Вучић и Туск данас и о могућности убрзања приступа Србије

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Бриселу са председником Европског савета Доналдом Туском, а очекује се да ће они том приликом размотрити евроинтеграциони пут Србије, ситуацију у региону као и могућност убрзања присупних преговора Србије са ЕУ. 
aleksandar vucic, Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Европског савета Доналд Туск примиће председника Србије Александра Вучића у новој згради Европског савета "Европа", где ће бити одржан билатерални састанак и радни ручак. 

Почетак састанка је планиран за 12:45. Након састанка двојица председника ће дати изјаве за медије.Према дипломатским изворима у Бриселу основна тема разговора Туска и Вучића биће "стратешака орјентација Србије".Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у разговору са председником Савета ЕУ Доналдом Туском поновити свој захтев да се Србији јасно каже оквир за приступање ЕУ.

Вучић је, како је пренео новинарима јуче у Солуну, где је учествује на првој седници Високог савета за сарадњу две земље, разговарао о томе и са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером."Одавде право идем у Брисел. Имаћу састанак и ручак са Туском. То је прилика да о нашим европским стварима на још бољи начин расправљамо", објаснио је Вучић.

Вучић је приликом свог последњег боравка у Бриселу, на неформалном сатанку са шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини и председником Косова Хашимом Тачијем, најавио да ће са Туском разговарати и о могућностима за убрзање евроинтеграционог приступа Србије, односно орочавање уласка Србије у чланство у ЕУ. 

Председник Вучић изјавио је јуче за италијанску Ансу да је за Србију кључно да Европска унија одгвори да ли је заинтересована за чланство Србије и у ком року. Вучић је рекао да је то за Србију кључно питање и да не жели више да слуша обећања.

â€жТо је за нас кључно питање. Не желимо више да слушамо обећања и одуговлачења. Желимо да знамо да је Европа заиста заинтересована за нас и у ком року", казао је Вучић.Из ЕУ су раније поручили да су спремни да са Србијом раде на "јачем и бржем приступном процесу".

"ЕУ је снажно посвећена стратешком циљу Србије-њеном чланству у ЕУ. Позитивно смо разумели настојања Србије и радићемо заједно како би ојачали и убрзали приступни процес", поручила је Коцијанчић одговарајући на питање Тањуга о могћем убрзању приступања Србије ЕУ.Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер је такође поздравио "поновљену опредељеност председника Србије Александра Вучића да земљу води ка чланству у ЕУ".

"ЕУ је увек била врло јасна у ставу да Србија има европску будућност. Поздрављам поновљену опредељеност председника Александра Вучића да земљу води ка стратешком циљу уласка у ЕУ. Реформски напори Србије већ за резултат имају отварања 10 поглавља у приступним преговорима као и довођење инвестиција у земљу важних за привредни раст и запошљавање. Брзина приступних преговора Србије зависи од напретка земље у примени реформи", изјавио је Мекласитер.

Европски аналитичари наводе да до "убрзања" ЕУ пута Србије може доћи првенствено на основу "убедљивих резултата" Србије у реформском процесу и дијалогу са Косовом или због "догађаја" који могу убедити земље чланице да убрзају тај процес.

"Тешко је замислити да ће се ствари одвијати брже за Србију или регион уколико земље чланице не буду увиделе неку врсту ургентности. Конкретни резултати у процесу приступања могу да допринесу бржем напретку Србије, али стратешки увид у прилике ће увек превагнути", сматра Корина Стратулат из Центра за европску политику у Бриселу. 

Ка је у питању захтев председника Србије о "јасном временском оквиру за улазак Србије у чластво ЕУ" и дипломате и аналитичари у Бриселу се слажу да конкретне прогнозе у том смислу нису могуће нити за Србију нити за остатак Западног Балкана.

Најконкренија одредница коју је регион добио из Брисела у смислу новог проширења јесте она у којој се оцењује да ће једна или више земаља Западног Балкан моћи да уђу у ЕУ током следећег петогодишњег мадата Европске комиисје који почиње 2019.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести