Вучић и Додик ''Торлаку'', донација вакцина за Српску

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и председседавајући и српски Председништва БиХ Милорад Додик посетили су данас Институт за вирусологију и серуме ''''Торлак'''', где је јуче извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине ''''Спутњик В''''.
1
Фото: Tanjug
Вучић је том приликом уручио вакцине "АстраЗенека" за Републику Српску, а донацију од 20.000 доза вакцина преузео је председседавајући Председништва БиХ Милорад Додик.
 
Директорка Инситута Вера Стоиљковић представила је званичницима процес припреме узорака за ПЦР дијагностику, као и процес производње вакцине против сезонског грипа.
 
Вучић је у разговору са Стоиљковић најавио да ће држава проширити капацитете Торлака и најавио да ће сутра тим поводом бити одржан састанак.
 
Вучић је током обиласка добио информацију да лабораторија тог института може дневно да обради 3.000 тестова и истакао да је потребно да могу да обраде 10.000 тестова дневно и да ће држава уложити додатни новац.
 
"Треба да уложимо у то и сутра ћемо имати састанак и гледаћемо да проширимо капцитете. Доведите сутра на тај састанак и експерте за вакцине и лабораторије, како би могли да траже новац од државе и да то решимо", поручио је Вучић.
 
Додао је да су Руси и Кинези били одушевљени оним што су видели када су били у посети Торлаку, стањем и опремом, упркос томе што су неки у Србји у претходном периоду покушавали да униште Торлак.
 
"Свуда смо куповали нове машине, као и за Инситут Торлак, и за вакцине и за пуњење вакцина", казао је Вучић.
 
Додао је да треба набавити и нове машине за паковање и ектикетирање доза, како се то не би радило ручно, већ на најбољи начин.
 
Председник каже да ће се већ за неколико месеци у Торлаку производити и супстанца и течност, када ће Србија бити независна по том питању.
 
Иначе, производња вакцине "Спутњик В" у Србији почиње од 20. маја.
 
На Твитеру ''''Спутњика В“ објављено је да се ''''Торлак" придружио снагама које ће свету донети више њихових вакцина.
 
Обиласку Института присуствовао је и министар здравља Златибор Лончар.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести