Вучић: Кога код Курти да доведе, не може заменити све Србе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да реакције Приштине говоре да су све време планирали и желели инциденте и сукобе на северу КиМ, као и понижење спрског народа и поручио да кога год да Аљбин Курти доведе на места Срба који су се повукли из косовских институција, не могу све да их замене.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Поручио је да они могу да мењају кога хоће и доводе одакле хоће неког, али не могу да промене ни одликоване Ненада Ђурића нити Александра Филиповића, као ни још 300 или 400 часних полицајаца.

"Не могу да промене ни још толико или нешто мање судија и тужилаца и административног особља, који знају где живе, у којој земљи живе и знају којем народу припадају.

"Припадност народу је припадност једној великој породици, најтеже је живети без свога народа или посветити живит против свог народа. Има и таквих, али њих је мало. Срећом наши људи на КиМ су посветили очувању свог народа и опстанку своје државе, а њихова је држава само једна, а то је Србија", нагласио је Вучиц одговарајући на питање новинара како коментарише то што је Курти најавио замену за Србе који су поднели оставке и расписивање избора у четири спрске општине на северу КиМ.

На ту тему ће, рекао је , несто више говорити за викенд.

"Ја цу тамо за викенд да говорим несто више о свему, наредних дана и по провешћу у Паризу где ћу се састати са Борељом и Лајчаком и верујем са председником Макроном, видећемо какви ће још сусрети у Паризу бити, и са министром спољих послова Холандије и мађарском председницом, пошто се тамо одржава Форум за мир", навео је он.

Вучић је подсетио да је отказао посету Египту и додао да је о отказао и посету Катару и да не може да иде на отварање фудбалског првенства нити да прати утакмице наше репрезентације због ситуације у земљи.

"Али, на ово морам да идем да разговарамо о ситуацији на КиМ и да видимо шта је то што можемо да урадимо како бисмо умирили тензије. Не могу да одговарам на све што ти људи раде (Приштина), али њихове реакције и после свега говоре да су уствари све планирали и желели инциденте и сукобе и понижење спрског народа, не одустају од противправне пререгистрације возила", рекао је Вучић.

"Не пада им напамет да учествују у раду на формирању Заједнице српских општина. Сада је сасвим огољено и јасно свакоме да то што је постојало од институција, јесте захваљујући чињеници да ми поштујемо своју реч и потпис. А, данас чак и када највеће силе, па макар и само формално позивају њих да испуне своје обавезе из онога што су прихватили и потписали, они ће да причају све бесмислене приче овога света, али на тај позив неће одговорити. Пошто је њихов једини циљ био да се изазову сукоби и унесе нестабилност и ништа друго", истакао је Вучић.

Поручио је да они могу да мењају кога хоће и доводе одакле хоће неког, али не могу да промене ни одликоване Ненада Ðурића нити Александра Филиповића, као ни још 300 или 400 часних полицајаца.

"Не могу да промене ни још толико или нешто мање судија и тужилаца и административног особља, који знају где живе, у којој земљи живе и знају којем народу припадају.

"Припадност народу је припадност једној великој породици, најтеже је живети без свога народа или посветити живит против свог народа. Има и таквих, али њих је мало. Срећом наши људи на КиМ су посветили очувању свог народа и опстанку своје државе, а њихова је држава само једна, а то је Србија", нагласио је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести