ВУЧИЋ ИЗ ПЕКИНГА: Имамо разумевање кинеског председника за КиМ; Разговарао сам на кратко са Путином

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је имао изузетно пријатељски разговор са кинеским председником Си Ђинпингом о свим важним темама.
2

Вучић је додао да је накратко разговарао са председником Руске федерације Владимиром Путином.

Вучић је новинарима у Пекингу рекао да су разговарали о КиМ, поштовању међународно правних норми и ономе кроз шта Србија пролази и о примени двоструких стандарда, непоштовању повеље УН и резолуције 1244.

"Наишли смо на разумевање наших кинеских пријатеља. Разговарали смо и о другим стварима које су за нас потребне. од сарадње у свим областима економије, привреде, војно-техничке сарадње", рекао је Вучић и додао да Србија у овом тренутку нема од кога другог да набави модерније и софистицираније наоружање.

Било је речи, каже, и о инфраструктурном повезивању и све већем броју кинеских инвестиција.

Вучић је додао да је разговарао са председником Русије Владимиром Путином.

"Видео сам председника Путина и кратко смо разговарали, врло кратко, нисмо имали билатерални сусрет", рекао је Вучић.

Казао је новинарима да је приметио да председник Русије, како је рекао, "пуца од самопоуздања".

"Видео сам да је имао важан и дуг састанак са председником Кине Сијем и премијером Мађарске Орбаном. Разговарао сам са Орбаном око предстојеће седнице Европског савета и у вези са неким другим играма које се ту одигравају и око нас и око неких других ствари. Мислим да је било корисно", рекао је Вучић.

Верујем да Кенија неће признати Косово

Вучић је изјавио да је данас у Пекингу имао веома важан разговор са председником Кеније Вилијамом Рутом и изразио очекивање да та земља неће признати независно Косово.

"То је због великог утицаја господина Пацолија и њихове намере да објаве како ће Кенија да призна независно Косово. И верујем да се то неће догодити", рекао је Вучић новинарима у Пекингу.

Вучић је рекао да ускоро очекује да председник Кеније посети нашу земљу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести