Вучић за Политико: Може и Тачи, дијалог мора да иде

БРИСЕЛ: Спреман сам да се састанем са Тачијем, ако лидери у Приштини одлуче, да и он буде део делегације за будуће разговоре, мада не верујем да ће то одлучити, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за бриселски Политико.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

У апдејтованој верзији интервјуа за бриселски портал, на коју се данас указује на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав", Вучић је истакао да дијалог са Приштином мора да се настави, упркос оптужницама за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија.

Он је тај интервју дао у петак, током боравка у Бриселу, где је имао састанке са лидерима ЕУ, а није желео да коментарише саму оптужницу Специјалног суда против Тачија.

Али је, констатује портал, јасно казао да жели покретање дијалога уз посредовање ЕУ о односима Београда и Приштине, који је у застоју више од годину дана.

ЕУ је, подсећа Политико, сигнализирала да намерава да рестартује дијалог у јулу.

"Не желимо да потпаљујемо још више политичке или физичке сукобе између Срба и Албанаца а то је и најбољи начин да заштитимо сигурност и безбедност Срба који живе на Косову", рекао је Вучић на питање о оптужници против Тачија.

Он је рекао да Београд треба да настави процес дијалога са било ким кога албанска страна изабере за свог представника.

"Мора да се настави. У противном, шта би могло да се деси? Шта би била перспектива читавог региона?, запитао је Вучић.

На питање да ли ће се састати са Тачијем ако он буде укључен у разговоре, Вучић је рекао:

"То не зависи од мене. Увек могу да кажем да нећу да разговарам са неким ко је оптужен за ратне злочине, али нисам ја тај, то ће изабрати албански лидери, то зависи од њиховог народа".

Када је реч о европским интеграцијама, Вучић је рекао да је његов циљ да Србија постане чланица ЕУ 2026. а да разговоре заврши 2024. године.

На питање да ли има икакве сумње у циљ чланства у ЕУ и да ли би уместо придруживања можда радије бирао блискост са ЕУ, Вучић је одговорио:

"Истину да кажем, ми би желели да постанемо чланица клуба".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести