Вучић и Николић на Сретење излазе са председничким кандидатом

Премијер Александар Вучић и председник Србије Томислав Николић објавиће име заједничког кандидата за председника Србије око Сретења, тачније 15. фебруара. Како је рекао на

годишњој конференцији за новинаре председник Владе, он и Николић су на ту тему у среду  “ имали дуг разговор, који је трајао два, или три сата ”  и договорили су се  да као одговорни људи раде свој посао, да се не баве дневнополитичким темама и да још не учествују у кампањи.” Дакле радимо свој посао, а када дође време бавићемо се изборима, то је наш договор”,  поручио је из палате Србија.

- Око Сретења ћемо се заједнички обратити јавности и тражити, као одговорни људи, подршку заједничком кандидату за којег мислимо да може да гарантује добар рад у будућности, заједнички рад са владом и стабилност, предочио је Вучић. Нашалио се и да не зна да ли ће се Николићу баш допасти 15. фебруар, пошто му је тада рођендан, али указује, то је време када ће њих двојица заједички  затражити подршку за једног председичког кандидата. Додаје и да су се договорили да се не баве дневнополитичким збињавнима, да не узлазе  у “ бесмислену прчу којом се многи баве месецима, да радимо посао озбиљно, он председнички, ја премијерски ”.

Вучић је   поновио да веома поштује начин на који је Николић обављао своју дужност, упркос бројним потцењивањима не само од стране политичке конкуренције, већ и различитих медија, те истакао да је он увек био уз своју државу и владу кад је било тешко. Тврди да држава, не би могла да има овакве резултете да су председник и влада били супротстваљени.

- Напротив, радили смо увек заједно и мислим да смо добро радили, закључио је Вучић.

Одговарајући на новинарска питања, Вучић је предочио да су поједине стране земље кроз медијске куће и невладине организације уложиле 8,1 милион евра у кампању за случај Савамала, а  тај случај, каже,  доживљава као политичку тему и питање, јер постоји безброј важнијих случајева и грешака које је и сам починио, али да нису у фокусу. 

“ То је пре свега било усмерено против мене и владе, а не потенцијалног кривца. Морам да признам да се добро држимо, имајући у виду колико новца је бачено на глупости ”, предочио  је Вучић.

Председник Владе је изјавио да држава има одређене податке у вези са оружјем које је нађено у близини куће његових родитеља у Јајинцима, али је додао да одређене особе нису доступне државним органима.”Имамо одређене податке. До одређених лица не можемо да дођемо. То је све што могу да кажем ”, истакао је. На констатацију новинара да је некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић рекао да се плаши „ неког новог Ђинђића „, Вучић је рекао да је захвалан Миловићу што је био коректнији него што је мислио.

Упитан да ли ће након дешавања око оружја пронађеног у Јајинцима и на Новом Београду доћи до промена у обавештајним службама,  Вучић је поручио нарко - босовима много тежа времена, али и борбу против одавања тајни о акцијама против њих.

- Сваки пут када се договоримо да кренемо у велику акцију против нарко – босова имамо проблем. Чак и када у најужем кругу, наредимо велику акцију, због тога имамо фрустрације, у року од сат времена, готово увек, добијемо инфромацију од тајних служби да је акција проваљена и да су се сви склонили и сакрили, казао је он, напомињућу да се то није догодило само једном, те да ће  се на то “ наћи прави одговор ”.

Први пут избори нису утицали негативно на привредну активност, оценио је  премијер, истичућу да се то сматра великом институционалном зрелошћу и доказ је да држава Србија више није што је била. Избори се више не доживљавају као питање живота и смрти, већ као демократска утакмица.

С. Станковић

 

Улагање у сјај Новог Сада

Нама је Нови Сад за 2021. годину, рашњом одлуком Владе Србије, постао пројектом од националног значаја и националног интереса, поручио је премијер.  Влада  Србије даће, како је најавио,  много новца АП Војводини и Новом Саду за развој града, за бољи смештај, за  све туристичке, културне и остале активности које су неопходне. Јер, додао је,  хоћемо  да Нови Сад представимо целој Европи и целом свету у најбољем могућем свету.

 

Захвалност Ани Ивановић

Вучић се захвалио српској тенисерки Ани Ивановић за све што је учинила за своју земљу. Поводом њеног повлачења из спорта, рекао да јој се захваљује на успесима и пожелео јој много среће у животу.

 

Извињење Нели и Тужилаштву

Тужилаштво је самостални орган и нисам смео да на било који начин реагујем на њихове одлуке, рекао је премијер упитан да ли је, како пишу медији, љутито реаговао на одлуку Тужилаштва  да одустане од даљег гоњења Богољуба Карића и Млађана Динкића.

- Шта лично мислим то је моја ствар, али Тужилаштво је самостални орган, због чега се извињавам и људима у Тужилаштву и министарки Нели Кубуровић што сам изражавао личну или можда политичку нелагоду. На то немама право и не смем тако да се понашам као премијер, поручио је Вучић.

 

Не грлим се са људима

Сарадња са СПС је добра, лично бих желео да буде настављена, а да ли и они то желе питајте њих, рекао је премијер Александар Вучић замољен да коментарише то што су се социјалисти изјаснили да Николић за њих није прихватљив председнички кандидат. Истиче да не жели да буде портпарол СПС.

- Ту је њихов председник, а данас није време за партијске разговоре, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, на којој је присуствовао и Ивица Дачић као заменик председника Владе. -  Ми имамо коректну и добру сарадњу, што се мене тиче желим да буде настављена, да ли желе они или не, морате да питате њих, поручио је Вучић додајући да нема ту врсту страха да некога грли сваки дан да би показао да га мање или више воли. То су, како је приметио, радили неки раније...

- Ја се не грлим с људима...хоћете, нећете...добро, казао је, уз напомену да о тој теми нису разговарали с коалиционим партнерима.  - Нису избори у јануару, посао нам је да обавимо шта можемо за грађане а биће времена, 20 дана за кампању да покушамо да се супротставимо досовским кандидатима, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести