Вучић и Чен о фабрици за производњу вакцина, инфраструктури…

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић данас је са амбасадорком НР Кине Чен Бо разговарао о предстојећој посети кинеског министра одбране, наставку процеса вакцинације и новој фабрици која ће у нашој земљи производити вакцину кинеске компаније „Синофарм“, као и о динамици радова на инфраструктурним пројектима на којима су ангажоване кинеске компаније.
kina srbija
Фото: Tanjug/Ilustracija

Председник Вучић је поновио захвалност пријатељској Кини и председнику Си Ђинпингу на огромној солидарности и помоћи током пандемије КОВИД-19, захваљујући којој су грађани Србије међу првима у свету добили квалитетну заштиту од ове опасне болести.

Такође је још једном потврдио изузетно поверење грађана наше земље у кинеску вакцину, а тиме и у кинеску државу и њене стручњаке, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

У том контексту, саговорници су током разговора посебну пажњу посветили пројекту изградње нове фабрике која би у Србији производила вакцине кинеске компаније „Синофарм“, чиме би наша земља дугорочно и стратешки обезбедила редовно снабдевање вакцинама и заштиту здравља становништва Србије, као и земаља региона.

Председник Вучић и амбасадорка Чен су се сагласили да ће ова фабрика бити изграђена у складу са највишим светским стандардима у области технологије за производњу вакцина, чиме ће се Србија сврстати у ред оних земаља које и на овом плану могу да буду конкурентне на изузетно захтевном светском тржишту.

Председник Вучић и амбасадорка НР Кине су разговарали и о напретку радова на инфраструктурним пројектима у Србији на којима раде кинеске компаније.

Констатовано је да пројекти прате предвиђену динамику, а да ће до краја године биће завршена два кључна инфраструктурна пројекта - ауто-пут Прељина-Пожега и брза пруга Београд-Нови Сад за брзине до 200 км на сат.

Саговорници су разговарали и о предстојећој посети министра одбране Народне Републике Кине, која ће бити посвећена разговорима о даљем унапређењу билатералних односа у овој области.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести