Вучић и Си истакли значај сарадње у оквиру Иницијативе

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић и кинески председник Си Ђинпинг истакли су данас у Пекингу значај сарадње две земље у оквиру инцијативе "Један појас, један пут". 
s
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Си је истакао значај сарадње две земље у околностима, како је рекао, дубоких и сложених промена у свету, а председник Вучић је констатовао да Србија већ убире многе плодове сарадње у оквиру кинеске Иницијативе.

Председседник Кине Си Ђинпинг рекао је данас на почетку састанка са председником Србије Александром Вучићем, у Дому народа, у Пекингу, да се у свету данас дешавају "дубоке и сложене промене" и да је, у том светлу, сарадња Србије и Кине веома важна.
Ђинпинг је истакао да су односи између две земље веома јасни и поручио да је Србија добар пријатељ и партнер Кине.

"Ви сте нам добри пријатељи и партнери и дугорочно радите на унапређењу наших односа и наше сарадње и ја то заиста високо ценим", рекао је Ђинпинг.
"У свету се дешавају дубоке и сложене промене и у том светлу, међународна сарадања је све значајнија, а сарадња Кине и Србије је веома важна", констатовао је Си. 


Кинески председник поново долази у Србију

Вучић је изјавио да је кинески председник Си Ђинпинг приватио позив да поново посети Србију. 
"Урадио сам оно што сам обећао. Председника Сија два пута сам позвао, а он је трећи пут дао налог министру спољних послова да припреми долазак, што значи да ће да дође", рекао је Вучић после разговора са кинеским председником. 

"Желимио да вас видимо у Србији, Србија има најбљу сарадњу са Кином", поручио је Вучић Сију. 
Он је рекао да је разговор био дуг и да се за њега дуго припремао после посете Косову и да је за то живео и за то се спремао, али и да је имао велику трему. 
Председник је рекао и да је Си истакао да "ко тако и толико куца на врата, та врата се на крају отворе". 

Вучић је рекао и да је од Сија добио позив за другу сесију "Једног појаса, једног пута", у априлу идуће године. 


Кинески председник је рекао да је спреман да и даље подржава комуникацију и размену мишљења са председником Србије и да се даље ради на унапређују односа.
Председник Србије је истакао да је почаствован што је гост у Пекингу и нагласио да то представља велику радост и огромну наду за народ Србије.


Вучић: Где иде Си, ту стижу и водеће кинеске компаније...

Вучић је у Пекингу изјавио да постоји огроман потенцијал и огромна шанса за сарадњу са Кином и поновио колика је част за Србију да сваке године има званичан билатерални састанак са председником Кине.
Вучић је јос једном указао на значај посете Сија Србији, наводећи да ће све кинеске компаније дати све од себе да председнику покажу резултате које имају у Србији.

'За наше људе то значи више посла, пруге, веће плате, убрзани развој Србије. Баш сам срећан", рекао је Вучић.
"Поносан на Србију која је то успела и која скоковима иде унапред", истакао је Вучић после разговора са кинеским председником.
Он је најавио да ће сутра разговарати и са кинеским премијером Ли Кећангом, и да ће то бити четврти пут, а да ће у центру пажње бити теме  економског форума који се одржава у Тјенђину.

Рекао је да је огромна част и нови сусрет са Лијем са којим има однос пун поверења.
Вучић је најавио да ће делегација Србије сутра у Тјенђину такође имати важне састанке, да је предвиђен обилазак сајма, а да ће министри имати прилике да успоставе бројне контакте и боље се упознају са савременим технологијама.

 То ће бити и прилика да се кроз разговоре о дигитализацији, и технологији припреми наредна посета председника Сија Србији, закључио је Вучић.
Он је рекао и да ће се током форума састати са естонском председницом, летонским председником и председником Самое.
"Признали су Косово сви, па ћу мало са њима да разговарам на ту тему".


 "Председниче Си, од вас сам научио прошле године, и ви сте то рекли на Самиту 'Један појас - један пут', да та идеја не доноси само плодове радости и среће кинеском народу већ и свим другим хародима, који се налазе на том путу. Србија је најбољи пример за то, јер Србија убира многе плодове ваше предивне и изванредне идеје 'Један појас - један пут'", рекао је Вучић.

Председник Србије је уочи сусрета са Сијем оценио, на твитеру, да је данашњи дан важан за Србију, као и да је ова посета шанса за убрзани напредак наше земље.

Експерти: Србија стратешки партнер Кине на Балкану

БЕОГРАД: Кина је препознала Србију као стратешког партнера на пројекту "Пут свиле" како би се пробили на европско тржиште, каже научни сарадник Института за међународну политику и економију Стеван Рапаић. 
Он је, гостујући у специјалној емисији РТС-а о посети српске делегације Кини, нагласио да је Србија најважнији партнер Кине у овом пројекту када је Балкан у питању. 

"Они су препознали Србију као земљу са којом могу добро да сарађују и која је одличан партнер како би се пробили на европско тржиште", нагласио је Рапаић.
Додаје да је Србија лидер на Балкану по кинеским инвестицијама.
Професор Економског факултета Слободан Аћимовић је истакао да је Србија на добром путу да буде са новим победником светског економског поретка јер је дошло до фундаменталне трансформације у свету.

То ште ће Србија на позив Кине бити гост на предстојећем форуму у Тјенђину, Аћимовић каже да је важно да је Србија на економском путу међу победницима.
Додаје да је  до сада било логично улагање Кине у Србију, да се прво улаже у инфраструктуру како би се обезбедио улаз "Пута свиле", затим да се улаже у велика предузећа, као што су железара Смедерево и РТБ Бор, а да се може очекивати да следеће улагање буде у прерађивачку индустрију. 
Додаје да Кина увек иде са пакетом, када су улагања у питању.

Када погледате податке, 90 одсто свих кинеских инвестиција у Европу је отишло у Немачку, Француску и Велику Бритнаију, а 10 одсто је остало за земље југоистичне Европе, истакао је Аћимовић.
Новинар и публициста Бранко Жујовић каже да је знацајна ствар што се у Тјендину потенцира модерно предузетништво и велика је шанса да наши министри сретну кључне људе из кинеских комапмнија које дају замајац економији.

Директорка Форума "Пут свиле" Лидија Обрадовић каже да се редовним сусретима председника обезбедује континуитет сарадње две земље.
"Кинеска култура је специфична у сваком погледу као и у погледу пословне сарадње и односи које градимо у последњих година доказују да смо пронашли прави пут у комуникацији, а ту је и поверење. Блискост постоји деценијама, важни су резултати сарадње који су очигледни", нагласила је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести