Вучић: Храм Светог Саве биће нова Аја Софија православног света

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на то што је држава преузела највећи терет за завршетак изградње храма Светог Саве, као и да је у претходне три године у Храм уложено више него у претходних 60 година
1
Фото: Tanjug
.Вучић је, током обиласка радова на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве заједно са патријархом Иринејем, приметио да ко сања велико, велико и постиже, а ко сања мало - ни то не може да постигне.
 
Као што су, подсећа, својевремено критиковали у Паризу када је грађена Ајфелова кула, док је то сада једно од најпосећенијих туристичких места.
 
"Сва наша дела остају за наредне генерације и овај ће период бити упамћен не само по великом улагању у путеве, пруге и друге инфраструктурне објекте, већ и по завршетку најважнијег верског и културног објекта", каже председник.
 
"Ово ће бити нова Света Софија. Немамо више цркву Свету Софију (у Турској), али имамо Храм Светог Саве", додао је Вучић.
 
"Храм делује нестварно, има највећи мозаик у целом свету, од ломљеног стакла, на коме су радили највећи српски и руски мајстори. Људи ће моћи за два месеца да се радују завршетку храма", рекао је Вучић и додао да је уложено много новца у завршетак храма.
 
Каже да су нападали раније и Зорана Ðинђића када је обезбедио нека средства за храм, али да је ова власт захваљујући економским реформама из 2014. обезбедила десет пута више новца.
 
Вучић додаје да му је патријарх рекао да је држава сада могла много више да помогне и да је веома поносан на ту чињеницу.
 
"Патријарх ми рекао да су очекивали да добију са других страна финансијску помоћ, али да је држава преузме највећи терет и поносан сам на то", додао је Вучић.
 
И Путин на церемонији у октробру
 
Председник Вучић и патријарх Иринеј обишли су данас радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, који би, према плану, требало да буду завршени у октобру, а Храм ће бити један од три највећа у православном свету и моћи ће да прими око 10.000 верника.
Према ранијим најавама, централној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве у октобру, требало би да присуствује и председник Русије Владимир Путин.
 
Русија је и уложила значајна средства у осликавање Храма, руски уметници раде на украшавању куполе, а тимове домаћих и руских мајстора предводи руски академик Николај Мухин, главни аутор и творац мозаика.
 
"Изгледаће импозантно", констатовао је председник Вучић и додао да се храм гради безмало 100 година, а да је у последње три године много новца уложено у завршетак Храма.
 
Патријарх је приметио да би без тог улагања био грађен још много година.
 
Иначе, мозаик од стакла и камена учиниће куполу највећом у православним храмовима, а само још један храм - Пећка патријаршија, има приказ Вазнесења у куполи.
 
Ради се од ломљеног стакла, што ће, уз посебну светлост, стварати утисак да се ликови светаца покрећу.
 
Украшавање унутрашњости Храма импозантан је подухват, као и што је била и сама изградња објекта.
 
Више од 15.000 квадрата у Храму биће под мозаиком, што није случај ни у једној православној светињи.
 
У изради мозаика коришћени су најквалитетнији малтери, прохромске мрежице и везивна средства, што би требало да гарантује врхунски квалитет и трајност.
 
Олтарски иконостас биће израђен у камену (карара мермер) са приказима у мозаику.
 
Радови се изводе и на изради чак 300 полијелеја (лустера) за храм, од којих је највећи централни полијелеј пречника 20 метара и тежине скоро 14 тона.
 
Академик Мухин аутор је и централног полијелеја, који це бити израђен у бронзи, са уграђеним иконама на дрвету.
 
Завршетак свих радова очекује се у октобру, када це Храм Светог Саве бити отворен у оквиру великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве.
 
Иначе, председник Русије је са Вучићем и патријархом већ посетио Храм Светог Саве у јануару 2019, када су двојица председника и патријарх симболично на икону Исуса Христа поставила по три каменчића - црвени, плави и бели, у бојама српске и руске тробојке и потписали се на макету мозаика.
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести