Вучић: Идем у Брисел, нисам оптимиста

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће отпутовати у Брисел, на сутрашњи састанак, истакавши да путује не зато што мисли да може да се направи неки договор, већ зато што не жели да им пружи разлог да кажу да Србија не жели да учествује.
Predsednik SNS Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник СНС Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је, на телевизији Прва, на питање да ли очекује договор у Бриселу, рекао да није оптимиста.

„До касно синоћ нисмо знали до када би требало да дођемо. Разговори би требало да почну сутра ујутро у осам. Кренућемо или вечерас или рано ујутро“, казао је он.

Вучић је истакао да нема сумње да је ситуација тежа него у последњих 10 година.

Указао је да нико не треба да мисли да су у питању само таблице.

Вучић је објаснио да је, када је наша делегација, коју је предводила премијерка Ана Брнабић отпутовала у Берлин на Самит Берлинског процеса, где су склопљена три важна споразума, Аљбин Курти тај дан искористио да саопшти три ствари.

„Те три ствари су довеле до тога да Срби напусте институције и да буду уверени да нема други пут. Курти је по ко зна који пут саопштио да од ЗСО нема ништа и да је неће формирати, што је поновио и прекјуче, али о томе нико није известио, јер у Београду има много медија на Куртијевој страни“, рекао је он.

Вучић је казао да је Курти тиме рекао да Бриселски споразум не важи за њега, односно само они делови који му одговарају.


Приштина кренула у оперативну акцију протеривања Срба

Вучић је изјавио да је Приштина кренула у оперативну акцију смишљену за протеривање Срба са севера КиМ.

"Једно је легализација позиције косовске војске, за шта би им гласали Рашић, Рада Трајковић и остали. Друго је одузимање права на заступљеност од 10 посланика од укупно 120 у косовском парламенту, а треће је декриминализација севера и даљи улазак и формализовање стационирања специјалних снага и албанске полиције и војске на северу, да би се тобож декриминализовао север КиМ, а у свари са циљем да би се протерали Срби са севера", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Како је рекао, други део плана је што пре расписивање избора на северу КиМ.

"Јер ће тако да обезбеде да неки Албанац победи захваљујући 500 гласова које ће да добије, али од људи који живе на северу, већ ће да дођу из јужне Митровице, Франкфурта и ко зна одакле да гласају, а пријављени су у Бошњачкој махали у северном делу Митровице, иако ту не живе, и да изгласају нове посланике и додају на то још и гласове Раде Трајковић и других", рекао је Вучић.


„Саопштио је да ће, што се таблица тиче, бити четири фазе - прва опомена до 21.новембра, после тога новчане казне, па одузимање таблица и потом одузимање кола до 21.априла“, додао је он.

Вучић је казао да је трећа порука која је кап која прелила чашу, била одлука о смени Ненада Ђурића командира за север, на шта нема право, и око чега се пита.

„Срби су схватили да са тим човеком не постоји могућност за разговор. Нисам оптимиста. Отићићу у Брисел не што мислим да можемо да направимо нешто, већ да не дамо Лајбницов довољан разлог да кажу да Србија не жели да учетсвује“, подвукао је он.

САД покушавају, ЕУ не верујем ништа по питању КиМ

Вучић je казао да верује Америци да покушава да убеди премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да дође до договора, за разлику од ЕУ, посебно Немачке којима не верује ништа што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је на ТВ Прва, одговарајући на питање да ли верује да САД и ЕУ не успевају да убеде Куртија да одложи одлуку о пререгистрацији возила, казао да верује да САД покушавају, јер им није потребан сукоб у овом тренутку додајући да ће несумњиво бити на њиховој страни.

"Што се тиче ових других, не верујем им ништа по питању КиМ, попут Немаца, ништа, као што видите највећи су нам инвеститор, највише волим са њима да радим, али када је реч о КиМ не верујем им ни реч. Нису нам политички савезници", казао је Вучић.

Када је у питању Велика Британија, председник каже да је коректну изјаву дао специјални изасланик британског премијера за Западни Балкан Стјуарт Пич који је рекао да Заједница српских општина мора да се формира.

"Као најачи политички савезник, Приштини су остали Немци, наравно и ови други и Енглези, Американци, Италијани, Французи, а ми можемо да рачунамо на себе и то је то јер нама нико није стварао државу осим нас", истакао је.

Да је Курти хтео да одложи одлуку, већ би је одложио

Да је Аљбин Курти хтео да одложи одлуку о пререгистрацији, на коју и није имао право, већ би је одложио, изјавио је Вучић.

На констатацију да Стејт департмент и Жозеп Борељ позивају Куртија да одложи одлуку, те упитан шта мисли да ће се догодити, Вучић је одговорио:

“Не мислим ништа. Да је хтео да одложи одлуку, одложио би раније”.

Према његовим речима, нечија је идеја да Куртију дају могућност да одложи, иначце исправну одлуку како они мисле, тиме што ће Београд да натерају на нешто немогуће.

“Курти је показао да не жели Србе на КиМ. Прича о некој мањини Срба, за посланика је хтео некога ко је 30 пута мање гласова добио него посланици Српске листе”, констатовао је Вучић.

Истакао је да се посланици Српске листе не враћају у парламент, већ спречавају Куртијев паклени план који је значио да “лажни и Куртијеви Срби”, треба да признају да постоји косовска војска, која не сме по Резолуцији 1244, да укину дуплу већину и да кажу да нема потребе ни за Заједницком српских општине, и да кажу да су се са тим сагласили и српски посланици.

“И ту је замка и хистерија код тобож великих патриота, десних Срба који увек имају непогрешиво исти закључак, као и лажно либерално-демократски свет”, рекао је Вучић и подсетио да су ти исти лагали да је циљ референдума из јануара промена Устава, како би се КиМ избацио из највишег правног акта, а не гласање за независност судства.


Како сада ствари стоје Српска листа ће бојковати изборе

Александар Вучић је оценио да како ствари сада стоје Српска листа ће бојковати изборе расписане на северу Косова и Метохије за 18. децембар уз напомену да ће бити великих притисака на њих да учествују.

Вучић је за ТВ Прва казао да Приштина није "часила часа" и одмах је расписала изборе, уместо да су покушали да се договоре.

Истиче да је од велике важности то што су српски захтеви везани само за оно што је потписно у Бриселу и да то сада представља проблем и онима у Бриселу и земљама Квинте.


“Приметићете да ће тобож ти најнационалнији, увек да подрже антианционални, јер је једина политика у Србији, али и окружењу уништити здраво ткиво, нормалну, пристојну Србију. Око Београда су се замало за ноћ договорили…”, рекао је Вучић.

Додао је да у Брисел иде са свим унутрашњим, али и регионалним тешкоћама, приметивши да у региону постоји неписан пакт да Србија увек мора да буде крива, те да је он тема и у албанском парламенту, Црној Гори, БиХ…

“А, шта сам то урадио, ништа, али је потребано да Србија буде слаба, а док је јака, морате да тучете”, додао је Вучић.

Како је рекао, чуо је да постоји наводни план, по којем би требало да Београд добије све, а да не пружи ништа, али ће, како поједини кажу,и то бити издаја.

“Покажите ми молим вас тај план, потписаћу га одмах. Да решимо односе са Албанцима, а да они не уђу у УН. Потписаћу га одмах. Али, то су лажни извори, из Трећег ока и Зоне сумрака, Јеремићевих свакодневних лупетања. Никада то неће да нам понуде”, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести