Вучић: Косово тема испред свих, у свим разговорима са партнерима

СОЛУН: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Солуну, пред почетак састанка квадрилатерале, да ће од Грчке и Румуније, које нису признале независност Косова, тражити да остану чврсте у свом ставу.
т
Фото: Tanjug

"Ја ћу говорити о односу Београд и Приштине и наставку дијалога. Две од три земље (учеснице састанка) нису признале Косово и од њих ћу тражити да остану чврсте у свом ставу. А нашим бугарским пријатељима ћу покушати још једном да обајсним који су наши ставови", рекао је Вучић.

На питање о недавној опасци Јоханеса Хана да није Косово "све и свја" кад је реч о напретку Србије на путу ка ЕУ, Вучић је рекао да на састанцима са страним државницима, који обично трају два сата, од 120 минута разговора, о Косову разговарају 119 и по минута.

"А, пола минута пред излазак на конференцију за новинаре причамо о осталом. Просто људи треба знају и да не помисле да постоји нека друга тема која може да се мери и пореди са Косовом", рекао је Вучић српским новинарима. 

"То знају и наши међународни, пре свега западни партнери, а друго је представа за јавност", додао је он. 

Упитан да ли има ли шатл диплоамтије на дневном нивоу и шта се сада дешава са преговорима, он каже:

"Лагао бих ако бих рекао да немамо сваке недеље неки разговор. Имамо, што је и нормално. Да ли има помака, да ли се догодило нешто значјано - није. То је све што могу да кажем, све остало не би било фер и не би било тачно", закључио је Вучић. 

О незнању противника, куповини уметничких дела по свету

Вучић је изјавио да се размишља о могућности да држава почне да купује по свету уметничка дела, историјске и културне вредности за Србију.

Он је о томе говорио новинарима у Солуну, уочи састанка "балканске четвборке", а одговарајући на питање како види недостатак знања политичких противника, који себе доживаљавају и представљају се као интелектуална елита, а уверени су да је, на пример, Стеван Синђелић наш савременик и његов сарадник.

То показује, рекао је не само колико је низак ниво њиховог образовања, већ и да немају ни свест о томе колико не знају. 

На питање новинара како коментарише то што његови политички противници не знају ко су Стеван Синђелић или Паја Јовановић, Вучић се насмејао и констатовао „онај Синђелић који је осуђен за експлозију и којег сам поставио за нешто у Нишу, или да сам чувеног писца Борислава Петковића поставио за нестсо, као и Уроша Предића за заменика министра културе...". 

„У првом тренутку се насмејете, али, није нимало смешно, јер то носи неколико лоших и опасних порука за цело друштво. Показује колико ужасно је низак ниво образовања, није важно да ли политичких противника или оних који нас подржавају. То показује да смо негде грдно погрешили, јер ти људи, што је много опасније од тог незнања, они су уверени да су образованији од оних који имају десетоструко више знања. Они не знају да не знају. То је опасност коју носе друштвене мреже у којима иза фантомки, маски, лажних имена у којима и полуписмени можете да се сакријете и кажете ''ја сам писмен, јер могу брзо да укуцам бројке или лозинке'', а да не морам да знам разлику између Слободана Јовановића и Паје Јовановића. То је ствар која ме брине и мораћемо у будућности у систему образовања нешто да поправимо и променимо“, казао је Вучић. 

Ради се, каже, о људима који су више од деценије држали затворен Народни музеј и никада им није доста критике, ни када им се покаже да је ова власт "отворила све што су они затворили“. 

„Носимо се мишљу да све што је српска вредност у уметности почнемо да купујемо у свету, да нам се не догоди да нам купе у Сотебију Пају Јовановића за 400.000 евра, уместо да то буде благо и богатство Сбрије, да га имамо у националном музеју или галерији. О томе ћемо грађане обавестити ускоро, али мислим да ћемо и тиме вратити понос и достојанство грађана Србије“, најавио је он. 

Вучић је рекао да, када неко нема друге аргументе, и не може да говори о култури, о музејима, о расту БДП, нивоу незапослености, аутопутевима, чак и о спортским медаљама, као што смо, 2017, имали највећи број у историји Србије, разуме се да говори како је Вучић крив... 

„Већ безброј пута сам их питао, пошто сам видео да су волели тему диплома, да донесу те дипломе, ја своју они своју и да их упоредимо. Онда су рекли ''што сам запео за дипломе'', иако нисам ја тај. Ви сте ме годину дана малтретирали са темом диплома, измишљали свашта за љдуе који су три пута образованији од вас. А када сам рекао дајте дипломе на сто, да видимо јеси ли ти Ђилас сем из Одбране и заштите имао још неку седмицу, јеси ли ти Шутановац имао још неку седмицу? Шта си ти стручњак Саша Јанковић имао из Уставног права? Испоставило да је он имао шестицу, једва прошао, на муфте, а ја имао десетку. И сада ми држе предавања о интелектуалној елити. Ја их и даље зовем да, уместо што мисле да је псовка и увреда решење, да донесу диплому и индекс да народ види“, нагласио је он. 

Вучић је рекао да народу то није ни потребно, као и да он не цени људе само на основу диплома, већ цени и поштеног сељака, човека, радника, домаћина, који нема никакву диплому, али који је вредан ради, обавља поштено свој посао, а не оне који немају никакву диплому, представљају се као најпаметнији, не раде ништа, а имају комбинацију да нестсо украду и свима соле памет...

„Све то грађани виде. Видео сам сада и за Ниш истраживање. Годину дана воде кампању против наше странке у Нишу и мисле да могу да воде кампању против фабрика, ставрног резултата, стварног рада. Када им погелдате резлтате, онда ћете видети да бука не значи све. То што ћете много викати и производите много децибела није увек диркетно пропорционално снази аргумената које пружате грађанима“, рекао је он.

Вучић је поручио да људи не треба да брину, да држава ради свој посао, да ће плате и пензије порасти већ у новембру. 

„Нико неће имати нижу пензију, већ ће сви имати значајну већу“, закључио је он. 

Нисмо ничији ни патуљак, ни патрљак

„Нису ни Америнканци, Европљани, ни Руси ни било ко, ти који ће да воде политику Србије, већ политику воде грађани Србије, поручио је данас у Солуну председник Александар Вучић. 

Он је тим речима прокоментарисао оцене дописника Комерсанта Генадија Сисојева да ни Запад ни Русија нису задовољни како је примљен председник Украјине Петро Порошенко у Србији. 

"Политику Србије води руководство које бирају грађани Србије, ми смо независна земља, поносних и достојанствених људи. Имамо своје интересе и своју политику, а не туђу, нисмо ничији ни патуљак ни патрљак, да неко нама управља", рекао је Вучић. 

Како је додао, њега не може да позове било ко из САД, ЕУ или било које земље да му заповеда шта ће да уради и упитао шта је нама Украјина икада нажао учинила. 

„Шта је Украјина учинила нажао нашој земљи? Не може нико дати одговор на то питање, као ни када питам запад шта је Русија урадила против нас, а када ме питају шта су они урадили нажао Србији имам списак и листу. Међутим, морате да будете прагматични и водите политику пута ка ЕУ, да добијате што више инвестиција“, рекао је Вучић. 

С тим у вези је подсетио да је Србија у прва четири месеца остварила раст директних страних инвестиција за 13,7 одсто, а у првих пет месеци за 15,4 одсто. 

„Шолакове и Ђиласове телевизије тражиле су, када сам те податке саопштио, неког ко ће рећи да није реално што је Срба прва на листи по инвестицијама. Ако они и њихови аналитичари тако кажу, сагласан са са њима, иако се не ради о нашим подацима, већ о статистици заснованој на Еуростату“, поручио је он. 

Срећан је, каже, и задовољан текстом Сисојева, јер заиста нико други, задовољан или не, не води политику наше земље. 

„Веома сам поносан због коментара који је дао Сисојев, који се труди да даје коментаре против мене, а не бих му давао на значају да говори и понешто против Србије. Сећам се шта је говорио против Србије“, казао је он. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести