Вучић и Орицио о реформама и медијској стратегији

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је с шефом Мисије ОЕБС у Србији Андреом Орицијем о већем учешћу мисије у реформским процесима у Србији и наставку сарадње у области медија и слободе изражавања.
vucic oricio
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Вучић је поздравио спремност Мисије ОЕБС да учествује у изради медијске стратегије и нагласио да је важно сарађивати са Мисијом ОЕБС чија су искуства драгоцена за унапређење реформских процеса у Србији. 

Важно је да радимо у складу са примерима из европских демократија како би створили другачију атмосферу у друштву. Медијска стратегија је од кључне важности, јер би тај документ требало да осигура плурализам медија у Србији, истакао је председник Вучић.

Он је захвалио Мисији ОЕБС на пружању савета приликом израде и током примене закона, као и у подржавању демократских институција, подстицању дијалога на националном и регионалном нивоу и пружању подршке цивилном сектору.

Амбасадор Орицио је истакао да Мисија ОЕБС, као дугогодишњи партнер Србије, жели да настави да дели своје искуство и знање са српским институцијама, као и да употреби најбољу праксу из других европских земаља, када је у питању израда медијске стратегије и примена медијских закона.

Он је нагласио да ће Мисија ОЕБС помоћи да радна група за медијску стратегију дође до доброг производа и изразио спремност Мисије да учествује у организацији инклузивних јавних расправа, јер ће више консултација о Медијској стратегији донети и већу легитимност том документу, који има кључни значај за будућност медијског сектора у Србији.

Он је истакао да Мисија ОЕБС у Србији помаже и у процесу дигитализације, као и обуке припадника Министарства унутрашњих послова и Министарства правде за комуникацију са медијима, наводи се у саопшетњу Пре службе председника Републике.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести