Вучић: Не плашим се, у Загреб носим поруку мира

Председника Србије Александар Вучић почиње радну, дводневну посету  посету Хрватској, на позив председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.
д
Фото: Tanjug

Она ће у понедељак српског председника  у Загребу дочекати  уз војне почасти, интонирање химни и смотру почасне чете, чиме ће започети прва после пет година званична посета шефа српске државе Хрватској. После разговора на Пантовчику, уследиће и састанак са хрватским премијером Андрејем Пленковићем, потом разговори у Сабору, а онда и у Хрватској привредној комори, где ће му се поново придружити хрватска председница. На агенди посете српског председника је и састанак с полазницима Академије Српског народног већа и представљање пројекта „Будућност Срба у Хрватској”. У уторак ће Вучић посетити Вргинмост, место великог страдања Срба у Другом светском рату, али и током „Олује”. Након повратка у Загреб, планирано је да присуствује Другој великој скупштини Српског народног већа и Заједничког већа општина, где ће разговарати са Србима који живе у Хрватској.

Када се спуштају ролетне не може добро да се види, као што када се лупа у шерпе - не можете добро да чујете

Вучић поручује да је већ много раније одлучио да иде у посету Загребу и да не мисли да постоје безбедносне претње.Одговарајући на питања новинара у вези са најављеним протестима тврди:„Не плашим се, водиће рачуна о мени тамо, не секирам се, то ме уопште не занима - мој посао је да бринем о народу, а не народ да брине о мени”, нагласио је Вучић. Наглашава да верује у добру намеру Колинде Грабар Китаровић и да у Загреб, као што Србија и иначе ради, носи поруку мира и неопходности стабилности у региону, јер се само на тај начин може обезбедити даљи развој.

- Идем у Хрватску са жељом да учинимо нешто заједно за будућност-рекао је , уочи пута председник Србије и најавио да ће у Загребу разговарати о билатералним односима, односно  о питању границе, несталих, односу према Србима у Хрватској и Хрватима у Србији, као и о унапређењу економских односа. Како је рекао, мир и стабилност је његова кључна порука, али и да Србија неће бити слабија да би неко други био задовоља. Каже и да се не секира због кампање која се води у Хрватској против њега, „мој посао подразумева да не реагујем лично, већ у интересу Србије и њених грађана”, поручио је. Додаје да се „никоме не додворава, па ни хрватском руководству”, које, пре свега премијер Андреј Пленковић, најављује да жели и разговор о ратној одштети.


Вргинмост: Рука помирења

Милан Врга начелник општине Вргинмост, коју ће председник Србије обићи, каже да је та посета велики догађај за њихов крај, те да Вучић доноси поруку помирења. Верује да ће посета српског председника протећи мирно и да неће бити никаквих инцидената, јер, каже, нема потребе за тим. „ Самим тим што председник Вучић долази, мислим да доноси поруку помирења у Хрватску”, рекао је Врга.


- Не дозвољам и не могу да дозволим да Србија буде понижавана. Не додворавам се ни српском народу, нећу ни хрватском руководству. Морамо да размишљамо о будућности, шта можемо да радимо за будућност наших грађана - предочио је Вучић. Поручује да за нашу страну нема табу-тема, те да ће Пленковић у том погледу добити одговоран и озбиљан одговор српске стране.

Констатује да је очигледно да „имамо различите ставове о прошлости”.

- Сматрамо да се то тиче само сукоба 90-их, а нисам знао да су тако велика различита виђења у односу на Други светски рат - приметио је Вучић. Што се тиче извињења, рекао је да није неко ко воли да неког приморава на било шта. Додао је да је, много важније од извињења која, како примећује, „не зна шта су нам донела”, решити проблеме који оптерећују односе, пре свега да се уради нешто добро за припаднике два народа у Србији и у Хрватској. „Наш је посао да водимо Србију, која је снажнија, а снажнија је када има добре односе са комшијама, када напредује њена економија, смањује се јавни дуг. Србија ће бити све снажнија, никоме због тога не желим да се правдам”, нагласио је Вучић.

Разговараћемо како даље да унапређујемо живот Срба и Хрвата. Било шта да постигнемо биће добар резултат

Најавио да ће разговарати са представницима СПЦ и Срба у Хрватској, али и, по први пут, са кардиналом Бозанићем. Навео је да је разговор са кардиналом веома важан за даље унапређење поверења католика и православаца, као и за бољи однос који треба да постоји између две цркве.

Вучић је поручио и да га се не тиче то што ће неко да га назове „бахатим четником”, зато што је рекао да прича о ратној одштети јесте прича о мачу са две оштрице.

- Ако сам због тога четник... Ни са очеве, ни са мајчине страхе, случајно се догодило да нико није био у четницима. Ако причају о последњем рату, мој отац је из Чипуљића код Бугојна, а Хрвати су нам спалили све куће, ми ниједну. Нама су све куће спаљене. Можда о увредама и нападу које неко организује се понајбоље види његова слабост, а не она неког кога вређате - поручио је српски председник. Подсетио је и „неке овде у Србији”, да се 1990, 1991, 1992. није бавио политиком, већ тек од септембра 1993. године, па да „када изговарају некакве глупости и говоре неистину то треба да знају”.

Упитан да ли очекује да ће Срби из Вргинмоста бити отворени у разговору, Вучић је одговорио да то не очекује, али да очекује да препозна шта су поруке и проблеми. На питање да ли је Декларација коју су он и председница Хрватске потписали мртво слово на папиру, Вучић је одговорио да није тако, јер ће неки Срби у Хрватској добити струју, а ми смо асфалтирали путеве у Таванкуту.


Стефановић: Ризична посета

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је да објављивање трасе којом ће се кретати председник Србије током посете Хрватској није уобичајена пракса, али и да је од почетка много проблематичних ствари у вези са том посетом. Не само да су, додаје, објављени детаљи сусрета, локације, већ су дозвољене и демонстрације, што се, истиче, „напросто не ради”.

- Ствара се ужасна атмосфера, видели сте ко се све у хрватској јавности оглашава о нашем председнику, који је крив зато што је рекао једну реченицу – да не би саветовао да ратна одштета буде тема, не желећи да се о томе разговара, казао је Стефановић. Не верује да ће посета бити отказана због тога, али истиче да је она ризична, као што је била и посета БиХ.

- Не кажем да земља домаћин нема инструменте, али се просто инспирише нетрпељивост и мржња и имате, уз атмосферу коју стварате, ситуацију да дозволите да се људи окупљају на тим местима где ће Вучић бити. То вам је као да призивате да се неко чудо деси, далеко било - истиче Стефановић. Према његовим речима, када хоћете да покажете поштовање према госту, онда обезбедите да посета буде пристојно и мирно организована.


- Сигурно је да ћемо и о томе разговарати и да видимо како даље да унапређујемо живот Срба и Хрвата. Било шта да постигнемо биће добар резултат - закључио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара о атмосфери која је створена у Загребу пред његову посету, укључујући позиве да ролетне буду спуштене, те протесте који се најављују, Вучић је рекао да када се спуштају ролетне не може добро да се види, као што када се лупа у шерпе - не можете добро да чујете.

Упитан да ли мисли да је икакав договор могућ у атмосфери која влада у Загребу, Вучић је подсетио да у Београду такве атмосфере није било када је председница Хрватске долазила на његову инаугурацију. Како је рекао, тада није било проблема са заставицама и то никоме није било важно, додајући да је Грабар Китаровић била „велика звезда„инаугурационог пријема и да нама то није сметало, већ смо били задовољни што се наше комшије добро осећају и доносе поруку пријатељства и мира.

С. Станковић

Безбедносни протокол

У обезбеђење посете Хрватској председника Србије Александра Вучића укључено је неколико стотина људи из свих делова хрватског безбедносног система, од полиције у униформи и цивилу, Управе за посебне послове безбедности, Безбедносно - обавештајне агенције, Војне безбедносно - обавештајне агенције, обелоданио је, додуше незванично, хрватски „Јутарњи лист”. Наводи се да ће бити спремни и снајперски тимови Антитерористичке јединице Лучко. Такође, како пише лист, Вучића ће обезбеђивати и припадници интервентних јединица, десетине детектива и тајних агената у цивилу.

Загребачки дневник наглашава да припреме не подразумевају ништа неуобичајено, већ да је то стандардна рутина у свим државничким посетама. Наводи се да, с обзиром и на најављене демонстрације због Вучићевог доласка у Загреб заказане за за уторак на Тргу светог Марка, даноноћно раде и сви полицијски службеници у противтерористичким одељењима који проверавају све особе и групе које би могле да угрозе безбедност српског председника. Осим обезбеђења председника Србије, посебни тимови раде и на припреми обезбеђења целокупне пратње, као и делегације српских привредника. Лист наводи да се целокупни протокол и безбедносни ризици координишу и у сарадњи са надлежним службама Републике Србије и службама задуженим за обезбеђење српског председника и за сада се држе подаље од јавности.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести