Вучић: Велике силе не признају резолуцију 1244 СБ УН

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је да платформа за преговоре која је представљена у косовском парламенту отежава разговоре у Бриселу.
vucic koridor 11
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Предочио је да та платформа показује праве намере Приштине, али је поновио да су, без обзира на то, разговори једино решење и Србија од њих неће одустати. Он је поновио да предстоје разговори у Бриселу, да није велики оптимиста, али да ће Србија дати све од себе да до компромиса дође.

– Ту платформу када прочитате, видите да нису оставили ни милиметар, ни један одсто простора за било какав договор – рекао је Вучић, истичући да је друга ствар да ли ће тај документ добити већину.

Сматра да под спољним притиском таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини јер би, каже, сваком било јасно да све после тога постаје бесмислено. Како је рекао, оно што би Срби требало да добију по томе је да нам Албанци кажу – „Ево, прихватамо то да се помиримо с вама, ако нас признате”. Вучић је навео да се првих шест тачака Бриселског споразума тичу искључиво Заједнице српских општина те да тек након испуњења тих обавеза може бити говора о даљим преговорима. И јуче је поновио да Албанаци имају само један сан, а то је заузимање севера јужне српске покрајине, и у том светлу треба, каже, видети и свако њихово инсистирање на преговорима о енергетици. Председник Србије каже да је „поново у игри” и закон о „Трепчи”, те да је то још један доказ да се све што Албанци раде „тиче севера”.

Упозорио је на то да чињеница да велике силе немају намеру да уваже Резолуцију 1244 УН за нас значи да имамо мале могућности да нешто учинимо. Одговарајући на питање новинара може ли Србија, након учесталих напада на Србе и спекулација приштинских медија о распоређивању снага безбедности на административној линији да на Косово „уведе” хиљаду припадника својих снага безбедности, како то предвиђа Резолуција УН, појаснио је да је он је лично поводом идеје о повратку војника упозорен на то да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету.

– Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт – пренео је председник упозорење које је добио.


Корупција је тешка болест

Председник Вучић изјавио је да су Србији преко потребни узбуњивачи, људи који указују на корупцију, и додао да се нада да ће Србија променити однос према њима јер је то, како истиче, важно за напредак земље.

– Корупција је тешка болест, велико зло и права пошаст савременог доба и узбуњивачи су нам преко потребни – казао је Вучић новинарима после учешћа на међународној конференцији „Гласна Пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције”.


Истакао је да „то није право и није правично, али ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора”. Каже да је више пута поредио ситуацију с Резолуцијом о Јерусалиму, где су западне силе одбациле Трампов притисак да своје амбасаде пребаце у тај град, како је урадила Бела кућа. Они су то правдали чињеницом да би такав поступак био у супротности с Резолуцијом о Јерусалиму.

– Ја сам им тада рекао да се сви заједно понашају противправно кад руше Резолуцију 1244, а они онда слежу раменима, погледају у своје саветнике и... ништа – испричао је српски председник.

То је, каже, озбиљна ситуација, па жели да грађанима објасни да те људе не интересују право и Резолуција 1244 већ сила и фактичко стање.

Вучић је истакао да је поносан на то што код нас није тако, и навео пример фестивала „Мердита”, где су и Срби и Албанци из Приштине могли да дођу и кажу све најгоре о њему, док у Приштини нема простора за другачији глас. Додао је да смо и ми много пута живели у сопственим заблудама, али и да је веома задовољан што данас рационално и добро процењујемо свеукупно стање, и не задовољавамо се и не залуђујемо само сопственим идејама и ставовима.


Јеремић и Катар, преко Берлина

Вучић каже да му још нико није одговорио на питање зашто би неко из амбасаде Катара у Берлину плаћао нашим политичарима 200.000 евра, као што се догодило у случају Вука Јеремића. На питање да ли се корупцијом сматра и ако неко прима новац из иностранства да би овде у Србији рушио власт, рекао да би то било тешко доказати, јер нигде неће писати да је то новац за рушње власти.

– Причам о овим лоповима који кажу да ће ме тужити. Није проблем да неко прима новац из иностранства, али да то буде транспарентно. Али, још нисам чуо одговор зашто амбасада Катара из Берлина 200.000 евра даје овде, шта то плаћа политичарима. Разумем да плаћа „Ал Yазиру”, али не могу да разумем зашто политичаре, али одговора нема нити ће га бити – закључио је.


Одговарајући на питања новинара, рекао је да није сасвим тачно да Еулекс одлази с КиМ јер ће представници те мисије бити тамо. Поновио је да је страшна грешка учињена када је та мисија уопште дошла, уместо да све остане под окриљем УН.

– Еулекса ће бити на КиМ, али то нико не сме да каже да се не би замерили приштинским властима јер су тамошње албанске партије у међусобним сукобима – казао је Вучић.

Оно што га брине је што Срби не уживају заштиту и трпе нападе. На тврдње из Приштине да нису у питању напади по етничкој основи, Вучић је упитао „А по којој су онда?” ако је реч о нападу на православног свештеника и његову породицу.

– Они раде све то по команди – нагласио је председник Србије.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести