Вучић: Све што направимо у одбрамбеној индустрији продамо унапред

Радује ме што смо отворили ову фабрику муниције, она је за грађане Пожеге, али и за нашу одбрамбену индустрију, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Узићима и указао да је све што се направи у српској одбрамбеној индустрији - унапред продато. 
Vučić u "Belom" Uzići  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"После 14 месеци драго ми је да видите како ни из чега, из природе и шуме је никла једна од најлепших фабрика одбрамбене индустрије, где ће се годишње производити 100 милиона комада малокалибарске индустрије", рекао је Вучић, подсетивши да ће овде сада бити посла за 47 људи, до краја године 250, а до крака друге фазе 470. људи. 

Он је зато позвао мештане Пожеге и околних места да се већ од понедељка јаве за посао, мада је, како је рекао, већ пријављено више од две хиљаде њих који би да се запосле у овој фабрици. 

Опрема ће, додао је, бити постављана до краја године и то за све мале калибре муниције, а он, рекао је, верује да је фабрика много значајна уа Пожегу, али и за одбрамбену индустирију. 

У тој грани, додао је, данас ради 11.000 људи, који остварују 474 милиона долара прихода, а после 2020. рачунамо да то буде више од милијарде. 


Вучић: Значајно веће плате и пензије већ ове године

Значајано веће плате у јавном сектору, али и пензије биће већ у овој години, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Остаје једино да се види колико ће то повећање бити, додао је. 

С јачањем привреде створени су услови за то, рекао је и навео да је ове године у првих шест месеци било предвиђено да имамо више од 500 милиона евра минуса у дрзавној каси, а да уместо тога ми имамо 270 милиона суфицита. 

"И с тих 500 милиона минуса могли бисмо да кажемо да је добро стање. А ми, уместо тога, имамо 270 милиона евра вишка у каси и то са свим плаћеним каматама", рекао је Вучић. 


Јер, како је приметио, све што произведемо у одбрамбеној индустрији прода се, зато сто се у свету много ратује и све су количине оружја и муниције продате чак неколико година унапред. 

О производњи малокалибарске муниције, иначе, како је навео, разговарали су с представницима БиХ, а у виду су имали сарадњу с фабриком у Коњицу, Али, додао је, договор није постигнут, па се приступило плановима за ову фабрику која је данас отворена. 

"Ова фабрика је прављена за Пожегу, али и за целу Србију", рекао је Вучић, те поручио да је посебно задовољан данас пошто је државној каси 33,2 милијарде суфицита, те је разлика између те цифре и планираног дефицита више до 700 милиона евра. 

Како је навео, верује да ће капацитет ове фабрике бити недовоља и да ће ускоро морати да се ради несто ново, мада, приметио је, ми још немамо потребн у технологију. 

У вези с тим, навео је једну занимљивост у вези с Белгијанцима од којих је купљена опрема...наиме, деда власника био је у Србији и умро је овде, а тада је долазио, јер је хтео да прави фабрику за барут у Крагујевцу...

"Морамо да напредујемо да бисмо сачували мир и безбедност, зато морамо да продајемо што више нашег оружја и муниције", поручио је и позвао људе из Пожеге да од понедељка дођу у Узиће ако хоће посао. 

Када решимо аеродром Београда, гледаћемо развој других

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће, када влада реши питање аеродрома Београд, гледати да развија друге, мање аеродроме у земљи, које у почетку држава мора да субвенционише, јер они не могу да буду профитабилни. 

Он је, у изјави новинарима, након обиласка фабрике муниције у Узићима, рекао да ће, у зависности од тога какав коначан договор буде око аеродрома Београд, Србија гледати да развија друге аеродроме. 

Изразио је уверење да ће посао око аеродрома Београд бити завршен за два до три месеца, и додао да држава планира да решава питања не само аеродрома Поникве, већ и Лађеваца и Ниша. 

Подвукао је да су важне Поникве, али и Лађевци, и истакао да што будемо развијенији имаћемо развијеније мале аеродроме. 

„То захтева огромне трошкове државе, сво особље и све друго мора држава да субвенционише. Не могу да буду профитабилни ти мали аеродроми. Када будемо сигурни да имамо довољно за субвенционисање ми ћемо их урадити. Не мислим да ће то бити за два или три месеца, али имаћемо снаге за то“, објаснио је он. 

„Постоје различити интереси, а наш је да не губимо много пара. Слушам људе који не знају ништа о томе и који желе да се додворе како су нешто урадили. Влада је обновила зграду у Пониквама, не неко други“, поручио је Вучић. 


Вучић: Цена малине, кајсије...није до државе, већ тржишта

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да држава нема могућност да значајно утиче на хладњачаре око цене малине, истичући да цена зависи од хладњачара и цена на тржишту, а не од државе. 

Он је, у изјави новинарима, након обиласка фабрике муниције у Узићима, рекао да сваке године имамо исту причу и да му је жао што поједини медији покушавају да врше притисак на државу која у том случају ништа не може. 

„Да ли мислите да држава има новца да плаћа када нису очекиване цене“, упитао је Вучић. 

Рекао је да када су добре цене нико ништа не каже, а када су лоше онда је крива држава. Казао је да је спреман да прими сваког и чека на сунцу да чује за шта је у случају малина крива држава. 

Указао је да је немогуће да држава стопира увоз малине, да забрани оно што тражимо од других да омогуће нашој малини. 


Посао за 255 људи у првој фази

Пре нешто више од годину дана Вучић, тада на функцији премијера, присуствовао је полагању камена темељца за фабрику стрељачке муниције, чији је инвеститор фирма Борбени сложени систем, део Југоимпорт СДПР-а. 

По завршетку прве фазе изградње фабрика запошљава 255 људи, а производни програм је муниција калибра 7,62 x 39 милиметара и 9x9 милиметара. Капацитет производње муниције 7,62 милиметара и 9 милиметара је по 51,5 милиона комада. 

Вредност прозводње је 26 милиона евра на годишњем нивоу. У првој фази има 19 објеката бруто површине 9. 000 квадратних метара са комплетном инфраструктуром. По завршетку друге фазе, до 2020, фабрика ће повећати број запослених на 470 радника, а производиће и муницију калибра 12,7 милиметара. 

Укупна инвестициона вредност комплетног пројекта је 91 милион евра. 

Заједно са Вучићем фабрику обилазе министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. 

Решићемо проблем мањка инспектора

Председник Србије Александар Вучић каже да су резултати у сузбијању сиве економије много бољи него раније, али да још увек нису добри, да има доста рада на црно, а да нема довољно инспектора. 

"Мали је број тржишних инспектора. А да запослимо људе, онда из производног сектора морамо да издвојимо за њихове плате. Међутим, и тај проблем ћемо да решимо и да повећамо број инспектора", рекао је председник.

Вучић: Сигуран сам да Будимка има будућност

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да пожешка фабрика Будимка има будућност и истакао да је рађено на довођењу инвеститора. 

Он је, у изјави новинарима, рекао да је раније разговарао и да ће разговрати поново са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем о овој фирми. 

„Доводили смо разне инвеститоре да преговорају. Мислим да је цена била око 15 милиона евра. Пред крај се увек нешто изјаловило“, указао је Вучић. 

Истакао је да зна колико је Будимка важна за цео пожешки, ариљски и ивањички крај и да је сигуран да има будућност. 

 Извоз одбрамбене ће прећи и милијарду евра

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија данас има бољу одбрамбену индустрију него раније, али је нагласио да неће бити задовољан док извоз не пређе милијарду евра.

"Не заборавите да нам је извоз одбрамбене индустрије у Србији у 2012. години био 154 милиона долара, прошле године је био 484 милиона долара, а ове године већ очекујемо да иде преко 600 милиона евра", рекао је Вучић. 

Подсетио је да је одбрамбена индустрија 2012. године запошјлавала 8.000 људи, да је тај број данас 11.320, а до краја године ће их, каже, бити 12.000. 

Он је рекао да до 2020. године очекује извоз од преко 750 милиона евра, и то, како каже, говори о томе колико је важно улагање у одбраммбену индустрију и то што се запошљава све већи број људи.

На констатацију да су критике тим поводом неоснване, Вучић каже да није видео критике, осим "оног што изговара кума од партијских функционера".

"Каже - ''знате, сада је партијско руководство СДПР-а, а онда су били стручњаци''. А сада су три пута бољи резултати и три пута више правимо и продајемо. Нема ниједна фабрика проблема ни са ликвидношћу, ни са солвентношћу", указао је Вучић.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести