Вучић: Запад има три становишта о КиМ, не могу да се договоре

БЕОГРАД: Западне силе не могу да се договоре око Косова и Метохије, јер имају три становишта, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да ће дати све од себе да се постигне компромис између Београда и Приштине.
aleksandar vucic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Право да вам кажем ни западне силе не могу да се договоре шта ће са Косовом. Не знају ни они сами шта хоће. Кад их питам шта хоће, они не знају. Постоје три становишта о том питању, а сви имају различита, а Руси чак четврто", рекао је Вучић учествујући на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ. 

Како је рекао, западне силе појма немају шта ће са питањем КиМ.

"Не знам шта ће то бити, али чим будем знао изаћи ћу да вам саопштим. Компромис је, пре свега, развој економије, добро здравство и одлицно школство", поручио је Вучић. 

Вучић верује да оговорни политичари желе да се решење питања КиМ пронађе.

"А већина би желела да то решење пронађе Вучић и да због тога добије мотку у главу, како би они решили своје политичке проблем. Дакле, платформу решења ће сви добити када будемо близу њене финализације", навео је Вучић. 

Извештај ЕК генерално позитиван

Александар Вучић оценио је данас да је извештај Европске комисије о напретку наше земље генерално гледано позитиван, а да је од посебног значаја позитивна оцена напретка у области добросуседских односа.

Вучић је, на пленаралној седници Националног конвента о ЕУ, истакао је да извештај није неважан, али да не сматра и да је свака реч "библијска".

Указао је на замерке у вези јавних набавки, додајући да је написано да нема напретка, а реч је о провођењу међудржавних споразума, односно то што идемо на скраћење поступака.

„Ако има неко у ЕУ да нас научи да убрзамо, да јавне набавке буду транспаретне, а да постоје гаранције да неће бити корупције, нека нам то покажу. Не можемо да чекамо пар месеци на два дела која су потребна ЕПС-у, а да немамо пад производње струје. Потребан нам је флексибилан систем јавних набавки, који ће да гарантује транспарентност и спречи корупцију“, објаснио је Вучић.

Поновио је да је важно да смо добили позитивну оцену добросуседских односа.

„Мислим да је битно да те односе унапређујемо. Са Хрватском нећу то да ограничавам на пола године или две. Сигуран сам да ће у будућност односи бити бољи. То неће бити лако због резултата избора за Евроспки парламент, где су две највеће странке освојиле заједно само 40 одсто гласова, а остатак антисистемске и екстремно националистичке партије. Гласови ХДЗ-а отишли су екстремним националистичким странкама“, објаснио је он.

Вучић је рекао да верује у боље односе са Хрватском, те да са БиХ можемо и морамо да градимо добре односе.

Са Албанијом, како је казао, постоје пристојни односи, али Србија не може да учествује у дневној терминологији тзв. Велике Албаније.

Односи са Северном Македонијом су, истиче, све бољи и поред различитих гафова из прошлости.

„Очекујемо да ћемо до септембра имати ''оне стоп схоп'' на граници, што ће упола да смањи задржавање робног промета и камиона на прелазима“, рекао је он.

За нас је, како је подвукао, од огромног значаја што је ЕУ констатовала огроман напредак, а то су учиниле и САД, у испуњавању услова за скиданеј са сиве листе ФАТФ-а.

Србија је, како је пренео, прошле године имала 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција, више него цео Западни Балкан и Хрватска заједно, а двоструко више него Бугарска, која је успешна земља у ЕУ.

Указао је да у области економије нема никаквих проблема, а то, како је навео, није само констација само ЕУ; већ свих међународних финансијских институција.

Спремно пет поглавља, отварање - политичка воља ЕУ

Вучић је рекао да Србија има пет поглавља спремних за отварање у преговорима са ЕУ, можда и седам, а да ли ће она бити отворена - то, истакао је, зависи од политичке воље ЕУ.

"Што се тиче поглавља, никада их за то нисам молио, никад нећу ни молити - ако хоће нека отворе. . . Имамо пет спремних поглавља, можда и седам, али то је њихова политичка воља и ништа друго. То је питање њиховог политичког односа према Србији и другим земљама Западног Балкана", рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ.

Додао је да разуме политичке интересе унутар ЕУ.

"Један од председника једне земље ЕУ рекао ми је - ''ја сада имам изборе, морам да победим, ако вам кажем да ћете ишта да добијете, онда нећу победити''. Рекао сам:''Шапо!'' Човек је био искрен", рекао је Вучић.

Он је додао да су разговори са ЕУ сада искренији него што су били, као и са Американцима.

"Све је кристално јасно. Они кажу све што мисле, ми кажемо шта мислимо", закључио је Вучић.

Оцене о слободи изражавања су политичке

Вучић је изјавио да је извештај ЕУ о напретку Србије констатовао важне позитивне ствари по питању слободе изражавања, али да су опет навели да нема напретка, што, истиче, указује да је то политичка оцена.

Вучић је на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ у скупштини рекао да никако да чује некога у Србији ко ће да каже да нема слободу изражавања, већ да то стално чује од оних који имају највећу слободу изражавају.

"Никако да то чујемо од оних који немају слободу изражавања. Па бих волео само да нам ЕУ то поткрепи следећи пут неким примером. Сваки дан слушам те придике од оних који се на најслободнији начин изражавају и воде 24/7 кампању против свих који им се не свиђају. Али, они то не тврде за себе, већ за неког другог да нема слободу изражавања".

Вучић каже да је донета важна пресуда, коју неки називају и историјском, за случај Цхурувија и констатовао да они који за то нису били критиковани од ЕУ, а водили су кампање тим поводом, нису успели да донесу пресуду за 12 година своје власти.

"Сваки пут када су права новинара била угрожена на друштвенм мрежама увредама или претњама, као и када је реч о физичком нападу, као у случају председника општине Гроцке, не само да смо обавили свој посао, већ смо и на најбржи и најтранспарентнији начин урадили. Све је то консатовано у извештају, а оцена је ипак да нема напретка", навео је Вучић.

Истакао је да му зато то више личи на политичку оцену.

Председник је додао да и поред тога није разочаран нити љут, као и да ћемо то прихватити и радити на томе да ствари мењамо и покушамо да унапаредимо амбијент како би се сви осећали слободно и могли да раде на професионалан и одговоран нацин.

Разграничење ће једног дана морати да буде на столу 

„Онај ко се суочава са тим шта се стварно дешава на Косову и Метохији мора да буде реалан ако жели да буде озбиљан и одговаран“, рекао је Александар Вучић, истакавши да за његову идеју разграничења није било подршке ни у земљи ни на Западу.

"Ако мислите да се праве неки дугорочни договори свакако ће једног дана то морати да буде на столу. И неки паметни људи ће то морати да реше. Жао ми је што у томе нисам могао да учествујем, био бих радостан да за добар део јавности будем кривац, јер знам да бих тиме обезбедио слободу, сигурност и безбедност за највећи део Србије, чак и за наше грађане на КиМ", рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ.

Нико, готово нико, то није желео да подржи, рекао је Вучић и додао да је то добро разумео.

"Људи хоће у 90 одсто случајева оно што им је срцу мило, у 10 одсто случајева оно што Запад тражи, а оних који би желели нешто што је стварни компромис нема уопште. И кад сам ја почео о томе јавно да причам појавило се нешто таквих али у толико мало проценту да је било илизурно покушавати да то спроведете у дело", истакао је Вучић.

С друге стране, додао је, био је тако жесток отпор западних сила које, како каже, сваки дан пита шта је њихово решење.

"И јос га нисам добио и дуго га нећу добити. Појма немају шта ће са Косовом, ни са Косовом ни са било чим другим што се тиче Западног Балкана. Нешто би да предлажу али не знају шта ће. То говорим пред њима, не могу међу собом да се договоре", каже Вучић.

Једно говоре Немци и Американци, друго Американци и Французи.

"Мени је ближе ово што говере Американци и Французи. Сами не могу да се договоре ни око чега. Салвини (Италија) има своје решење, а Руси опет своје, а то је замрзнути конфликт", навео је он.

Вучић је рекао да се залагао за разграничење и имао довољно смелости да јавно говори о томе, прихватајући, како каже, гнев јавности, посебно "нежних српских ушују" која не воле да чују оно што је реалност и другог дела јавности који увек жели да буде у сагласју са оним што Запад тражи хоће.

"Нисам се никоме додворавао, ни српаском националном кору ни опредељућем западном ставу - већ ономе што сам сматрао реалним, озбиљним, одговорним и најбољим за грађане Србије. О томе сам говорио више пута, иако ми то није био основни наратив", казао је он.

Основни наратив, рекао је он, био је да уредимо да између нас суштински не постоје границе, да имамо слободан проток роба, услуга, капитала, људи, да људи буду безбедни, да ми имамо не само надзор већ и управљање и финансирање и образовања и здравственог система.

"То је увек била суштина, али она ником није била интересантна зато што су многи осетили као прилику за политичку победу, односно за мој политички пораз. Онда сам ја то прихватио желећи да покажем колико је све то лицемерно", каже Вучић.

Ово што сам рекао је једино реално и једино могуће, истакао је он и подсетио на ситуацију када се са убијеним премијером Зораном Ђинђићем свађао због слања Шешеља у Хаг када су се дотакли и Косова.

"Он је имао врло рационалан став и добро је разумео шта нам се дешава. Данас многи не разумеју да смо сада у много тежој позицији него тада а покушавамао да извичемо исто што и он тада", истакао је Вучић.

Говорећи о ЗСО, и регионалној полицији за север он каже:

"То смо мукотрпно преговарали јер су они желели да им буде седам општина на северу као регион, као у Брозово доба. То су четири општине насељене претежно Србима и три албанске са већим бројем људи. У тим односима 66 и по одсто су Албанци а 32 и по одсто су Срби и једна и по одсто су Бошњаци и остали. То би значи да бисмо на север Косова имали 32 одсто српске полиције а ми их данас имамо 98 одсто", рекао је Вучић.

Додао је да мисли да Београд о томе добро преговарао.

Што се тиче ЗСО, она јесте била суштина, јер Срби, чак и да им дате мања овлашћења, то би нашли као једну "своју капу под небеским сводом да се покрију и осећају безбедније".

"У то немам никаве сумње, али то неки други нису желели. Сваку пут смо у Бриселу о томе говорили, покретали тему, никада нису хтели даље о томе да разговарају , чак је и Тачи пре неколико дана рекао да не жели да учествује у спровођењу оног што је сам потписао јер му се то што је сам потписао не свиђа", каже Вучић.

Он истиче да Приштина неће ићи у спровођење ЗСО, јер ће увек да се бране тиме што сматрају да Америкаци и остали са Запада могу лако д апрогутају - а то је прича о новој Републици Српској.

"То је као црвену мараму да ставите многима на Западу и то је нешто чега се држе као пијан плота и стално то понављају - нема нове РС - и то је то", закључио је Вучић.

Србима на КиМ није свеједно у којој држави живе

Александар Вучић поручио је да ће дати све од себе да се постигне компромис у дијалогу Београда и Приштине и да ће јавности саопштити то решења, чим и сам буде сазнао његов садржај.

Вучић је тако одговорио на питање Изабеле Кисић из Хелсиншког одбора за људска права да ли је одустао од поделе Косова или је та могућност још увек на столу.

"Даћу све од себе експицитно да постигнемо компромис. Не знам какав ће компромис да буде, чим будем сазнао какав може да буде, изаћи ћу пред вас да вам саопштим његов садржај", рекао је Вучић Изабели Кисић која се, како је сама рекла на седници, залаже за независно Косово у постојећим границама. 

"Само бих да се изборим за више од онога што бисте ви узели", рекао је Вучић.

Он је додао и да му је драго што је Кисићева рекла да је за независно Косово јер, како је додао, само тако може фер да се разговара.

"Да људи знају да, кад сте против поделе, да сте за независно Косово. Ако имате, нађите неког другог ко ће да објасни да је боље цело независно Косово", рекао је Вучић.

Кисић је на седници између осталог рекла и да, према истраживањима Хелсиншког одбора , Срби на КиМ веома прагматично гледају на то како решити проблеме на КиМ и да их, према њеним речима, више занима примена косовских закона него формирање ЗСО, те да Срби на КиМ не верују Српској листи јер се у парламенту није залагала за примену закона.

Одговарајући, Вучић је истакао да Србима није свеједно у којој држави живе и да ће велика већина Срба рећи да живе у Србији.

Он је навео да Српска листа по косовским законима осваја висе од 90 одсто гласова и да је на овогодишњим изборима добила више него прошле године.

Он је истакао да, кад је реч о добрим комшијским односима, Београд радио на томе да се смањи број злочина и инцидената и да се и зато и ишло у Брисел на дијалог. 

"Није сада већи број инцидената него пре десет година, а желео бих да буде и мање", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, по званичној статистици косовске полиције, најмање криминала има на северу Косова.

"Не говорим да је тамо стање дивно, али није ни дивљи запад као што многи хоће да представе и као што већина чезне да представи Приштину као анђела који воде рачуна о поштовању људских права, а север као легло криминалаца који раде шта хоће уз подршку државе Србије, то је тотална неистина", рекао је Вучић.

Он је навео да потреба да се север КиМ криминализује произилази из потребе да се сачува независно Косово у границама које признаје већина западних земаља.

Вучић најавио помоћ очувању винчанске културе

Александар Вучић изразио је данас спремност да лично помогне очувању винчанске културе и археолошком налазишту Винча.

Вучић је то рекао у одговору на питање једног од учесника Седме пленарне седнице Националног конвента о ЕУ у скупштини, Слободана Добрића који није био на списку за постављање питања, али се "изборио" за то гласно се обративши Вучићу, а председник је, након објашњења организатора Добрићу, исказао спремност да одговори на сва питања, па и његово.

Добрић је, иначе, председник Удружења за очување и неговање винчанске културе, а позвао се на изјаву премијера Израела Бењамина Нетањахуа, пре неколико година током посете Вучића тој земљи, да су јеврејски и српски народи пријатељски народи још од пре Исуса Христа.

Такође, Добрић је указао да је археолошко налазиште Винча откривено пре 110 година, а да је наука доказала да је старо више од 7.500 година.

Његово питање било је заправо замерка председнику што прошле године није присуствовао обележавању 110 година од почетка истраживања Винче и истакао да је Винча највредније културно налазиште у Европи и једно од најважнијих у свету, пошто је центар европске цивилизације.

Вучић је на то одговорио:

"Ако на било који начин могу да допринесем унапређењу знања, а чак и лично морам да научим много више о Винчи и винчанској култури, спреман сам ако мислите да на било који начин могу да помогнем и доћи ћу када ме будете звали".

Добрић је, такође, критиковао бившег председника општине Гроцка како је био против те манифестације и како је покушао да омаловажи и спречи тај догађај, као и да и сада ради против тог пројекта.

Вучић је рекао да је Симоновић био ухапшен, да је имао мере задржавања и притвора, да је у току процес и да не треба прејудицирати пресуду.

После одговора, координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић је захвалила председнику на времену и стрпљењу да одговори на сва питања.

Изразила је очекивање да та дискусија у скупштини није крај него почетак истинског дијалога и истакла да су сви који су данас говорили показали да имамо као друштво капацитет за истински дијалог и да кључни партнери у ЕУ интеграцијама могу нормално да разговарају и воде дијалог.

"Да можемо да се чујемо и укрстимо аргументе, свако из свог угла".

Драгојловић је додала да у наставку најтеже теме чекају министарку правде Нелу Кубуровића и представнике МУП о борби против корупције и оргнаизовног криминала.

Вучић понудио салу Председништва за панеле

Александар Вучић понудио је салу Председништва Србије за одржавање свих панела и догађаја које други домаћини или локалне самоуправе отказују.

Одговарајући на констатацију Наима Леа Беширија из Института за европске послове, који је рекао да јавни простор у власништву локалних самоуправа често бива затворен за политичке дискусије, рекао да може да им понуди централну салу у Председништву.

"Нисам власник хотела или менаџер, па да вам заказујем или отказујем било шта, али сваки пут кад хоћете у Београду да одржите догађај, а неко вам откаже, дођите у зграду Председништва и одржите га. Немојте да зовете само оне који су на Интерполовој потерници, а остале можете. И причајте у централној сали Председништва шта хоћете и колико хоћете. Мислим да је то фер и поштено", рекао је Вучић.

Представник Института за европске послове рекао је да у Србији нема много прилика за отворени дијалог, те да је јавни простор у власништву локалних самоуправа често бива затворен за политичке дискусије, које укључују и тему Косова.

Он је навео да се институту више пута догодило да морају да откажу дискусије о разним темама, јер се деси да им позориште или хотел откажу гостопримство због, како је навео, теме или саговорника.

Вучић је оценио и да то нема везе са слободном изражавања, јер је дискусија могла да се одржи на неком другом месту, али да је "срамота за нас".

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести