Вучић: Неки из СНС и СПС плаћају рекет, ја то нећу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић каже да га нападају у медијима јер неће да плаћа рекет и додаје да неке људе из СНС, као и део руководства СПС, никада нису напали јер "ти људи носе и плаћају рекет".
vucic1
Фото: Танјуг (видео)

"Шта год они рекли, ја знам да говорим истину. А неки једну реч кад се о њима објави трче и шаљу емисаре у медије да се то затвори. Објавите ово што сам рекао. То сви знају. Ја то нећу да радим. Нећу да плаћам рекет никоме!", рекао је Вучић за Курир.

Говорећи о увредама и претњама на рачун његове породице, Вучић каже да је то све могуће "када видите да они на јавној телевизији, тајкунској телевизији, у коју су уложили стотине милиона евра, говоре све те гадости и користе најружније речи и епитете којима би вас описали".

"Мислим да је нормално да сам ја неко кога ће највише да нападају, али није нормално да нападате породицу на такав начин. Ако сте били у стању да кажете да сам убио сопствено дете, а заиста, при порођају је дете умрло, и да то буде објављено у штампаном издању неких новина које слободно излазе у Србији и да нико ништа не каже. Један од разлога зашто говорим да је нормлано да мене нападају јесте тај што ја не плаћам рекет никоме", рекао је Вучић.

Вучић додаје да има доказе да је прискушкиван и каже да то траје дуго, годину и по дана.

Он истиче да не зна директно имена људи који су га слушали, али да мисли да зна ко стоји иза тога.

"Било је неких чудних ствари, али мислим да ће надлежни органи такође рећи шта мисле о томе. Било је чудних ствари које не смеју да се догађају. Колико је реч о неморалним стварима, реч је о противзаконитим стварима. За то да сам прислушкиван имам доказе. Има сопствене снимљене разговоре јер су неки мислили да то могу да избришу, да сакрију. Али немојте да сметнете с ума да када имате овакву подршку народа, постоји велики број људи који хоће часно и професионално да раде свој посао и на такве ствари неће да пристају", нагласио је Вучић.

Он је изразио уверење да ће надлежни органи да то испитају и да ће, уколико је било недвосмисленог закона, они који су закон кршили одговарати.

На питање да ли је то што је "пао" Дарко Елез почетак коначне борбе с мафијом, Вучић каже да јесте и да мисли да је веома важно да држава то заврши.

"Држава је једина која има монопол физичке силе, она мора да покаже озбиљност и одлучност у сузбијању организованог криминала, борби против корупције и, оно што је важно, да немате у граду, у држави ситуацију да сви прицају да знају ко иде да рекетира и да продаје дрогу, а да се ништа не дешава. Ако сви знају и сви ћуте, нико ништа не предузима, онда је проблем у дрзави. И мислим да резултати који су постигнути ранијих година, а посебно сам задовољан чињеницом да од убиства у ''Ушћу'' и у Белвилу или се не зна ко је убио, сви су похапшени или је кренуло процесуирање", рекао је Вучић.

Он је додао да је важно да тужилаштво и полиција раде свој посао и да знају да ће држава ићи до краја, без обзира на то како је нечије име и колико су ти људи опасни.

"У нашој земљи смо имали проблем с тим да смо имали неколико несталих младих људи углавном из криминалног света, али то не знаци да те људе имате право да убијете зато што припадате неком другом криминалном клану. Дакле, неки мисле да ''ако нема тела, нема дела'' и тиме су се заштитили. Мислим да су погрешили и да ћемо ускоро показати колико су тешко погрешили мислећи да на такав начин могу да намагарче државу, да могу да се играју са свима и да могу да убијају како им се прохте", рекао је Вучић.

Упитан који кланови, а који појединци у том рату могу да представљају највећу опасност, Вучић каже да је држава у рату с њима без обзира ком клану припадају (кавачки, шкаљарски или било који други).

"Они се међусобно убијају, реч је о два црногорска клана који су нашли своје експонанте у Београду, и због великог новца и због поделе тржишта дроге. Верујем да смо различитим мерама у прошлости успели нешто да урадимо и верујем да ћемо у потпуност да очистимо ту криминалну багру са улица Београда и Србије", поручио је Вучић.

Вучић је у интервјуу говорио и о односу са Црном Гором.

На питање да Црна Гора није поништила одлуку о протеривању амбасадора Божовића и да је и даље код њих дилема да ли ће прво посетити Београд или Приштину, Вучић каже да Србија жели братске и пријатељске односе са Црном Гором.

"Нама је Црна Гора уз Републику Српску свакако најближа. Стрпљиво ћу да чекам, пошто су сад сви подаци доступни, да ми покажу каква је то умешаност Мила Ðукановића у Београд на води, где смо то имали било какав зајднички посао или било шта и верујем да ћу добити одговор. Или то, или можда дође неко извињење. Уколико не бде ни једног ни другог, свима ће бити јасно да су износили неистине", рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија нормално сарађивати.

" А ако имају дилему да ли да иду у Приштину или Београд, нека немају никакву дилему, немојте да имате никакву дилему, немојте да се мучите око тога. Идите слободно у Приштину, то је много важно за вас и вашу НАТО агенду и немам никакав проблем с тим, то је ваша унутрашња ствар. Кад годи имају дилему, ја их молим да одлуче на штету Београда, ми ћемо да преживимо то. Свеједно, сматрам да према новој влади у Црњ Гори морамо да покажемо отвореност, разумевање и покушамо да направимо ту ближу сарадњу", поручио је Вучић.

Говорећи о години иза нас, Вучић каже да је поносан на неколико ствари и истиче да ће Србија бити убедљиво најбоља земља у целој Европи по стопи раста БДП.

"Тачну процену знаћемо 31. јануара, али већ можемо да дамо флеш процену. Србија ће изахи са -0,8 до -0,9 одсто", рекао је Вучић.

Истиче и да је Србија у прве три земље у Европи које су почеле вакцинацију, и то америчком вакцином.

На питање када ће примити вакцину и да ли би радије примио руску или кинеску, Вучих каже да му је свеједно, "која следећа стигне".

"Верујем у вакцину, она је спасила свет, примићу сваку. За нас је најважније да вакцинишемо око два милиона људи, пре свега најугорженије групе. Од наших органа зависи када ће одобрити руску или кинеску вакцину. Али то не може да се деси пре него што Кинези региструју у својој земљи своју вакцину. Мми ћемо у том сналажењу и проналажењу вакцина бити успешни, то могу да обећам грађанима", поручио је председник Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести