Вучић и Додик отворили Конзулат Србије у Требињу

ТРЕБИЊЕ: Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик отворили су данас у Требињу Канцеларију Генералног конзулата Србије.
Vucic u Trebinju/Tanjug
Фото: Tanjug

Ср­би­ја уз свој на­род,отво­ре­на Кон­зу­лар­на кан­це­ла­ри­ја у Тре­би­њу

Пред­сед­ник Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић при­су­ство­вао је ју­че у Тре­би­њу, за­јед­но са пред­сед­ни­ком РС Ми­ло­ра­дом До­ди­ком све­ча­ном отва­ра­њу кан­це­ла­ри­је Ге­не­рал­ног кон­зу­ла­та Ср­би­је. Ву­чић и До­дик су све­ча­но пре­се­кли врп­цу, а пред­сед­ник Ср­би­је се оку­пље­ним гра­ђа­ни­ма обра­тио ре­чи­ма: "Тре­бињ­ци, до­бро до­шли у ва­шу ку­ћу".

Њих су, на­кон дво­днев­не по­се­те Мо­ста­ру, у Тре­би­њу до­че­ка­ли пре­ми­јер­ка РС Жељ­ка Цви­ја­но­вић и гра­до­на­чел­ник Лу­ка Пе­тро­вић. Кан­це­ла­ри­ја Ге­не­рал­ног кон­зу­ла­та на­ла­зи се у ку­ћи чу­ве­ног Тре­бињ­ца Лу­ке Ће­ло­ви­ћа, а њен рад зна­чај­но ће олак­ша­ти гра­ђа­ни­ма Тре­би­ња и ис­точ­не Хер­це­го­ви­не да бр­же до­ђу до срп­ских па­со­ша и дру­гих нео­п­ход­них до­ку­ме­на­та. Он је об­и­шао Са­бор­ни храм Све­тог Пре­о­бра­же­ња Го­спод­њег и ра­до­ве на из­град­њи вр­ти­ћа " Ср­би­ја ", а ре­као је да су га по­но­сним и срећ­ним учи­ни­ла де­ца ко­ја су га до­че­ка­ла по­ви­ци­ма "Ср­би­ја, Ср­би­ја". У Тре­би­њу се оку­пио ве­ли­ки број гра­ђа­на, ко­ји­ма су се на пла­тоу ис­пред хо­те­ла "Но­ви пла­та­ни" обра­ти­ли пред­сед­ни­ци Ср­би­је и Срп­ске.

- Ни­сам ни са­њао да ће ов­де да ме до­че­ка ви­ше хи­ља­да љу­ди и бес­крај­но вам хва­ла на то­ме. Нај­ра­ди­је бих за­пла­као од сре­ће. Дра­го ми је што то­ли­ко во­ли­те и по­шту­је­те Ср­би­ју, баш оно­ли­ко ко­ли­ко ми по­шту­је­мо и во­ли­мо Ре­пу­бли­ку Срп­ску - ре­као је Ву­чић, ко­ји је пр­ви пут бо­ра­вио у зва­нич­ној по­се­ти Тре­би­њу. На­ја­вио је  да ће по­моћ Ср­би­је Ре­пу­бли­ци Срп­ској сва­ког ме­се­ца и го­ди­не би­ти све ве­ћа, као и да ће Ср­би­ја увек би­ти уз свој на­род , јер зна да је РС увек би­ла спрем­на да по­мог­не Ср­би­ји. Го­во­ре­ћи де­таљ­но о про­јек­ти­ма на чи­јој ре­а­ли­за­ци­ји је Ср­би­ја по­мо­гла РС, по­себ­но је ис­та­као из­град­њу вр­ти­ћа "Ср­би­ја", за ко­ји је вла­да из­дво­ји­ла по­ла ми­ли­о­на евра.

- До­го­во­ри­ли смо се са­да, Ми­ле је та­кав, Ми­ле па­мет­но уме да тра­жи, не све одјед­ном. Јед­ном кад до­ђе у Бе­о­град, јед­ном кад ја до­ђем у Тре­би­ње, ма­ло у Мо­ста­ру. До­го­во­ри­ли смо за јед­но ма­ло ме­сто, Баљ­ци, ка­жу да не­ма­ју во­до­вод, 300.000 евра тре­ба. Ср­би­ја је пре­у­зе­ла на се­бе. Ми кад ка­же­мо да је не­што обе­ћа­но то је код нас у ро­ку од се­дам да­на ис­пу­ње­но -  до­дао је пред­сед­ник Ср­би­је. Обра­ћа­ње за­вр­шио ре­чи­ма кра­ља Алек­сан­дра ко­ји је, при­ли­ком по­се­те Тре­би­њу, ре­као да је то град хе­ро­ја, му­че­ни­ка и пе­сни­ка.

- Ми мно­го во­ли­мо Ре­пу­бли­ку Срп­ску, а ва­ма бес­крај­но хва­ла што во­ли­те Ср­би­ју - за­кљу­чио је Ву­чић.

Фото: Tanjug

Ми­ло­рад До­дик ре­као је да је по­се­та пред­сед­ни­ка Ср­би­је ве­ли­ки дан за РС, под­се­ћа­ју­ћи да је Ву­чић са­рад­њу Ср­би­је и Срп­ске, кроз Спо­ра­зум о спе­ци­јал­ним ве­за­ма, по­ди­гао на је­дан ви­ши ни­во.

- Чи­ње­ни­ца је да смо ми је­дан на­род ко­ји жи­ви јед­ном ду­шом и јед­ним ср­цем. По­след­њих го­ди­на је на­ша са­рад­ња нај­бо­ља. Уви­јек је би­ло по­мо­ћи, али ни­ка­да ова­ко као са­да. Власт Ср­би­је, пред­во­ђе­на Ву­чи­ћем, по­да­ри­ла је Срп­ској мно­ге про­јек­те - ре­као је До­дик, ко­ји је и ју­че по­но­вио да ће  "Дри­на све ма­ње би­ти гра­ни­ца" ида ће "као гра­ни­ца јед­ног да­на не­ста­ти".

Гра­до­на­чел­ник Тре­би­ња Лу­ка Пе­тро­вић је ис­та­као да су Тре­бињ­ци по­ча­ство­ва­ни Ву­чи­ће­вом по­се­том, али и за­хвал­ни Вла­ди Ср­би­је на уче­шћу у мно­гим за­јед­нич­ким про­јек­ти­ма са Вла­дом Ре­пу­бли­ке Срп­ске. "На­ро­чи­то је ва­жно што су два пред­сед­ни­ка и дво­ји­ца во­ђа срп­ског на­ро­да са обе стра­не Дри­не у Тре­би­њу", ре­као је Пе­тро­вић, уз по­ру­ку да је " нај­ва­жни­је за Хер­це­го­ви­ну је­дин­ство два пред­сед­ни­ка". До­дик, Ву­чић и Цви­ја­но­ви­ће­ва об­и­шли су и ви­на­ри­ју Ву­ко­је, где су при­су­ство­ва­ли ве­че­ри на ко­јој су би­ли и на­чел­ни­ци и при­вред­ни­ци из Хер­це­го­ви­не.

Оку­пље­ни гра­ђа­ни, ко­ји су у пар­ку по­здра­вља­ли апла­у­зи­ма Ву­чи­ће­во обра­ћа­ње, но­си­ли су тран­спа­рен­те са сли­ка­ма пред­сед­ни­ка Ср­би­је, ру­ског пред­сед­ни­ка Вла­ди­ми­ра Пу­ти­на, али и ис­пи­са­ним тран­спа­рен­ти­ма "Дри­на ни­је гра­ни­ца", "Ко­со­во је ср­це Ср­би­је", "Сви до­ла­зи­ли и обе­ћа­ва­ли, са­мо Ву­чић ис­пу­ња­ва ", "Од Тре­би­ња до Бе­о­гра­да сви во­ле Аца и Ми­ло­ра­да"...

На по­чет­ку рад­ног да­на, Ву­чић се са­стао  са бу­гар­ским пре­ми­је­ром Бој­ком Бо­ри­со­вим, чи­ја зе­мља пред­се­да­ва ЕУ. На за­јед­нич­кој кон­фе­рен­ци­ји за но­ви­на­ре, Ву­чић је по­ру­чио да је Ср­би­ја по­све­ће­на ми­ру и ста­бил­но­сти у ре­ги­о­ну и до­дао да би нас сва­ки су­коб вра­тио сто го­ди­на уна­зад. Бо­ри­сов по­звао све ли­де­ре на Бал­ка­ну да бу­ду ра­зум­ни и да очу­ва­ју мир. По­хва­лио је Ву­чи­ће­ве на­по­ре да се очу­ва­ју мир и ста­бил­ност и че­сти­тао му на ре­ак­ци­ји на­кон прет­ње Ха­ши­ма Та­чи­ја пу­шка­ма.

- Би­ла је из­ја­ва око пу­ша­ка, 'Ве­ли­ке Ал­ба­ни­је' и све­га дру­гог. Бој­ко ми је ју­че ре­као: ' Мо­гу да ми­слим да си шкр­гу­тао зу­би­ма, али оно што си ис­пу­стио пре­ко зу­ба је би­ло до­бро. До­бро је да си по­звао на мир ' - пре­нео је Ву­чић но­ви­на­ри­ма.

Фото: Tanjug

Дра­го ми је што то­ли­ко во­ли­те и по­шту­је­те Ср­би­ју, баш оно­ли­ко ко­ли­ко ми по­шту­је­мо и во­ли­мо Ре­пу­бли­ку Срп­ску - ре­као је Ву­чић, ко­ји је пр­ви пут бо­ра­вио у зва­нич­ној по­се­ти Тре­би­њу

И Вој­во­ди­на на Сај­му у Мо­ста­ру

Ву­чић је ју­че пре под­не  све­ча­но отво­рио 21. Ме­ђу­на­род­ни са­јам при­вре­де у Мо­ста­ру, на ко­јем је Ср­би­ја зе­мља парт­нер. Том при­ли­ком је ис­та­као да ће на­ста­ви­ти да ра­ди на је­дин­стве­ном тр­жи­шту, као и да по­де­ље­ни на сит­не др­жа­ве не­ма­мо че­му да се на­да­мо у од­но­си­ма са све­том. За­хва­лио је срп­ским при­вред­ни­ци­ма, као и они­ма из Хр­ват­ске, БиХ, Ма­ђар­ске, Ки­не.. ко­ји су до­шли да уве­ли­ча­ју ма­ни­фе­ста­ци­ју.

Са­јам се одр­жа­ва под сло­га­ном под сло­га­ном " Бу­дућ­ност нас спа­ја", а на ње­му Ср­би­ју пред­ста­вља 60 нај­ве­ћих ком­па­ни­ја. У име При­вред­не ко­мо­ре Вој­во­ди­не, за­ме­ни­ца ге­не­рал­ног се­кре­та­ра Бо­ја­на Ми­љуш при­су­ство­ва­ла је и све­ча­ном при­је­му При­вред­не ко­мо­ре Ср­би­је, упри­ли­че­ном у Мо­ста­ру у по­не­де­љак уве­че.

„Од Мер­ке­ло­ве оче­ку­јем раз­у­ме­ва­ње"

По Ву­чи­ће­вим ре­чи­ма, за бу­дућ­ност Ср­би­је је од из­у­зет­ног зна­ча­ја са­ста­нак са не­мач­ком кан­це­лар­ком Ан­ге­лом Мер­кел. Но, упо­зо­рио је : " Не­мој­те да љу­ди у Ср­би­ји оче­ку­ју пре­ви­ше, јер, ако ми­сли­те да ће­мо да про­ме­ни­мо од­нос Аме­ри­ке, Не­мач­ке и дру­гих за­пад­них си­ла по пи­та­њу не­за­ви­сно­сти Ко­со­ва и Ме­то­хи­је – то би би­ло ла­га­ње и об­ма­њи­ва­ње".

- Оно што оче­ку­јем и че­му се на­дам је­сте раз­у­ме­ва­ње за по­зи­ци­ју Ср­би­је, и по­ред то­га што о пи­та­њу не­за­ви­сно­сти КиМ ми­сли­мо дру­га­чи­је. Али да до­би­је­мо ви­ше за наш на­род, за то ћу се бо­ри­ти и да­ћу све од се­бе – ка­те­го­ри­чан је пред­сед­ник Ср­би­је.

С.Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести