Вучић: Молио сам за балканску гасну руту бившег Јужног тока

ВАРНА: Српски председник Александар Вучић изјавио је данас да је на Самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније у Варни затражио да се дозволи изградња гасовода на "балканској рути" бившег пројекта Јужни ток како би Србија могла да набавља руски гас који је доста јефтинији и има га у довољним количинама.
Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije u Varni  Foto: Tanjug/video
Фото: Самит квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније у Варни Фото: Танјуг/видео

"Молио сам за балканску руту, бившу руту Јужног тока, да нам се то дозволи како би добијали јефтинији руски гас (преко наставка Турског тока), али смо спремни да разговарамо о свим другим начинима за снадбевање гасом Србије. Али, људи дајте оно што је најреалније и што знамо, где гаса има и што је најјефтније, да то пробамо да добијемо и да се око тога договоримо", рекао је Вучић након самита.

Србија се, нагласио је Вучић, спрема да распише тендер за изградњу дела гасовода којим би се повезала с бугарским гасоводом.Рекао је да су на квадрилатерали најконкретнији разговори вођени управо у области енергетике и посебно о снабедавању гасом."Енергетика је за нас од кључног значаја, приближава се 2019. и ми се надамо да ће све бити у реду са снабдевањем руског гаса који иде преко Украјине", рекао је Вучић, додајући да и Србија добија гас преко Украјине.

Како каже, ако то не буде случај, поставља се питање шта ће Србија да ради."Зато смо данас сви и (бугарски премијер бојко) Борисов и ја и сви други изнели неке резервне варињанте, али ми, Мађари и Бугари у ствари немамо резервних варијанти. Чак и Аустријанци могу да добијају гас из Северног тока. Ми не можемо и Борисов је рекао да Бугарска хоће да има део локалног гаса из Румуније и Бугарске, али да су то мале количине. За нас ту нема ничега", навео је Вучић.

Председник Србије додаје да Бугарска,такође, хоће азербејџански гас из ЛНГ терминала у Александрополису, али да је тај гас двоструко и троструко скупљи него руски гас.

Вучић је нагласио да је захвалан премијеру Израела Бењамину Нетањахуу што ће део гаса из гасовода који та земља прави у сарадњи са Италијом ићи ка северу, што су добре вести.

"Али, то је све мало и недовољно и логично скупље. Они нам кажу - можете да добијете гас из Александрополиса, можете да чекате па да добијете с терминала на Крку, али ми немамо за то никакав гасни интерконектор. И опет треба да имамо три пута скупљи гас због геополитичких сукоба и велике геополитичке утакмице између Американаца и Руса. Ми само хоћемо да имамо јефтин гас за своју земљу, не трошимо га много, трошимо га срећом све више, јер индустрија напредује и то је све што Србија моли и тражи", поручио је Вучић.

Подсетио је да Србија, с друге стране, гради гасни интерконтектор с Бугарском, уз подршку ЕУ од 49,6 милиона евра, који треба да буде готов до краја 2021. и до маја 2022. да буде пуштен.

Подсетио је да Немачка, такође, набавља руски гас преко Северног тока и да су им Руси продали 200 милијарди кубних метара гаса, и додао да су и поред тога сада проблем "наше три милијарде кубних метара гаса или у будућности пет милијарди"."И да ми треба да платимо 600 долара гас уместо 200 долара на хиљаду метара кубних. Па, ко ће то да плати", упитао је Вучић.Истиче да је још горе ако не можемо никако да га добијемо.

"И како ћу ја то народу да објасним. И сад због светске полтике, због свега што се дешава треба да кажем грађанима извините, смрзавајте се, индистрија да престане да ради и слично због светске политике и што се туку велики између себе", рекао је Вучић.Он је навео да је на квадрилатерали разговарано и о бројним другим инфраструктурним пројектима, на пример градњи аутопута Темишвар - Панчево, што би могло да буде завршено већ пре краја 2021. године.

Такође, разговарано је и о градњи пруге Београд - Солун - Атина, а посебно због тога што ће бити врло тешко предвидети цену нафте због односа са Ираном и Саудисјком Арабанијом, као и односа САД и Русије.

"Нико не зна да ли ће цена нафте расти или падати, али стратешки ће вероватно цене ићи навише у годинама које су пред нама и у тим условима железнички саобраћај ће постајати јефтинији, карго и путнички, и зато је од кључног значаја да потпишемо меморандум са Скопљем и Атином око изградње брзе железничке пруге Београд - Солун - Атина", додао је Вучић.


Данчила: Ускоро аутопут Темишвар-Панчево

ВАРНА:  Пројекат изградње аутопута Панчево-Темишвар има политичку подршку и Румуније и Србије, изјавила је данас у Варни румунска премијерка Вјорика Данчила, истакавши да би тај пројекат могао да се спроведе у блиској будућности.

"У техничком смислу, већ смо утврдили календар за потврду тог пројекта и израду студије о изводљивости", рекла је Данчила на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, бугарским премијером Бојком Борисовим, грчким премијером Алексисом Ципрасом и премијером Израела Бењамином Нетанијахом, преноси Ађерпрес.

Уз то, Данчила је истакла да је трговинска размена између Румуније и Србије бележила констатан раст протеклих година."Одлични билатерални односи које имамо са Србијом - ускоро ћемо, 2019, обележити 140 година од успостављања дипломатских односа - најбоље се одражавају на нивоу трговинске размене, која је протеклих година константно била у порасту", рекла је она.

Такође, изразила је уверење да ће се тај узлазни тренд одржати, с обзиром на потенцијале које пружају обе економије."Са оптимизмом чекамо 2021. годину, када ће Темишвар и Нови Сад бити европске престонице културе, што ће нам пружити прилику да промовишемо неке заједничке пројекте", закључила је румунска премијерка.


Фото: Tanjug

Вучић: Хвала конгресменима, најважније шта ће рећи Трамп

ВАРНА: Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност америчким конгресменима који су затражили да САД подржи Србију у тражењу компромисног решења за Косово, али је приметио да је најважније шта ће рећи председник САД Доналд Трамп и његови најближи сарадници.

Осам америчких конгресмена затражило је од државног секретара САД Мајка Помпеа континуирану подршку залагањима Србије у циљу трагања за мирним, одрживим и кроз преговоре постигнутим решењем за односе са Косовом. 

"Хвала тим људима, али имате и друге групе конгресмена. Није то увек једноставно. За нас је важно шта ће рећи (Доналд) Трамп, (Џон) Болтон, (Мајк) Помпео, најближи Трампови сарадници, а наравно да је важна иницијатива конгресмена и веома смо им захвални", рекао је Вучић новинарима у Варни.Председник је навео да би требало да се састане конгресменом Тедом Поом, који је у посети Београду, а који је, како каже, пријатељ Србије који је много учинио учинио за пријатељство Србије и САД.

"Верујем да ћемо бар имати прилику увек, у сваком тренутку, да америчким партнерима објаснимо позицију Србије, наше жеље, наше могућности и оно што је реално што би могло да допринесе очувању дугорочног мира и стабилности на Западном Балкану", рекао је Вучић који је у Варни учествовао на самиту квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније.

Вучић затражио подршку по питању уласка Косова у Интерпол

Председник Александар Вучић изјавио је да је данас, на Самиту квадрилатерале у Варни, замолио председнике влада Румуније, Бугарске и Грчке за подршку по питању става Београда о уласку Косова у Интерпол. 

"Замолио сам их за подршку око Интерпола, јер је ту било другачијих ставова у овој четворци. Ја сам своје рекао, видећемо какав ће резултат бити", рекао је Вучић новинарима након Самита квадрилатерале у Варни.Председник је рекао да је на састанку било речи и о европском путу Србије, као и да је својим саговорницима говорио о ситуацији између Београда и Приштине.

На Самиту квадрилатерале у Варни у Бугарској учествовали су и председници влада Румуније Вјорика Данћила, Бугарске Бојко Борисов и Грчке Алексис Ципрас, док је гост био премијер Израела Бењамин Нетањаху.

Вучић: Власници приватних медија имају право на своју политику

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да власници приватних телевизија имају право да одлуче коју ће политику подржавати, а коју не и поручио да то сви морају да поштују, као што и он поштује.

Одговарајући на питања новинара ТВ Пинк, у вези са тим што Драган Ђилас на прес конференцији није желео да одговара на њихова питања, као и да Бошко Обрадовић тражи затварање те телевизије, Вучић је рекао да се ради о томе да оног ко се њима не свиђа одмах треба затворити, али и додао да то није од јуче.

"Ваш власник има право да се одлучи коју ће полтику да подржи а коју неће. Као што то ради ЦНН, као што то раде и многи други приватни медији широм света" рекао је Вучић.Али суштина је у томе, додао је, да сви други то морају да поштују, као што он мора да поштује шта раде приватници власници других медија.

Вучић је рекао и да ваљда има право да, као што то понекад раде и неки други, каже нешто о јавном сервису, иако су, навео је, и тамо све људи из бившег режима - остављени и постављени.

Вучић је рекао да Обрадовић "и они са њим", неће ништа да затварају, да причају о тенковима, а никакве тенкове нису видели већ нападају жене, новинарке...

Вучић сутра са конгресменом Тедом Поом

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра ујутру са конгресменом Тедом Поом, копредседавајућим Српског кокуса у Конгресу САД, наводи се у новом саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника.

Састанак је заказан у 9.00 сати у згради Генералног секретаријата председника Републике.Тед По ће се током боравка у Београду данас састати са председницом Владе Србије Аном Брнабић, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.Републиканац Тед По, један је од конгресмена који су у писму државном секретару САД Мајку Помпеу затражили да подржи Србију у њеним напорима да се дође до решења за косовски проблем.

Осам америчких конгресмена затражило је од државног секретара САД Мајка Помпеа континуирану подршку залагањима Србије у циљу трагања за мирним, одрживим и кроз преговоре постигнутим решењем за односе са Косовом. 

Конгресмени су у писму Помпеу навели да би таква дипломатска прекретница не само дала могућност постизања трајног мира и стабилности на Балкану, већ би још једном потврдила истрајну посвећеност САД трансатлантској безбедности.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести