Вучић: Наметнута решења доносе само поделе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, поводом одлуке високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка да се у Кривични закон уведе забрана и кажњавање негирања геноцида, да није присталица наметнутих одлука, јер оне нису никада доносиле ништа добро, већ само веће поделе.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је, за ТВ Пинк, нагласио да још није добио анализу наших правних експерата, али је истакао да је важно да у сваком тренутку укаже пијетет према Сребреничким жртвама, колико је важно и да са Бошњацима градимо братске односе.

„Сви смо ми правили ствари, то јест поједини припадници народа, којима не морамо увек да се поносимо. Неки су више правили у Другом Светском рату, а неки у другим ратовима. Будућност у односима Срба и Бошњака су од кључног занчја, и зато ћемо морати да разговарамо и поштујемо се а не да гледамо како једни другима забити нож у леђа“, објаснио је он.

Вучић је казао да зна да је тешко са Бошњацима разговарати када се помене Сребреница, као и што је са нама тешко разговарати о другим темама.

„Али морамо да отворимо дијалог који мора бити шири, друштвени, јер делимо са Бошњацима простор у БИХ, али и у Србији. Морамо због тога да градимо најбоље односе“, подвукао је он.

Вучић је казао да је најглупље када се чује у сарајевским кафанама да их је пола милиона више од нас и да треба да нас згазе, као што је и таква прича у нашим кафанама, јер не треба да се газимо, већ да чувамо мир.

Наставља се притисак на Србију и Републику Српску

Председник Вучић изјавио је вечарас да се наставља даљи притисак на Србију и Републику Српску, покренут из Подгорице усвајањем резолуције о Сребреници.

„Србија само чува своје границе и не интересује нас ниста више осим положаја Срба у другим државама”, поручио је Вучић.

"Србија се напада сваки пут када показује добре резултате, и зато поново постоји та врста кампање која стиже и из Хрватске и неких других земаља региона", нагласио је председник Србије.

Како је рекао, види се да је био у праву када је казао да ће се наставити са резолуцијама о Сребреници и даљим притисцима на Србију и Српску и на целокупан српски народ.

"Подгорица је покренула то питање, Приштина наставила то питање, Сарајево и део међународне заједнице то продужили, а из Хрватске стално стижу такве врсте напада. Сада користе као изговоре, оно што је Вулин рекао - српски свет, али колико сам га разумео не у државно правном смислу већ у смислу заједништва и народног јединства. Не видим шта би то неком било спорно", нагласио је Вучић коментаришући оисање Јутарњег листа о томе како иза Вулинове идеју о "српском света" стоји уствари Вучићева идеја Велике Србије као платформе за политицку акцију.

Истакао је да је сваки пут реаговао поруком да је политика Србије само очување њених граница признатих од УН.

"И они су то чули од мене увек, али се праве да нису. Ево још једном ћу поновити - не интересују нас туђе границе осим положаја нашег народа, али им то није довољно", рекао је Вучић и додао да је то због тога што Србија напредује брже од других.

Тесла сам говорио да је Србин и Американац, НДХ побио Тесле

Председник Вучић подсетио је вечарас да је Никола Тесла сам говорио да је Србин и Американац, као и да је НДХ побила чланове породице Тесла током Другог светског рата.

Вучић је то рекао коментаришући то што је председник Хрватске Милановић поводом реакције власти у Србији због намере Хрватске да стави на кованице хрватске верзије евра лик Николе Тесле - да Брус Ли има једнако везе са Србијом као и Никола Тесла и да смо могли аеродром у Београду да назовемо по Брус Лију.

"Ако су већ хтели, могли су да ставе Николу Теслу на највеће новчанице, а не на ситниш", рекао је Вучић, питајући - "какве везе има Тесла са Хрватском".

„Рођен је у Смиљану код Госпића, то је данашња Хрватска, али то није била Хрватска. Била је Хрватска само годину и по дана његовог живота, од 10. априла 1941. до 9. јануара 1943. Тада му је била сахрана, тада је постојала НДХ где су све Тесле побијене зато што су Срби", навео је Вучић.

То је њихова одлука, могу да ставе кога хоће и шта хоће, али Никола Тесла је Србин, од оца Србина и мајке Српкиње, а његова породица је управо због тога и страдала", навео је Вучић.

Истакао је да је сам за себе Тесла говорио да је Американац и Србин.

"Он је био Србин, никада није ти крио, поносио се тиме.

Председник је поручио да Тасла као геније припада целом човечанству, као и Хрватској, али је био Србин.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести