Вучић и Палмер: Таксе препрека дијалогу 

БЕОГРАД: Председник СрбИје Александар Вучић и високи функционер Стејт департмента Метју Палмер сагласили су се данас у Београду да су таксе на српску робу препрека дијалогу Београда и Приштине.
1
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Председник Вучић пренео је новинарима да је указао свом америчком саговорнику да су неистините приче, у делу западне јавности, како је Србија искоиртила то што је Приштина увела таксе да "затвори" дијалог Београда и Приштине.

"Рекао сам му да је суштина у томе - како да разговарате са неким ко спречава проток роба и услуга у 21. веку", рекао је Вучић.

"Ако нисте у ситуацији да прабците кекс са једне на другу територију, а о чему онда другом да разговарате, а треба да говоримо о много компликованијим и важнијим питањима", запитао је Вучић.

Вучић је изјавио да је Србија спремна за састанка у Паризу о КиМ, али да није сигуран да ли ће тог састанка бити.

"Ми смо увек спремни, жељни разговора, дијалога и компромиса, али постоје ствари које искључују сваку могућност нормалног односа", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара да ли и шта очекује од састанка у Паризу, који је предвиђен за почетак јула.

"Не мислим да ико жели да још једном чује како неко неће да укида таксе. Али, најважније је да сви, заједно са немачким и француским партнерима, учинимо да се сачувају мир и стабилност. Ипак, ствари су увек много важније од једног, два или пет састанака и суштина је увек испред форме", казао је Вучић.

Вучић се нада, како је рекао, да ће Србија, и њени западни партнери, умети и успети да ураде нешто, ако не сада у Паризу, онда у некој блиској будућности, да дође до суштинског наставка дијалога".

Палмер је изјавио да су таксе које је увела приштинска власт препрека дијалогу Београда и Приштине, а тиме и њиховом европском путу, и да би Вашингтон желео да се оне укину.

Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, задужен за Западни Балкан, Палмер је најавио да ће се касније данас састати са представницима америчких компанија које послују у Србији, са којима ће разговарати о томе какву штету трпе због такси које је Приштина увела.

САД, према његовим речима, настављају да подржавају дијалог Београда и Приштине, који се води под посредовањем ЕУ, а има за циљ нормализацију односа.

„Јако је важно да се настави дијалог, јер он отвара европски пут, како за Србију, тако и Косово. Видимо да су таксе препрека томе. Желели би да се оне укину и да се тиме омогући обема странама да се врате на дијалог“, казао је Палмер на заједничкој прес конференцији, након разговора са председником Александром Вучићем.

Он се захвалио председнику Вучићу за партнерство са САД, и за посвећеност дијалогу.

„Можете да рачунате на пријатељство САД и подршку европској будућности Србије“, поручио је Палмер.

Он је пренео да је са Вучићем разговарао о многим аспектима односа САД и Србије, о томе где се налази дијалог Београда и Приштине.

„Нашироко смо разговарали о билатералним односима, који су јаки и напредују, посебно у економској области“, рекао је он.

Истакао је да су САД посвећене подршци и инвестирању у Србију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести