Вучић: Инвестиционим планом потпуно мењамо лице Србије

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић представио је данас структуру инвестиционог плана за наредни период, за који ће, каже, бити издвојено 10, а можда чак и 12 милијарди евра, које ће бити уложене у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру, као и за подстицање наталитета, изградњу станова за младе, али и туризам.
vucic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

"Решили смо да потпуно променимо лице Србије, захваљујући реформи јавних финансија и свим мерама од 2014. године", рекао је Вучић на прес конференцији.

Истакао је да је од кључног значаја изградња канализационе мреже са пречистачима отпадних вода у целој Србији.

"За комплетну канализациону мрежу и водовод, без Београда, издвојићемо 3 милијарде евра, а то значи да свако село, град у Србији за четири или пет година имају канализацију и чисту пијаћу воду", рекао је Вучић.

"То је потпуно ново лице Србије, нова Србија", рекао је председник.

Од тога ће највише бити издвојено за Нови Сад - 127 милиона, затим за Крагјевац, Ниш...

"Мораће и Панчево, Суботица, Ваљево, Смедерево, Чачак, Врање, Пожаревац... сви ће имати комплетну канализациону и водоводну мрежу", рекао је Вучић.

Данас се, каже, види да су и Београд, Нови Сад, Ниш велика градилишта, али је поручио да то мора да буде случај и са свим градовима и насељима у Србији.

"Градимо путеве и пруге више него икада у Титово време. Имамо новац, раст је све виши и биће виши и сматрамо да са лакоћом можемо да обезбедимо 10, а можда будемо у стању да обезбедимо и 12 милијарди евра", рекао је Вучић.

Подвукао је да у тај план не спада Моравски коридор, као и пут Рума - Шабац, нити друге ствари, за које је већ обезбеђено финансирање.

 

И сами знају да су кршили закон, нећу сцене из Париза

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да припадници протеста "1 од 5 милиона", који су испред зграде Председништва насилно срушили заштитину ограду, и сами знају да су кршили закон и додао да ће од обезбеђења тражити да убудуће склоне ограде док од учесника протеста очекује само да не упадају у зграду на Андрићевом венцу.

"Урадите све шта год желите, немојте само да кршите закон и радите било шта на силу. Позивам све људе и из полиције и војне полиције и мог непосредног обезбеђења, да им допусте да ми приђу, али немојте да им допустимо да изазову крвопролиће и инциденте. Морамо да сачувамо мир у земљи, ја нећу сцене из Париза", рекао је председник Србије.

Вучић је навео да је физичко обезбеђење - припадници војске Србије, а не некакво приватно обезбеђење - испред Председништва Србије реаговало штитећи закон, веома благо, без оружја и оруђа и уз минималну примену силе, када су демонстранти насилно срушили ограду и покушали да упадну у зграду.

Вучић је у обраћању јавности рекао да нису тачни наводи појединаца да је синоћ реаговало приватно обезбеђење, наводећи да је реч о припадницима Војске Србије који су чували зграду и у време када је Борис Тадић био председник Србије.

Он је позвао припаднике војне полиције да у наредним приликама "не поштују стриктно закон" и да пусте демонстранте да ураде шта желе, наводећи да идући пут неће ни бити обезбеђења, сем девојака из војне полиције, које ће их упозорити да је у питању кршење закона.

"Да су прескакали ограде на Белој кући, били би изрешетани", рекао је Вучић и додао да се то у Србији никада неће десити.

Вучић је рекао да је испред председништва Србије било 225 до 228 људи, а у шетњи од 356 до 384 људи, те додао да је демонстрантима омогућено да приђу најближе могуће председсдништву, како је у малом броју земаља омогућено.

Он је рекао и да није био у председништву, а да јесте, додао је, рекао би обезбеђењу да их "пусти да дивљају".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести