Вучић: Линглонг највећа и најзначајнија инвестиција у Војводини

ЗРЕЊАНИН: Председник Србије Александра Вучића, изјавио је данас на свечаности постављања камена темељца за фабрику гума Шандонг Линглонг у Зрењанину да је то највећа инвестиција у Војводини вредна више од 800 милиона евра и да ће огромну корист од те фабрике имати цела Србија.
d
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Вучић је тако запоцео посету Средњебанатском округу у оквиру кампање Будућност Србије.
Председник Србије је са представницима Линлонга положио камен темељац чиме је означен почетак градње фабрике.
"За ово живите, за ово радите, данас се исписеј историја за Зрењанин, средњи Банат и Србију", поручио је Вучић.

Нагласио је да је довођење Линглонга у Србју велики успех и срећа за нашу земљу и да ће погони те фабрике донети огроман напредак.
Напомеуо је да смо до те инвестиције дошли "трновитим путем" и да Србија није била прва на листи избора те кинеске компаније.
"Господин Ванг је био веома тежак човек за преговоре, али борили смо се из дана у дана желећи да покажемо да је Србија право место за Линглонг и да је та компанија прави избор за нас. Без насег пријатељства са председником Кине Си Ђинпингом, који је наш пријатељ и брат, пошто је спасао 5.000 радних места само у Смедереву, не бисмо могли да направимо контакт са Вангом".

Вучић је навео да је захваљујући Сију Србија успела да успостави добар контакт са Линлонгом и да им предочи да нудимо најбоље услове.
Истакао је да је још тада рекао председнику компаније Ванг Фену да ће Србија Линглонгу понудити за бар 10 одсто боље услове од оних које су има понудиле друге земље у региону.

Председник Србије је нагласио да наша земља има сигурно бољу радну снагу, лојалне и вредне људе који знају да се боре за фабрику, као и да ће држава помоћи више него било која у региону.
"Бескрајно сам поносан што ћемо људима у Зрењанину и Банату, средњем у јужном, направити ту фабрику, јер то није само 1.200 нових радних места, већ ће моћи више новца да се уложи у путну мрежу, позоришта,  шеталишта и другу инфрастрктуру. Али, то значи и веће плате и пензије. Огромна је корист за целу Србију од Линглонга", нагласио је Вучић.

Председник Србије рекао је да је ово можда до сада наш највећи спех, круна свих напора и обнова наде за све људе у Банату који је најбрже сиромашио захваљујући лошим, пљачкашким приватизацијама у прошлости.
"И данас када постављамо камен-темељац и почињемо тај велики посао, знамо да је то било могуће зато што смо веровали у то и нисмо одустајали одустајали, али наши кинески пријатељи су веровали још више. Желимо још веће резултате, имамо људске и друге капацитете да снове остваримо", навео је Вучић.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић


Ванг: Фабрика се гради захваљујући Вучићу

Председник компаније "Линглонг" Ванг Фенг изјавио је да је изградња фабрике гума у Зрењанину значајна за глобални развој тог светски познатог произвођача гума и јачање утицаја кинеских производа у свету, као и да ће тај пројекат допринети привредном развоју Србије и даљем развоју односа две земље. 
Ванг је на церемонији свечаног постављања камен-темељца за фабрику у Зрењанину рекао  да ће "Линглонг" запослити 1200 радника у Србији и уложити 990 милиона долара и да ће остварити приходе од око 600 милиона долара. 

Истовремено је истакао да ће фабрика гума у Зрењанину бити изграђена захваљујући  председнику Србије Александру Вучићу који је, како је рекао, уложио огромне напоре да се тај пројекат реализује у Србији.  
"Ми смо, дубоко дирнути тиме, одлучили да изградимо фабрику у Зрењанину", рекао је Ванг и присетио се да је први пут дошао у Србију на инаугурацију председника Вучића који је, каже, тада пронашао време да разговара са представницима "Линглонга". 
Навео је да је председник Вучић  лично организовао састанак посвећен пројекту и нагласио да је српска страна пружила политичку подршку пројекту и обезбедила све услове тако да је све текло глатко.

"Ови брзи резултати су превазишли наша очекивања", навео је Ванг и позвао све партнере "Линглонга" да дођу да инвестирају у Србију.
"Надам се да ћемо искористити повољан тренутак да изградимо 'паметну' и еколошки прихватљиву фабрику, чиме ћемо допринети економскоми ни културолошком развоју Србије и написати још једну упечатљивију страницу нашег заједничког економског развоја", поручио је Ванг. 
Додао је да је Србија прва земља у Југоисточној Европи са којом је Кина остварила стратешка партнерства, а да је изградња фабрике у Зрењанину други пројекат "Линглонга" у иностранству.


Како је рекао, када је ту "Линглонг" то онда није само фабрика, ту су и путеви.
"У потпуности ћемо увезати средишњи Банат и са Новим Садом и Београдом, Панчевом и Вршцем и Зрењанин ће свуда бити, на свакој путној и железничкој мапи. И то ће олакшати долазак новим инвеститорима у Зрењанин, ако у Зрењанину још буде незапослених људи", рекао је Вучић.
 Он је додао и да није знао за податак да је та кинеска компанија спонзор италијанског фудбалског клуба Јувентус и немачког клуба Волфсбурга, а у истоименом граду се налази и седиште "Фолксвагена" са којим се воде преговори о доласку у Србију.

"Тај Волсфбург ми је важнији од Роналда, тамо можда не знају да шутирају лопту као Роналдо, али 'Линфглонг' гумама снабдева 'Фолксваген' па вас, господине Ванг, молим да и њима кажете неку лепу реч о нама, па да наш успех буде још већи", рекао је Вучић.
Он је додао да је Ванга још раније замолио да доведу овде што више компанија које ће радити са њима и најавио да ће одмах поред "Линглонга" бити отворени погони који ће укупно запослити 420 људи а бити уложено 140 милиона евра.

Према Вучићевим речима, када човек сања овако лепе ствари онда се снови и остваре, посебно кад радите и не одустајете.
"Онда можете да доживите оно што доживљавамо у Зрењанину, сан о великој  највећој фабрици у Зрењанину. То више није сан, него јава", рекао је он.
Снови се, каже, остварују када су заједнички, а овде је баш то био случај.
"Поносимо се том чињеницом да су нам Кинези искрени пријатељи, немамо проблема, Кинезе волимо, увек су били са нама и ми са њима", рекао је он. 
Вучић је додао да је желео да овде направе чудо од фабрике на 500.000 квадратних метара, најмодернију фабрику која ће постати темељ глобалне прозиводње гума.

"Наша кинеска браћо,  хвала на свему што сте учини за Србију, ово је велики дана, толико сам почаствован и поносан. Кад год буде пролазио овим путем знаћу и сви ће други знати да смо заједнички градили фабрику. Хвала за част и привилилегију, хвала и председнику Сију. Честитам Зрењанину и Србији", поручио је Вучић.
Кинеска фабрика "Шангдонг Линглонг" ће запослити 1.200 радника, производити 13 милиона гума годишње и у коју ће бити уложено више од 800 милиона евра.

Фабрика ће бити највећа до сада у Србији, с површином од 500.000 метара квадратних, а њена изградња у Зрењанину, пре оцени премијерке, показатељ је одличних односа између Србије и Кине и повољног пословног окружења у нашој земљи. 
"Шангдонг Линглонг" запошљава 13.000 људи широм света и налази се на 20. месту по производњи гума у свету и на 3. месту у Кини.
Компанија има центре за истраживање у Северној Америци, Кини и један у Немачкој, а према најавама, један такав центар добиће и Србија.

Свечаности полагања камена-темељца присуствовали и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар привреде Горан Кнежевиц, министар финансија Синиšа Мали, министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, амбасадорка Кине Цен Бо, цланови покрајинске владе и представници Града Зрењанина и комплетног менаджмента компаније "Шандонг Линглонг Тајр".
Председник Србије ће данас посетити и Удружење пчелара "Цвет Баната" у Лазареву, обићи изложбе и разговарати с локалним пчеларима, а потом ће се обратити медијима.

„Бивша власт потрошила милион евра на Хетерленд, а не ради“

Бивша власт је потрошила милион евра грађана на Хетерленд који данас не ради, а за собом је оставила и Дом здравља задужен 210 милиона динара, рекао је председник Србије Александар Вучић у Новом Бечеју.

Он је говорећи о Хетерленду, дворцу који је раније требало да буде претворен у дом за децу ометену у развоју, рекао да ће држава сада уложити три милиона евра да би се направио најбоље опремљен и најмодернији центар за децу.

"Као што смо и овде наследили оне који су потрошили ваших милион евра у Хетерленду и нису га дали нашој деци, ми сада три милиона евра улажемо да направимо најбоље опремљени и најмодернији центар за нашу децу", рекао је Вучић обраћајући се грађанима у Новом Бечеју пре обиласка фабрике пољопривредних машина ДОО Агротех.

Казао је да је захваљујући "генијалној" политици бивше власти Дом здравља у Новом Бечеју дужан 210 милиона динара и сада стигла принудна наплата на 150 милиона динара.

Вучић обишао газдинство породице Ћук у Б.Карађорђеву

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас, у оквиру кампање "Будућност Србије" коју је наставио посетом Средњебанатском округу, газдинство Милана Ћука у Банатском Карађорђеву које гаји козе и бави се производњом млека и сирева.

Вучић је фарму обишао са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, министром привреде Гораном Кнежевићем и члановима породице Цхук која се од 2004.године бави узгајањем коза, а од 2008. има млекару.

Председник се распитивао како држава може да помогне сточарима и произвођачима млека и млечних производа, а од министра Недимовића сазнао да ће газдинство Ћук следеће седмице добити дозволу за млекару према новом правилнику о производњи млека, тако да ће моћи да изађе на тржиште.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести