Вучић и Брнабићка обишли "огледни" стан за снаге безбедности

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић обишли су данас "огледни стан" из државног пројекта станоградње за припаднике снага безбедности у насељу "Земунске капије".
Vucic i Brnabic/Tanjug
Фото: Tanjug

Заједно са председником и премијерком огледни стан је обишла и потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Како је раније речено, ове године би требало да почне градња јефтиних станова у пет градова за припаднике снага безбедности, у Нишу, Краљеву, Врању, Београду и Новом Саду. 

Јефтини станови ће се продавати по субвенционисаној цени од највише 500 евра по метру квадратном, у шта је укључено комунално опремање.

Укупно ће до 2020. године бити изграђена 5.203 стана.


О "незадовољству" у СНС због Радојичића, протесту...

„Протестујте колико хоћете, радите шта год хоћете, изађите заједно с овима који краду и пребацују новац у стране банке, али не можете да угрожавате животе људи, поручио је председник Вучић, упитан да прокоментарише позив неких опозиционих партија да грађани обуставе саобраћај у петак. 

"Нашли су се неки политички лудаци, који би да зауставе саобраћај, а шта ако неко настрада? Ко ће бити крив? Грађани морају да знају ко ће бити крив. А што се мене тиче, можете да протестујете колико хоћете, с тим немам никакав проблем", поручио је Вучић. 

Упитан има ли коментар на то што неки медији преносе да су Синиша Мали и Ирена Вујовић незадовољни одлуком СНС да кандидат странке за градоначелника буде Зоран Радојичић, Вучић је Малог упитао: Синиша, јеси кукао негде?

"Можда и јеси али нећеш сад да кажеш...", нашалио се.

Истакао је, међутим, да колико зна није било никаквих негодовања у том смислу, а кад је реч о Ирени Вујовић. 

"Незадовољства мислим да није било, а Ирени преостаје само да савлада још нека знања и она свакако представља будућност СНС и важну особу у будућности Србије", навео је Вучић. 

Купујемо гласове у Нишу? Својих одборника?

Вучић је изјавио да су бесмислене тврдње да СНС купује гласове одборника у Нишу, по питању одлуке о Аеродрому Константин Велики, имајући у виду да СНС у локалној скупштини има већину, односно 15, можда и 20 одборника више од опозиције.

Вучић је рекао и да би СНС, када би се сада у Нишу одржали избори, имала више гласова него што их тренутно има, а опозиција значајно мање.


У првој фази реализације пројекта изградње јефтиних станова за припаднике снага безбедности до 2020, чија је вредност процењена на 64,35 милиона евра, биће изграђено укупно 1.578 станова и то 190 станова у Врању, 188 у Нишу, по 200 у Краљеву и Крагујевцу и по 400 станова у Београду и Новом Саду.

Од укупно 5.203 стана, изградња 1.578 станова из прве фазе почиње крајем августа, најпре у Нишу или у Краљеву.

Станови ће се градити у типским стамбеним зградама, а у понуди ће бити гарсоњере, као и станови са једном, две, три и четири собе.

Површина ових станова кретаће се од максимално 32 квадрата за гарсоњере, до 92 квадрата за четворособне станове.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су у буџету издвојена средства за прву фазу градње јефтиних станова за припаднике снага безбедности и најавила да ће радови почети најкасније до септембра.

Како је рекла, до краја 2019. биће завршена прва фаза у којој ће бити изграђено 1.578 станова, а радови ће почети први у Врању и Нишу.

"Градња траје у између 12 и 14 месеци и до краја 2019. биће завршена прва фаза", рекла је Брнабић након обиласка огледног стана са председником Србије Александром Вучићем.

Брнабић је рекла да је захваљујући иницијативи председника Александра Вучића почела реализација пројекта јефтине станоградње.

Објаснила је да ће прва фаза почети у шест градова, у Београду, Новом Саду, Нишу, Врању, Краљеву и Крагујевцу.

Навела је да ће станови бити површине између 32 и 92 квадрата и да ће они моћи да се пријаве за било коју квадратуру.

"Желимо да онима који имају породице обезбедимо максималан конфор да им се одужимо за њихов рад и да омогућимо онима који су млађи да имају услове за развој каријере и стварање породице".


Као што сам рекао - лоповлук и криминална банда...

"Све што сам рекао је апсолутна истина" , рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Како је навео, то што неко има 25 милиона евра, које је сам пријавио, а о чему је писала истраживачка мрежа Крик, а не он, нормално је само онима који само у милионима и стотинама хиљада евреа размишљају... 

Додао је да је 2007. године, када је ушао у власт, Ђилас пријавио стан, сат, женину некретнину и 70.000 евра.

"Одакле, бре, 25 милиона евра између 2007. и 2012. године", запитао је Вучић и додао:

"Је л'' то поштено стечено? Па, лоповлуком, него како", приметио је.

Вучић је, говорећи о Јеремићу, рекао да су сви са слике на којој се налази Јеремић, сем њега, похапшени. 

"Сви они лопови, а само он поштен...?", запитао је председник Србије и навео да је очигледно и јасно да је реч о међународној криминалној организацији и "лоповској банди". 

"И сада кажу ''тужићемо те'', Вучићу" наставио је председник Србије и додао, иронично, да се "страшно уплашио":

"Ви ћете, лопови, мени да судите", нагласио је Вучић и подвукао да он нема 25 милиона евра, нити му је амбасада Катара из Берлина на рачун пребацила 200.000 евра и више. 

"Замислите да мени амбасада Катара пребаци 200.000 евра...Или било која амбасада" рекао је Вуцицћ и упитао за које је послове то урађено. 

"Да народ зна какве су то лопуже - тражили су од мене по 50 и 100 милиона да им платим. Одакле мени тај новац? Они научили све у милионима...нема десетине хиљада динара или евра...све само десетине и стотине милиона...мање од тога не конзумирају..то им је ситниш", закључио је Вучић.

Лако ћемо исплатили фудбалерима по 10 милиона евра, ако победе

Вучић је рекао да се спортистима у рекордном року исплаћују награде за освојене медаље и да би држава без проблема исплатила по 10 милиона евра фудбалским репрезентативцима уколико освоје Светско фудбалско првенство у Русији.

''Праве се паметни њихови плаћени аналитичари и кажу да сам то обећао јер знам да неће освојити медаље. Урадили смо најчистију ствар, наше је да мотивишемо наше момке, да навијамо да нам донесу радост, да Србија и Београд после тога буду пуни туриста, да можемо још више радимо и зарађујемо'', рекао је председник новинарима након обиласка огледног стана за припаднике снага безбедности у насељу "Земунске капије".

Вучић је нагласио да држава данас свим спортистима исплаћује награде у року од три дана, док се, како је рекао, у време бивше власти на исплату чекало по две године,

''Ми смо награде спортистима утростручили, а са лакоћом бисмо исплатили фудбалере, ако освоје првенство. Навијаћемо за наше момке, а шта ће да ураде зависи од њиховог знања и расположења'', рекао је Вучић.

Како да решимо питање КиМ, кад друга страна то неће?

Вучић је изјавио да ће у наредном периоду доћи до нових разговора са Приштином, мада не зна кад и где, али да проблем питања КиМ не може да се реши ако друга страна то не жели.

"Боље да тај проблем решимо, него да га не решимо. Али, не можемо да га решимо ако друга страна не жели да га реши", рекао је Вучић новинарима на питање да ли изазивање сукоба на КиМ са косовске стране може да угрози економски напредак.

Вучић каже да свакако не предстоји лак период по том питању, као и да Влада Србије ради добро и да су њен једини проблем лоши односи са Приштином.

"Слушао сам јуче изјаву Рамуша Харадинаја и ваљда мисле да би за нас била највећа част да они прихвате наше признања, да би били задовољни нама и онда станете и видите да ту постоје различите реалности и светови. Неке изјаве данас са КиМ су биле нешто мало боље и охрабрујуће и надам се да ће бити довољно памети и да ће такви тонови доминирати у будуцности".

Рекао је да ускоро доћи до нових разговора, али да још не зна када и како.

Истакао је да свакако нестабилност на КиМ може да утиче на економију у земљи, иако смо у права четири месеца имали привредни раст од 4,5 одсто .

Према његовим речима, добро је стање и у пољопривреди, а пшеница и кукуруз ће имати пристојну цену ове године.

"Остаје (само) дугорочни проблем на КиМ", додао је Вучић.


Брнабић је казала да ће укупно бити направљена 5.203 стана и да се већ траже и припремају нове локације.

Премијерка је рекла да је већ око 19.000 припадника служби безбедности изразило интересовање за станове само у ових шест градова.

Она је позвала све припаднике снага безбедности да дођу и погледају огледни стан како би видели шта купују уз подршку владе.

Брнабић је рекла да ће то бити веома квалитетни станови са 80 одсто домаћих материјала, што ће позитивно утицати на домаћу грађевинску индустрију.

"Ови станови су у енергетском разреду Ц, што значи да ће имати 20 одсто ниже трошкове за струју.

Станови из програма владе и за здравствене раднике, младе...

Вучић је позвао припаднике снага безбедности који су заинтересовани да купе стан уз помоћ Владе Србије, да погледају огледни стан у насељу Земунске капије и увере се шта ће моћи да купе. 

Такође, поручио је Влади Србије да испита могућност да се на сличан начин и под сличним условима обезбеди да станове могу да купују медицинске сестре, лекари, млади брачни парови који имају намеру да остану у земљи... 

"Ако Влада нађе финансијске могућности, а верујем да Синиша (Мали) може у томе да помогне премијерки, ако влада нађе могућности то би много значило за све", поручио је. 

Захвалио је влади што је разумела његову иницијативу, министраствима грађевинарства и полиције...те навео да верује да ће заинтересовани припадници снага безбедности, којима су станови попут овог у Земунским капијама намењени, моћи да се увере да ће ти станови бити високог квалитета, а по ценама које су значајно ниже од тржисних. 

Како је навео, за стан попут овог огледног, који има 67 квадрата, месечна рата биће 118 евра, а градња тих станова погураће и друге гране привреде, а све то показује, закључио је, колико Србија напредује и како економија расте. 

Вучић је, међутим, приметио да се мора, у вези са јефтиним становима, уредити и то да они који их тако купе не могу након рецимо седам година да оду из службе и запосле се као обезбеђење код неког тајкуна...

"Кад улажемо у војника или полицајца, ова земља много улаже, и не можемо да дозволимо да он оде после неколико година јер неки тајкун може да га добро плати, да га узме преко ноћи...зато бисмо да урадимо колико можемо и за друге да учинимо, за друге професије, да могу да купују овакве станове", поручио је.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести