Вучић: Политика сарадње је та која ће да победи

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Србија, ко год да победи на изборима у Хрватској, честитати победнику и гледати да ради на што бољим односима две земље, а ако тога не буде, чуваћемо мир и стабилност.
vucic, tanjug
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Вучић је, у емисији „Став" на ТВ О2, рекао да је пратио изборе у Хрватској и да је за разлику од других нешто боље прогнозирао исход, те да је и другачије доживео завршну дебату.

Казао је да је мислио да ће Зоран Милановић победити у првом кругу, а да је Мирославу Шкору требало, де факто, још три дана кампање да уђе у други круг и постане председник.

Указао је да се у Хрватско повукла прича како је Шкоро био најлошији у финалном сучељавању, са чим, како је додао, се не слаже, што не значи да му се свиђају Шкорови ставови, напротив.

„То је човек који би водио најгору политику према Србији, који би покушао да оправда Јасеновац, који би пустио Мерчепа на слободу, и који се хвали усташким поздравом. „За дом спремни"", објаснио је Вучић.

Навео је да је Шкоро одлично ушао у дебату, а да је најбољи на крају био Милановић, те да су истраживања показала да нису добро разумели то и реаговали на притисак који су креирали медији блиски неким странкама.

„Смејао сам се томе. Спустили су Шкора на 19 одсто, а он је добио 25 процената. То није грешка, јер таква разлика у истраживању не може бити грешка. Шкоро није у правом тренутку кренуо у финиш кампање, да је раније кренуо постао би председник. То за нас не би била сјајна вест"; нагласио је Вучић.

Упитан шта би за Србију било боље - победа Милановића или Колинде Грабар-Китаровић - Вучић је објаснио да шта год би рекао то би помогло оном другом, јер би рекли да Вучић навија за неког и тиме би други добио ветар у леђа.

На питање о његовом односу према Милановићу, који је био премијер Хрватске, рекао је да шта год мислили један од другом, две земље ће морати да поправе односе у будућности.

„Не мислим о њему ништа ни горе, ни боље. Наш посао је да сарађујемо са Хрватском", казао је Вучић.

На подсећање да је Милановић 2015. увео Србији санкције он је рекао да је због тога захвалан немачкој канцеларки Ангели Меркел и Елмару Броку, јер да није било њих ко зна како би се завршило.

„Увели су нам санкције и забранили улаз наше робе у Хрватску, јер су се суочили са првим мигрантима. Они су угледали прве мигранте и казали „шаљите их у Мађарску". Меркелова нас је спасила озбиљних последица неодговорног понашања", подвукао је он.

Осврнувши се на посету Хрватској 2018. Вучић је рекао да не верује у причу да је тада одједном, због избора, дошло до антисрпске хистерије.

„Не треба да говорим да су њиховим грађанима Срби најмање популарни, а слично је у Србији са Хрватима, чиме не морамо да се поносимо“, рекао је он.

Вучић је пренео да је тада осетио ту атмосферу и казао да се не памти да је негде било толико тешко и хистерије као у Вргинмосту.

Указао је да је видео страх код људи, које је посетио у селу поред Вргинмоста, који су спустили ролетне на својој кући из страха од прислушкивања.

„Видео сам код многих породица страх. Било је добро што су Милорад Пуповац и Српско национално веће организовали скуп где се певало „Боже правде“ поред хрватске химне. Код дела новинара видело се да не постоји жеља да се прича о будућности, већ да се говори о прошлости, за коју мисле да им одговара. Никада нису доводили никог ко би рекао из другачијег угла, а ја сам се само борио за Србију и Србе и нисам прелазио границе пристојности“, објаснио је он.

Рекао је да Србија ћути, јер и даље у Хрватској, према званичним подацима има 184.000 Срба, а има их више од 200.000.

„Када год бисмо ми јако одговорили, доводили би њихову позицију у питање“, нагласио је Вучић.

Еди Рама даје предност могућности економске сарадње

Председник Србије Александар Вучић истакао је да премијер Албаније Еди Рама даје предност могућности економске сарадње, за разлику од неких других из региона, који инсистирају на томе да се ми само извињавамо и говоримо како смо геноцидан народ, што им је једина политика.

Вучић је, у емисији „Став“ на ТВ „О2“, тим речима одговорио на констатацију да се по први пут виде разлике у ставовима власти у Приштини и Тирани.

Истакао је да је Рама, у случају иницијативе "мали Шенген" показао ретко виђену храброст.

А упитан када ће бити настављен дијалог Београда и Приштине, он је одговорио: „Откуд знам, не знам ни када, ни да ли ће да формирају владу, ни када ће укинути таксе“.

Према његовом мишљењу, томе што још није формирана влада у Приштини разлог није одуговлачење, већ политичко такмичење, јер Аљбин Курти мисли да би добио сада још више гласова, и уцењује Ису Мустафу новим изборима, на које овај, као ни Хашим Тачи и други, није спреман.

„Тако изгледа ситуација, није одговорно, ни озбиљно, али шта да радимо“, казао је он.

Упитан да ли би могло доћи до постизања компромиса до краја идуће године, Вучић је рекао да не искључује ништа, али да није оптимиста по том питању.

Након што је указао да нема никаквог помака, јер ни владу нису направили, и констатацију водитеља да Тачи може да води дијалог, рекао је да није лака Тачијева позиција, и да није у ситуацији да доноси кључне одлуке.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести