ВУЧИЋ НАКОН РАЗГОВОРА У БРИСЕЛУ У лице сам рекао Шолцу, Макрону и Мелони шта Србија може да прихвати, а шта не!

У лице сам рекао Шолцу, Макрону и Мелони шта Србија не може да прихвати, а шта не, имао сам у глави наш народ и своју земљу, али сам желео да идемо даље и постижемо комприомис, јер нам је у интересу да чувамо мир и да наставимо да разговарамо, мислим да је Србија успела у томе, поручио је председник Србије Александар Вучић, гостујући у Националном дневнику.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

- Неће бити лако да изађемо, али покушаћу на најкраћи начин да одговорим грађанима Србије, рекао је Вучић.

- Курти је јуче извео један добар, али краткорочан трик. Њему је било јасно да Србија то не може да потпише.Покушавао је то раније, јуче је то био сасвим извесно последњи пут да је то направио јер не верујем да више то може да прође. Први пут је имао састанке са представницима европских сила и изнео им је идеју да потпишемо сва три документа. Али, он зна да лидери Европских земаља не знају сваки детаљ. И тако је покушао да прода трик. Он зна да ја нећу да идем испод граница Устава РС. Он је то понудио. Јасно му је да он неће да испуњава све, јасно је, али то је био један трик да би купио време и добио још неколико дана - испричао је председник.

- Он мисли да је то прилика, идеална прилика да искористи и купи време, да настави са малтретирањем и прогоњењем Срба. Што се не тиче директног или индиректног признавања независности Косова, и оног што се тиче територијалног интегритета Косова. Али он неће да уради ништа. Ја мислим да је то прилика да људи у Европи и свету виде да неће моћи више да се праве да не виде.

Грађани Србије могу мирно да спавају

- Били су покушаји неких из нашег окружења да говоре о мерама против Србије и да акт у Бањској окарактеришу као терористички, али то није могло да прође на Европском савету. Ја сам захвалан свима који су штитили међународно право и штитили регионалну стабилност и тако помогли позицији.


Неки из окружења тражили санкције за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су неке земље из окружења Србије данас тражиле да се уведу санкције нашој земљи због догађаја у Бањској, али да од тога нема ништа и да то није прошло на Европском савету.

Били су покушаји неких из нашег окружења да говоре о мерама против Србије, покушали су и да акт у Банском двору окарактеришу као терористички акт, али није могло да прође на Европском савету. Дакле, ја сам захвалан свима који су очували међународно право и који су тиме чували, рекао бих, и регионалну стабилност овде на Западном Балкану, наравно индиректно или директно помогли и позицији Републике Србије, рекао је Вучић на ТВ Пинк.


Мислим да ће позиција Србије у наредном периоду после ужасних месеци иза нас наставити да снажи - поручио је председник.

- Курти је мене оптужио да нећу да потпишем. Макар некима је било јасно о чему се ту ради и какав је то Куртијев трик.

Председник каже да грађани Србије могу мирно да спавају, да ћемо задржати стабилност и наставити да помажемо наш народ на КиМ.

- Нама је Европска унија кључни партнер, најзначајнији и зато верујем да ћемо наставити сарадњу. Упркос томе што су се неки понадали, не само из нашег окружења, већ и унутар земље, што је срамота, који су радили на томе да Србија буде кажњена.

- Борим се за то да грађани Србије буду слободни, да виде будућност, а не санкције и кажњавање.

Подсетимо, председник Александар Вучић састао се јуче у Бриселу са европским званичницима, а главна тема сусрета била је ситуација на Косову и Метохији.

Вучић се састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и са канцеларом Немачке Олафом Шолцом, председником Француске Емануелом Макроном и премијерком Италије Ђорђом Мелони.

Након тога настављен је састанак са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком. Претходно су европски званичници разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем који је одмах по завршетку састанка отишао, без давања изјава новинарима.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести