осталих, рекли бисте да смо пустили да их бију. А, кад то нисмо дозволили, онда сте рекли да смо чували мурал, а када је мурал уништен, ваљда није добро што је уништен фарбом, него сте хтели нечим другим... ", констатовао је Вучић.

То су, каже, бесмислене игре, додајући да жели да живи у садашњости и будућности, док ће држава свакога заштитити.

"То је јасно свима, осим онима који мисле да ће на томе успети да нанесу штету својој земљи не би ли у иностранству рекли да је држава нешто урадила...", додао је Вучић.

Чак и ако се остави по страни Аћиф Ефендија, Вучић је упитао, будући да је мурал уништен, што то нису урадии дан раније или касније, не правећи "велике светковине" од тога.

"Кад су већ велики јунаци, што нису са станарима то договорили, јер је то посао кућног савета? Што сте правили представу, желећи да нанесете штету Србији, и на крају сте све то урадили. Урадили када нико није знао. То сте могли било кад. Али, неко је хтео да прави циркус, да неко неког изудара, а да се оптужи држава. То неће моћи, држава чува ред и мир", рекао је Вучић.

Додао је и да је приведено шест или седам особа, од тога већи број припадника навијачких група, због поседовања тупих предмета, али да то медији нису објавили, као и да су против неких поднете прекршајне пријаве, а сви су пуштени.

Вучић је на крају констатовао и да је исти они који су тобож против ратних злочина, данас објављују навелико интервју "препоштеног, предоброг и префиног" Насера Орића, у свим својим медијима, који каже да су хтели да ме убију неки из Србије у Сребреници.

"Значи, Насер Орић је добар за интервује, валидан као политички сведок, неко ко ће да тврди ко је покушао да ме убије, али Србима треба што је могуће снажније забити глогов колац у срце, на сваки начин и по сваку цену. Толико о медијским двоструким стандардима, а политичким двоструким аршинима нећу ни да говорим", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести