Вучић из Будимпеште: Борба за ниску цену струје кључна

БУДИМПЕШТА: Кључна борба биће да сачувамо ниску цену струје и гаса не само за домаћинства, већ и за компаније да не изгубе своје место у производном ланцу
v
Фото: Tanjug

Вучић је изјавио да је наше складиште у Мађарској напуњено са око 380 милиона кубних метара гаса, као и да је пуно складиште у Банатском двору.

Замолио сам да нас пусте да не пунимо складиште у Мађарској до 500 милиона, због пара, да бисмо сачували део новца, јер је тај гас скуп. То није онај гас који добијамо од Русије по 400 долара, објаснио је Вучић у изјави новинарима. после састанка са премијерима Мађарске и Аустрије Виктором Орбаном и Карлом Нехамером.

Складиште у Банатском двору је напуњено са 276 до 280 милиона кубних метара гаса, зависи од дана до дана, односно оно је до “чепа пуно”.

Рачунајте 660 милиона кубних метара гаса има Србија. Моћи ћемо да повлачимо шест милиона максимално дневно из Мађарске, и четири милиона кубних метара из Банатског двора, што је 10 милиона дневно. То није довољно за стопроцентну потрошњу само у три зимска месеца, али свакако то покрива значајн део, 70 одсто потрошње покрива, рекао је Вучић.

То смо обезбедили за више од два месеца, иако смо ретко када имали пун Банатски двор, казао је Вучић.

А, замислите да нисмо урадили гасовод због којег нас критикују? Како бисмо преживели зиму? А, сада можемо да преживимо. Да то нисмо изградили, могли бисмо да се ухватумо за уши, па да играмо и да гледамо како нам пропада индустрија, рекао је он.

Указао је да је кључно питање да ли ће компаније у Србији да издрже ову кризу, додајући да их зато држава “држи” на ниској цени гаса и струје, како би преживели на тржишту и како не би испали из ланца снабдевања.

То је од кључног значаја, јер ће велики да преузимају мале. Са јаким доларом, велики могу да покупују све, а шта ми да радимо? И када узимамо ''роловер'' за замену кредита, или за покривање дефицита, све морамо у доларима. Срећа је ово што смо са Емиратима завршили. Сналазимо се, рекао је Вучић.

Истакао је да јавни дуг Србије у односу на БДП уопште не расте.

Да незналицама кажем још једном да није проблем да ли је наш дуг 30 или 31 милијарду, ако је БДП дупло већи него што је био. Морате да научите нешто, казао је Вучић.

Поновио је да је немачки јавни дуг 2.480 милијарди.

Шта је, Немачка толико гора од Србије? Не причајте глупости.. У добром смо стању још. Мађарска има дуг 70 одсто БДП, Италија, Француска, Грчка… У добром смо стању, само да видимо још шест месеци… А, дође ми да плачем када видим колико пара трошимо, не својој кривицом, рекао је Вучић.

Србија нема никакве везе с НИС-ом у Румунији

Вучић је изјавио да данашњи претрес просторија НИС-а у Румунији нема никакве везе са Србијом и да ће од румунске стране тражити инфорамције о том случају.

Ово нема везе с ратом за енергетне, него са политичко- шпијунским ратом, да би додатно могли да се дисциплинују неки за које се сматра да су непослушни, а при томе не искључујем могућност реалне кривице НИС-а, али се нисам тиме бавио. Знам да нема српских држављања, то је у руском власништву и тражићемо од румунских пријатеља информације, рекао је Вучић одговарајући на питање ТВ Пинка како коментарише претрес и да ли је то тотални рат за енергетнте у коме ће Србија бити оптужена.

Објасио је да је НИС, у коме је већинско руско власништво, куповао своје ћерке комапиније у Бугарској, Румунији и у БиХ и да Србија с тим нема ништа.

Само нам је још то фалило. Као да смо сваког дана каменом бога гађали. Ајд'' сад ви објасните да то нема везе са српском државом и да је то НИС из Београда, а ми немамо никакве везе с тим. Много нас добро чувају пријатлеји из НИС-а, рекао је Вучић иронично.

Успешно ћемо осигурати безбедност на југу и северу

Председник Србије истакао је вечерас, на крају састанака које је имао у оквиру трилатералног Самита у Будимпешти, на којем су учествовали мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер, да је договорено како да се три земље супроставе илегалним миграцијама, и изразио уверење да ће успешно осигурати бољу и безбедносну ситуацију за грађане на југу и северу земље.

Данас смо имали целодневни програм у Будимпешти у организацији мађарског премијера Орбана и задовољан сам што смо дугои и заједно разговарал само нас тројица. Разговарали смо и пленарно са нашим министрима о бројним пројектима. Договорили смо како и на који начин да се супростављамо илегалним миграцијама. Верујем да ћемо успети да обезбедимо бољу и безбедносну, и сваку другу ситуацију за наше људе на југу и северу земље, у Прешеву, Бујановцу, Кањижи, Сомбору,..., објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Пренео је да много техничких детаља треба да се разради и да ће наредне недеље тимови три земље радити на томе, након чега ће се ставити нека врста политичког печата и кренути у акцију.

Разговарамо о многим другим важним питањима исчекујући нарастајући волумен сукоба у Украјини. Верујем да ћемо бити под још већим економско енергетским притиском, али морамо да радимо. То што ћемо да кукамо неће да нас спасе. Тачно је да је ситуација веома веома тешка. У цетвртак када будем у Прагу имаћу сусрете са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, што је важно за Србију, да видимо шта је то што можемо да урадимо за јесен и зиму да се припремимо, шта је то што се од нас очекује, додао је он.

Вучић је казао да је договорено, пре свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када су у питању гас, храна, чувању наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

Разговарали смо о безброј тема, договорили много. Састанцима су присуствовали и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар финансија Синиша Мали. Важно је да говорите о финансијама, да нађете средства, јер када, на пример, Мађарска има основну каматну стопу од 13 одсто, фирме добијају стопу од 18 одсто за кредите, морамо да покушамо још снажније да чувамо своју стабилност и финансијске бафере, истакао је он.

Рекао је да грађани немају за сада разлога за бригу, иако много тежа времена тек долазе.

Плашим се да све што смо радили тешко и напорно, за шест месеци, не нашом кривицом већ неких који мисле да ратују и санкцијама решавају проблеме, можемо све да изгубимо. Кључна борба биће овог пута, као што смо бринули о људима и породица током ковида, што ћемо чинити и сада, да видимо шта је то што можемо да сачувамо, пре свега ниску цену струје и гаса, посебно за компаније, да не изгубе место у произвођачком ланцу, да нам не дођу неки други. Само најјачи опстају, истакао је Вучић.


Праг прилика за предлоге, надам се посети Макрона

Вучић је изјавио да је с премијерима Мађарске и Аустрије у Будимпешти разговарао и о предстојећем скупу Европске политичке заједнице у Прагу, да још нема дневног реда тог скупа, али и навео да је ноћас разменио поруке са француским председником Емануелом Макроном о том самиту, те да се нада Макроновој посети Србији у првој половини 2023. године.
 

Разговарали смо и о Прагу, они немају ни дневни ред. То ће бити прилика да се чују разноврсни предлози, да видимо како изгледа када имате на једном месту и Азербејџан, Јерменију, Украјину, Грузију, Београд, Амстердам…. Све са различитих делова Европе, или оних у суседству, рекао је Вучић новинарима у Будимпешти.

Навео је и да је ноћас разменио поруке са Емануелом Макроном о том питању, подсетивши да је идеја Европске политичке заједнице управо Макронова.

Видећемо се у Прагу, а верујем да ћу ускоро имати прилику да се посебно видим са Макроном. Још једном сам му упутио позив да посети Србију и верујем да ће у првој половини 2023. године он поново посетити Србију, рекао је Вучић.

Та посета је важна због много питања, од Косова до свега другог, казао је Вучић.


Рекао је да ће ускоро бити у нашој околини затварање шопинг молова, јер се неће исплатити радњама да отворе своја врата, и да плаћају високе цене енергије.

Данас је већ трећи октобар и остало је још нешто више од шест месеци до 31. марта. Прошло је месец и три дана када сам упозоравао да ће наредних период до 31.марта бити тежак, додао је он.

Пренео је да треба још да Србија донесе одлуке, као што је - када креће грејање и слично.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести