Вучић и Тачи о свеобухватном решењу и постигнутом до сада

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи састаће се сутра на новој рунди разговора у Бриселу, а из ЕУ најављују да ће они наставити рад на свеобухватној нормализацији, размотрити постојеће споразуме и разговарати о новим корацима у погледу интензивног периода који предстоји.
Vučić,Mogerini i Tači  Foto: Tanjug
Фото: Vučić,Mogerini i Tači Foto: Tanjug

Вучић и Тачи на нову рунду дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине долазе на позив шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини. 
У делегацији Србије требало би да се нађе и министар спољних послова Ивица Дачић, незванично сазнаје Танјуг. 

Билатерални састанак српске стране са шефицом ЕУ дипломатије планиран је да се одржи сутра између 15 и 16 сати у седишту Европске службе за спољне послове. 
Након билатералних састанка обе стране са високом европском представницом за спољну политику и безбедност, предвиђен је трилатерални састанак.
”Висока представница и председници наставиће њихов рад на фази дијалога која је посвећена свеобухватној нормализацији, размотриће постојеће споразуме, информисати се о постигнумо до сад и разговарати о новим корацима у погледу интензивног периода који предстоји, најављено је из Европске службе за спољне послове.

Пред овај састанак Тачи каже да је у питању "први састанак завршне фазе" дијалога. У Бриселу нису могли да потврде ову Тачијеву најаву. 
Истовремно из Приштине поручују да Тачи у Брисел долази без мандата косовског парламента да преговара са Београдом.
Председник Србије Александар Вучић каже да ће на састанку бранити позицију Србије, борити се за своју земљу и народ и залагати се за компромис.
”Биће то јошш једна прилика да се чује наша позиција, још једна прилика за борбу за нашу земљу и народ, уз поштовање друге стране и уз жељу да се постигне решење”, поручио је Вучић.

Претходни састанак на високом политичком нивоу између Вучића и Тачија одржан је 23. марта у Бриселу. 
И тада се разговарало о свеобухватном споразуму, али је председник Србије највише инсистирао управо на теми формирања Заједнице српских општина. 
Иако су оба председника тада потврдила своју опредељеност за наставак нормализације односа, до нове ескалације односа дошло је већ после три дана због бруталног хашења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића током посете Србима у Косовској Митровици. 

Почетком априла на Косову је са радом почео Управљачки тим за израду нацрта статута Заједнице српских општина. 
ЕУ је дала Приштини рок од четири месеца за израду нацрта статута ЗСО, који истиче 4. августа. 
И поред инистирања Брисела на примени споразума о ЗСО, делегација Приштине је почетком јуна одбила да настави технички дијалог са Београдом и разговоре о ЗСО све док се претходно не примене договори о енергетици, слободи кретања, мосту у Косовској Митровици, међусобном признавању диплома и заједничком управљању границама. 

Између две рунде дијалога Европска служба за спољне послове је поднела и усмени извештај земљама чланицама о напретку у оквиру процеса нормализације односа Београда и Приштине. 
Дипломатски извори Танјуга кажу да су земље чланице поново изразиле своје негодовање због недовољно транспарентног и штурог извештавања ЕЕАС-а, али да није било конкретних предлога за мењање формата дијалога нити постављање специјалог преговарача који би поред Федерике Могерини посредова у дијалогу. 

Тим поводом у канцеларији Федерике Могерин наглашавају да је ”ЕУ та која посредује у дијалогу, а да су сви елементи од садржаја, тепа и формата у ингеренцији договора Београда и Приштина. 
У ЕУ наводе да  у наредном периоду очекују интензивирање ангажмана обе стране у дијалогу. То подразумева и постизања правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине најкасније до краја 2019. године, као и његову фунционалност на терену пре приступа Србије ЕУ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести