ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ НОВЕ ФАБРИКЕ КОМПАНИЈЕ НЕСТЛЕ: Нису тражили никакве погодности од Србије, све су сами платили; Желимо да привучемо још швајцарских компанија (ФОТО)

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању нове фабрике компаније Нестле у Београду.
2
Фото: screenshot / Pink

Он је у свом обраћању навео да је компанија Нестле све сама платила када је реч о изградњи фабрике у Сурчину и пословању у Србији.

- Случајно на сајту Нестле нашао сам књигу о оснивачу компаније, реч је о човеку који прелази преко свих препрека и удара темеље светског гиганта. На почетку је све било против њега, сем етике и посвећености. Такав човек треба да представља узор и нама. Његова визија је остварена кроз популарне производе, вољене широм света - рекао је председник на почетку обраћања.

Пре две године смо дошли да отворимо радове, али је Швајцарска прецизност и српски радници су урадили нешто добро, квалитетно и прецизно, додао је Вучић.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

- Швајцарска прецизност, добри српски радници, марљиви, урадили смо нешто у шта смо могли и да сумњамо да ће бити добро, прецизно и на време урађено. Направили су модерну фабрику, 220 запослених, људи су овде задовољни.

- Видео сам насмејане људе, срећне задовољне, који верују у будућност у компанији Нестле - додао је председник.

- Оно што хоћу да кажем да компанија Нестле није тражила никакве подстицаје- рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

- Компанија није тражила финансијски подстрек од државе Србије и ја сам најсрећнији када је то тако. Највише волим када неко други плати, рекао је ВУчић, па додао да би Србија учествовала да су тражили.

- Ми у Србији имамо проблем са фабрикама за производњу хране и све смо их изгубили деведесетих. Данас ту управо дајемо највеће субвенције, а немамо коме да их дамо. Сви они, који желе да учествују, Србија је спремна, од соје, до сваке друге врсте поврћа, воћа, да не извозимо само јабуке и малине. Да умемо да направимо компот од кајсија, брескви, то Србији треба. У Ваљеву, Косјерићу, Књажевцу и свим другим деловима, треба нам то и можете да рачунате на подршку државе. Хвала вам што сте изабрали Србију. Много сам срећан кад видим раднике који овде раде и који су задовољни.

- Ово је нешто што прави разлику. Желимо да привучемо још много швајцардских компанија да улажу у нашу земљу. Хвала вам што нашу земљу и наше раднике представљате на најбољи могући начин. Читав овај крај, а сад долази и ЕXПО, цео овај део изгледаће потпуно другачије и неупоредиво модерније. Надам се да ће и компанија Нестле искористити ту прилику. Хвала на 83 милиона евра, да уложите још 100, чак и да тражите нешто од нас, а боље да не тражите. Желим вам пуно успеха. Живела Србија - рекао је председник.

 

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид рекао је да Нестле у Србији запошљава више од 1.700 људи.

- Сећам се моје среће, пре две године, када сам био овде на завршетку изградње прве фабрике и данас смо овде да обележимо отварање. Желим да честитам компанији Нестле на успешном пословању у Србији и што запошљава више од 1.700 запослених. Све већа је потражња за оваквим производима и Нестле је одлучио да у Сурчину изгради пионирски подухват.

Директор компаније Нестле за југоисточно европско тржиште Алесандро Занели, рекао је на отварању да је ово важна инвестиција за Сурчин.

- Данас смо веома узбуђени и поносни што смо овде. Прослављамо важан тренутак у инвестицијама. Ово је само један елемент у нашем путовању. Важан је тренутак за Сурчин. Још једна фабрика која је посвећена будућности. Милионе које смо уложили у ову фабрику само су део инвестиција које планирамо у Нестле Србија. Важно је да покажемо одрживост и да одржимо праксу са читавом мрежом добављача - рекао је он.

- Логистички смо на важном месту, у срцу Европе смо, врло добро повезани са партнерствима за даљи развој пројеката. Ово је један тренутак, а биће их још - рекао је он.

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Присутнима се обратила и генерална директорка компаније за Нестле Србија, Црна Гора, Северна Македонија Марјана Давидовић.

- Желимо да намирнице узгајамо локално, да их прерадимо и извеземо на тржиште ЕУ. Ова фабрика је еколошка, и у ову фабрику смо инвестирали преко 80 милиона евра. Све то не би било могуће без наших запослених, Владе Србије, министарства, и партнера - рекла је она.

Како каже, сваког дана је преко 2.000 запослених радило на отварању фабрике, свакодневно.

- Ово је сам почетак даљег ширења наше компаније. Овим пројектом смо обезбедили 220 нових радних места - додала је Давидовић.

- Много лепо изгледа, важно је да је сада ово у Србији, требало би да се продаје још више. Је л' то скупље или јефтиније од меса? - рекао је Вучић на шта је добио одговор да је јефтиније. 

- Ја сам се питао ко то једе код нас - рекао је председник коментаришући веганске производе који ће се у овој фабрици производити.

Како су представници компаније објаснили, ови производи се више извозе, али су такође идеални за пост.

- Код нас је у повоју, у Европи је далеко развијеније. Већина производа иде у извоз - наводе из фабрике.

- Ове машине изгледају чудесно и много сам срећан када то видим у нашој земљи Претпостављам да људи на западу ово воле - рекао је Вучић на отврању фабрике.

Председника је током обиласка, занимало одакле су машине, као и да ли има потражење за веганским производима у Србији.

Како су представници компаније објаснили, ови производи се више извозе, али су такође идеални за пост.

Како је наведено, кроз нову инвестицију у фабрику у Сурчину, компанија Нестле наставља да улаже у српску привреду и људе, истовремено бринући о природном окружењу заједнице у којој послује.

На овај начин компанија остаје посвећена одрживом пословању, обухватајући примену најнапреднијих технологија производње, коришћење обновљиве енергије и ефикасно управљање отпадом, наводи се у саопштењу.

Изградњом фабрике за производњу асортимана на биљној бази, бренда Гарден Гоурмет, Нестле истиче да је проширио асортиман производа врхунског квалитета, остајући доследан глобалним циљевима у очувању природе и борби против климатских промена.

Компанија Нестле је раније саопштила да ће у нову фабрику хране на биљној бази у Сурчину уложити 67 милиона швајцарских франака и да ће се она простирати на 18.440 квадратних метара, као и запослити 330 радника и имати производни капацитет од 12.000 тона годишње.

Најављено је да ће производи из новог погона бити пласирани на тржишта Француске, Немачке, Холандије, Италије, Шпаније и Велике Британије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести