Вучић: Много тешких речи, боље и то али да буде мир

КРАЊ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након пленарног састанка Процеса "Брдо- Бриони" да у региону нема љубави, али да постоји потреба да се разговара и чува мир и стабилност.
aleksandar vucic, Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је у изјави за медије у Брду код Крања рекао да је заједно са македонским председником Ђорђом Ивановим разменио "тешке и оштре речи са албанским представницима", али да је и то боље него да се такве ствари пренесу на улице.

Председник Србије је рекао да не памти тако оштру и тешку дискусију са косовским председником Хашимом Тачијем, али да је, заједно са Ивановим, недвосмислено показао шта је истина у понашању људи из Приштине и заговарању велике Албаније.
"Покушали су да кажу да су то измишљотине Београда и морам да кажем да је македонски председник  Ђорђе Иванов у потпуности подржао све аргументе које сам изнео и био веома оштар, тако да је некоме изгледало као да смо правили блок Србија и Македонија против двојице албанских представника, што није био случај", рекао је Вучић.

Он је ипак нагласио да је добро што је расправа била оштра и отворена и што знамо да ће бити потребно много труда да се улолжи како би сви у Европи и свету разумели позицију Србије.
"И данас сам им рекао да ми разумемо да Албанци Косово сматрају независним, али да они морају да уђу у наше ципеле и да разумеју да Србија не сматра Косово независном државом и да око тога нема никакве сагласности", рекао је Вучић.

Председник је додао да је најважније да сви добро разумеју да проблеме треба решавати дијалогом.
"И боље је да ми на овакав начин разговарамо него да се то пресели на терен. Докле год је то у тим водама, то је добро, али су велике разлике приказане", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је немачки председник Франк Валтер Сстајнмајер рекао да сви, када оду код председника Европске комисије Ззана Клода Јункера, говоре о љубави у региону, које нема.
"Али има потребе да се разговара и чува мир и стабилност, али то није љубав. Имамо драматично различите интересе који ће постојати и у будућности, добро је да их на такав начин дефинишемо и ту никакве љубави нема", закључио је Вучић.


Китаровић: Термин западни Балкан гетоизира то подручје 

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас на Брду код Крања да је изузетно важно да простор југоисточне Европе буде стално на агенди ЕУ и да се консолидује унутар ЕУ, додајући и да не воли термин западни Балкан, јер "гетоизира" то подручје.

"Поновићу да не волим да се ових шест држава које још нису у ЕУ или НАТО-у зове западни Балкан из више разлога. Тај термин гетоизира подруцје које стагнира у подруцју евроатлантских интеграција. Негативне конотације Балкана утичу и на психолошко окружење око проширења ЕУ. Ово је део Европе који треба консолидовати унутар ЕУ", истакла је Китаровић на састанку лидера западног Балкана, пртеноси регионална Н1.

Она је оценила и да је процес Брдо-Бриони процес који одржава "моментум" и да је један од нацина да се изазове пажња НАТО-а и других на овај део Европе, на изазове с којима се сусрећемо, а они нису мали. 
"Немојмо се заваравати да ако сада имамо стање мира и стабилности, да се нека питања не могу разбуктати у шире проблеме и зато о томе треба разговарати сада", рекла је Китаровић на конференцији после састанка.

Она сматра и да се тренутно простор југоисточне Европе налази у "простору вакуума".
"Дошло је до замора проширења и замора реформама и процеса. Изнимно је битно да простор ЈИ Европе не буде само периодицно на агенди ЕУ-а, инего да буде стално", поручила је Китаровић.


Говорећи о дискусији са Тачијем, Вучић је рекао да је било и смешних оптужби, попут унутрашњих политичких аргумената, где су албански представници говорили какав је однос српских власти према цивилном друштву и све оно што може да чује од својих политичких противника у Београду.
"На то се насмејете и онда сам им одговорио све што сам знао о Рамушу Харадинају и од свих других, на шта нема одговора сем да кажу да га ни Хашки трибунал није осудио", рекао је Вучих.

Вучић је рекао и да је тражио да Србија коначно добије "нешто охрабрујуће са нивоа Европске уније, јер и Срби и Македонци као у претис лонцу чекају нешто добро да добију као решење".
"Остаје да се види шта је то рпед нама, али добро је да смо имали прикике да једни друге упознамо, јер су глупи и досадни састанци на којима понављамо једно исто, а када се разиђемо крену жестоке оптужбе и сасвим другачија аргументација", рекао је Вучић.
Оштра дискусија, приметио је Вучић, такође је пут ка смиривању тензија у региону.

"Бар смо отворено разговарали. Боље је да тако разговарате него да се међусобно лажемо, зато је овакав разговор увек бољи од оног у којем је све дивно, а после чујете друге приче. Боље је што више тешких разговора да имате, то ће мање тешких последица да имате на терену", сматра Вучић.
Упитан да ли је, као што је најављивао, било речи и о заједничком тржишту, Вучих је рекао да је и ту дошло до сукоба са Тачијем који је, након изјава косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја да је то руска идеја, рекао да је то идеја стварања мини-Југославије.

"Рекао сам им да прекину са тим бесмислицама, да Руси о томе не знају ништа и немају ништа , и да не измишљају у свему Русе, јер је то моја идеја. Русе нити сам питао, нити су ми тражили да им објашњавам, нити ми је било ко шта тражио. Тачију сам рекао да не измишља, да то има везе са економским повезивањем", рекао је Вучић.

Како је објаснио, у односу на ЦЕФТУ, идеја заједничког тржишта је да се у региону изједначе пореске и царинске стопе колико год је то могуће, како би се омогућио најбржи могући промет преко граница земаља западног Балкана и административних линија на Косову.
"Идеја је да покушамо да изједначимо и субвенције за долазак страних инвеститора, на наше територије, јер када то урадимо имаћемо јединствено тржиште и привућићемо најмање три пута више инвеститора него што их има данас", рекао је Вучић.

Додао је да би Србија, која има више страних инвестиција од осталих, привукла можда два пута више, а остали 3-4 пута више.
"А када неко неће да слуша него је а приори против тога јер је то предложила Србија, постоји та мантра да шта год предложи Србија, рекла им је Русија... и то јесте моја идеја и нећу да одустанем од нечега зато што се некоме не свиђа јер долази из Београда", поручио је Вучић.

Навео је и да су остали лидери гледали шта се збива, али да је добро што је Сстајнмајер могао да чује другачије аргументе.
"Причали смо о позивним бројевима, регионалној полицији, о правосуђу, ми смо испунили све из Бриселског споразума. Један и најважнији део из Бриселског споразума, Заједница српских општина, они нису ништа урадили, а прошло је више од четири године. Не постоји нико који може да каже да то није тачно", закључио је Вучић.

Ерјавец и Штир: Настављамо залагање за Западни Балкан у ЕУ

БРДО ПРИ КРАЊУ: Словенија и Хрватска наставиће заједничким снагама да се залажу за приступање држава западног Балкана Европској унији, како би појачале поверење и стабилност у региону.
То су данас на састанку шефова дипломатије у оквиру самита "Брдо-Бриони" саопштили словеначки и хрватски министри спољних послова Карл Ерјавец и Давор Иво Штир, преноси СТА.

"Словенија подржава процес проширења и јасно је да регион већ припада ЕУ... Ипак, потребно је да и државе западног Балкана такође спроведу реформе, изграде институције, појачају владавину права и изборе се са корупцијом и организованим криминалом", рекао је словеначки министар Ерјавец.
Он је признао да се ЕУ суочила са многобројним изазовима, укључујући миграције, тероризам, "Брегзит", али је рекао да процес проширења мора да "остане кључни циљ за ЕУ".

"Не можемо да замислимо 'зелено подручје' на територији (Европе). Уверени смо да стабилан западни Балкан доноси стабилност читавој ЕУ", рекао је Ерјавец.
Слично њему, хрватски министар Давор Иво Штир истакао је да је кредибилитет процеса проширења веома значајан.
Државе које желе да постану чланице ЕУ морају да спроведу реформе "али када критеријуми буду испуњени, врата чланства мортају да буду отворена", рекао је Штир.

Штир је изјавио да ће државе тежити да одрже проширење на дневном реду ЕУ, напомињући да је тај процес заправо више процес консолидације Европе него проширења.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести