Вучић: Најискренији разговор до сада; Лавров: ЕУ попустљива према Приштини

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић пренео је да је са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, који борави у Београду, имао најискренији и најотворенији разговор до сада, истичући да Србија и Русија имају веома добре односе у свим областима
д
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

“Поносан сам што могу да кажем да имамо изузетно добре односе са Русијом. За разлику од других који се тога стиде или плаше да кажу, а то не крије. То са поносом изговарам, јер је то у интересу Србије”, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио Русији на подршци територијалном интегритету И суверенитету Србије, и на томе што се залаже да питање КиМ може решити само компромисом, а не наметањем диктата Србији.

“Вечерашњи разговори са Лавровим су били вероватно наши најотворенији и најискренији до сада. Ја њега сматрам не само доајеном светске дипломатије, већ искреним пријатељем Србије. У светлу бројних проблема са којима се суочавамо, природно да разговор буде најотворенији, да кажем шта мислим и да чујем став Русије”, рекао је Вучић.

Додао је да је Лаврова упознао са својим страховима, који су објективни са позиције нашег народа у региону и земље, те да је добио виђење Руске федерације, као и важне савете.

Вучић је поручио да ће Србија ће остати војно неутрална земља.

Такође је захвалио Русији на помоћи у обезбеђивању енергетске безбедности Србије.

Вучић: Србија очекује најповољнију цену за гас из Русије

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је замолио шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да руском председнику Путину пренесе поруку да се Србија нада да ће добити најповољнију цену гаса у Европи.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са Лавровим, рекао да је енергетско питање у овом тренутку веома важно и да га "није срамота да то тражи и да моли за Србију".

Председник је поновио пет узрока насталој енергетској кризи у свету, посебно у Европи и истакао да је то зато јер европске земље нису потписале дугорочне уговоре са Русијом о испоруци гаса из, како је навео, политичких разлога.

Он је одговарајући на питање руског медија о енергетској кризи рекао да ће она трајати најкраће шест месеци, али можда и дуже - две године.

Ова криза ће, истакао је председник, имати утицаја на повећање цена у свим областима, више у европским земљама него у Србији.

"Замолио сам Лаврова, поручио сам Путину, а рекао сам раније и Борисову да се надам да ће Србија имати најповољнију цену гаса у Европи и није ме срамота. Криза је много већа и тежа него што мислите", рекао је Вучић.

Поновио је да је Србија срећом имала храбрости и изградили гасовод са Русијом.

"То говорим као неко ко је одговоран, док је неке баш брига. Мене интересује да народ овде има струју и гас", казао је председник.

Излаз Србије из ове кризе Вучић види у постизању, како је навео, најповољније могуће цене за руски гас, али нагласио и да ћемо градити нове погоне и задржаћемо угаљ.

"Нећемо се коцкати да бисмо се неком додворавали", казао је Вучић.

Лавров: Решење само у оквиру 1244, ЕУ попустљива према Приштини

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, да се Русија непромењиво залаже за то да решење проблема КиМ буде само уз поштовање Резолуције УН 1244 и у оквиру директног дијалога Београда и Пришитине.

Он је истакао и да ЕУ није на част попустљивост према Албанцима на КиМ.

Лавров, који ће сутра присуствовати самиту којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних, у свом обраћану је рекао да је са Вучићем разговарао о регионалним питањима и да решенеј које постигну Београд и Приштина треба да буде одобрено од стране УН.

Лавров је истакао да је председник Путин више пута поновио чврст став те земље по питану КиМ - да ће прихватити било које решење које ће одговарати Србији и српском народу.

"Забрнути смо провокацијом која су организована крајем септембра на северу Косова. Србија и председник Вучић су показали судржаност и тврд став и допринели да криза буде решена", казао је Лавров.

Скренуо је пажњу да Русија увек у разговорима са Бриселом подсећа на њихову одговорност за посредичку функцију које је ЕУ добила одлуком УН.

"Време је да се примене договори постигнути пре више година, а посебно о формирану ЗСО који је био усаглашен још 2013. године. Није то на част ЕУ, та попустљивост Албанцима на КиМ да се то одлаже. Полазимо од тога да ће САД свој утицај на Приштину, који је веома битан, искористити да би осигурали нормала ток преговарачког тога, а складу са Резоцуцијом 1244 и оним што одговара Србији и српском народу", поручио је Лавров.

Лавров: Прихватамо само решење које одговара Србима

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истакао је вечерас да ће Русија прихватити само оно решење косовског питања које ће одговарати Србима и нагласио да ће Москва захтевати испуњење свега што је договорено у дијалогу у Бриселу.

Лавров је, на конференцији за штампу, на питање како види будућност дијалога Београда и Приштине имајући у виду да Приштина не жели ништа да прихвати што је договорено у Бриселу, казао да решење мора да буде засновано на Резолуцији Савета безбедности УН 1244, која је усвојена 1999. године.

„Руска делегација у Савету безбедности УН инсистирала је на укључивање потврде територијалног интергритета и суверенитета Србије. Ми ћемо прихватити само оно решење које је прихватљиво за Србе“, поручио је он.

Када је реч о дијалогу, поручио је да ЕУ има посебну одговорност, јер јој је Генерална скупштина УН дала овлашћење посредника.

„Као минимум договора који су постигнути, ЗСО треба без одлагања реализовати. Захтеваћемо испуњење постигнутих договора“, подвукао је Лавров.
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести